Законопроєкт про рієлторську діяльність: переваги та недоліки

Законопроєкт про рієлторську діяльність: переваги та недоліки
Рієлтори, друзі чи соціальні мережі – у кожного свій секрет пошуку ідеального помешкання для оренди чи купівлі.

Рієлтори, друзі чи соціальні мережі – у кожного свій секрет пошуку ідеального помешкання для оренди чи купівлі. Дар’я з власного досвіду зазначає, що співпраця з орендодавцем напряму, тобто без посередника  – значно дешевша і подекуди безпечніша.

«Нещодавно мені довелося шукати квартиру і я однозначно вибрала шлях без ріелтора. Якщо б, наприклад, бізнес нерухомості і ріелторів був кращим чи не було б таких великих відсотків, як зараз пропонують, то можливо люди і б користувалися послугами ріелтора і їм довіряли, а в Україні мені здається, що ріелторам не довіряють я кажу по собі», - Дар’я Рачковська, львів’янка.

Договір оренди із власником квартири Дар’я уклала без посередника і почуває себе в безпеці. А от Максим  довіряє винятково порадам агентів з продажу.

Львів’янин Максим зазначає: «Я шукав через ріелтора, живу без проблем, а якщо через друзів, то буде дешевше».

Днями неабиякого розголосу у соцмережах набрав проект закону про рієлторські послуги. Мовляв, ухвалення цього нормативного документу дозволятиме людям купувати чи орендувати помешкання лише через посередників. Юристи ж заспокоюють: законопроект має на меті врегулювати рієлторський ринок.

Юрист Богдан Янків пояснює: «Держава хоче це легалізувати, ввівши кваліфікаційний іспит і ріелтор, який здасть цей кваліфікаційний іспит, отримає доступ до державних реєстрів і зокрема зможе перевіряти об’єкти нерухомості, які надає його клієнт. Ріелтор має бути сертифікованим, тобто коли ви шукаєте фахівця, це має бути продаж чи оренда із сертифікованим, кваліфікованим ріелтором, а зі звичайним цього не можна».

Таким чином, рієлторів планують зобов’язати отримувати кваліфікаційні свідоцтва, щоб внести в окремий реєстр. Щотрироки відповідно до закону їм доведеться підтверджувати свою кваліфікацію. А усі операції з нерухомим майном повинні будуть вноситися в єдину інформаційну базу.

Юристка Лілія Баюш додає: «Не завжди доцільним є посередництво ріелтора – таке звичайно є незрозумілим. З цієї точки зору я не погоджуюся, адже якщо аналізувати досвід іноземних держав, то там не потрібно і не є обов’язковим посередництво ріелтора».

В Асоціації фахівців з нерухомості переконані, що цей законопроект - не лише порушує та обмежує конституційні права українців користуватися своєю власністю,  а й не зможе покращити якість послуг. Мовляв, рієлторів заженуть у жорсткі межі закону, а власники нерухомості просто не зможуть обійтися без їхніх послуг.

«Це така плюшка, яку ми не просили, у нас є свої клієнти і постійно до нас звертаються, хто відчув смак наших послуг, той звертається до нас ще раз.
Наша послуга персоналіфікована і йде до людини, а тут в нас це забирають: штампи, нав’язливий ід-паспорт, який не потрібен нікому, крім тої організації, яка буде його видавати», - Андрій Борисов, Голова Львівського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України.

Рієлтори додать, що окрім того, в Україні можуть залишитися так би мовити «свої» рієлторські фірми, які не конкуруватимуть між собою. Наразі ж законопроект - на очікуванні розгляду Верховною Радою.

https://www.youtube.com/watch?v=V9tsPPpiORg

Авторка:  Валерія Паненко

Читайте також
Що обговорюватимуть секретарі РНБО під час зустрічі у Вільнюсі Що обговорюватимуть секретарі РНБО під час зустрічі у Вільнюсі
Данілов переконаний: Росія робить все можливе для того, щоб захопити Білорусь.
Loading...
Load next