Чехія звинувачує двох росіян у вибуху на військовому складі: там була зброя для України

Чехія звинувачує двох росіян у вибуху на військовому складі: там була зброя для України
Чехія висилає 18 російських дипломатів та звинувачує РФ у організації вибуху військового складу. Офіцери ГРУ Генштабу РФ Олександр Петров та Руслан Боширов - підозрювані в отруєнні Скрипалів та вибуху військового складу у Чехії. Пізніше стало відомо, що справжнє ім'я Руслана Боширова - Анатолій Чепіга, а прізвище Олександра Петрова - Мішкін.

18 співробітників російського посольства, яких визнали членами російських спецслужб,  мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на чеського прем’єра Андрея Бабіша, "є обґрунтована підозра у причетності офіцерів російської спецслужби ГРУ, підрозділ 29155, до вибуху складів боєприпасів у комплексі Врбетице в 2014 році". Цей вибух, зазначає голова чеського уряду, завдав величезної матеріальної шкоди, а головне - призвів до загибелі двох місцевих жителів. 

Віцепрем'єр Ян Гамачек порівняв нинішню ситуацію з отруєнням у Солсбері 2018 року. 

Пізніше Чеський Національний центр боротьби з організованою злочинністю оголосив про розшук двох осіб "у зв'язку з розслідуванням обставин тяжкого злочину". До повідомлення додані фотографії російських агентів "Петрова" та "Баширова", відомих спробою отруєння у британському Солсбері. Ймовірно, йдеться про участь цих російських агентів у вибуху військового складу. 

Організований російськими агентами вибух на складах боєприпасів у комплексі Врбетице був найімовірніше здійснений для зриву постачання зброї, у тому числі в Україну, вважають чеські медіа.

Лише за 6,5 років слідство з’ясувало причину тих події: ввечері 17 квітня 2021 року на терміново зібраній пресконференції керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Це дозволило чеським медіа назвати найімовірнішу причину цих подій.

Як пише видання Irozhlas, підірвані склади та зброя не належали Міноборони Чехії. На той час вони використовувалися комерційною компанією, що офіційно займається торгівлею зброєю – Imex Group. Про це було відомо і у 2014 році, відразу після вибухів, коли в уряді Чехії повідомили, що на час інциденту велася підготовка до експорту підірваної зброї до Болгарії. Однак ще важливіше те, що Болгарія була лише проміжним пунктом.

У іншій публікації видання з’ясувало, що отримувачем була болгарська компанія Emco.  Обидві названі компанії належать болгарському бізнесмену, легальному торговцю зброєю Еміліану Гебреву, який невдовзі після вибухів у Чехії також став об’єктом атаки російських агентів – у 2015 році його двічі отруїли нерво-паралітичною речовиною "Новичок". Згодом Bellingcat довели, що це робив той самий підрозділ, що здійснив напад на Скрипаля.

Видання Respect з посиланням на поліцію також стверджує, що зброю готували до постачання Гебреву, і наголошує на важливій деталі – Гебрев був одним з постачальників товарів для українського МВС та Нацгвардії, у тому числі у розпал активної фази протистояння російській агресії на Донбасі

Інше авторитетне чеське видання SZ, втім наголошує, що російський намір щодо зриву постачань зброї міг бути націлений не лише на Україну, а й на Сирію – компанія Гебрева постачала збою також сирійським антиурядовим групам, що також не подобалося РФ.
 

Читайте також
Військо РФ біля кордону з Україною: чи можлива нова війна?
Близько 4 тис. російських військових перебувають на кордоні з Україною. Росія заперечує можливий початок бойових дій, Україна і США висловлюють занепокоєння.
У Держдепі США підтримують Україну У Держдепі США підтримують Україну
США занепокоєні стурбованість пересуванням російських військ біля кордонів України. Вашингтон звернувся до Москви за поясненнями.
Європарламент закликав Росію зупинити накопичення військ на кордоні з Україною Європарламент закликав Росію зупинити накопичення військ на кордоні з Україною
Депутати Європарламенту ухвалили колективну заяву щодо нарощування російської військової присутності на Сході України та вздовж її кордонів.
Loading...
Load next