Військо РФ біля кордону з Україною: чи можлива нова війна?

Військо РФ біля кордону з Україною: чи можлива нова війна?
Близько 4 тис. російських військових перебувають на кордоні з Україною. Росія заперечує можливий початок бойових дій, Україна і США висловлюють занепокоєння.

Така інформація з'явилася в газеті The New York Times (NYT) 30 березня. Видання отримало дані з офіційного джерела.

Проте, згідно з інформацією українського генштабу, вздовж українського кордону станом на 30 березня утримується 28 батальйонно-тактичних груп збройних сил РФ.

У  соцмережах почали з'являтися повідомлення про перекидання Росією додаткових підрозділів у Брянську, Воронезьку і Ростовську області, а також в анексований Крим.

Як реагують у Кремлі?

Міноборони РФ поки не коментує публікацію видання. За словами прессекретаря президента Росії, держава переміщує збройні сили "в межах своєї території на свій розсуд" і що "це не має нікого турбувати", бо не становить жодної загрози.

Як реагують у Верховній Раді?

Про те, що перекидання військових частин РФ на навчання до Криму, у Воронезьку і Брянську області, де вони залишаються після завершення маневрів, заявив з трибуни ВР 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак.

Гра м’язами у форматі військових навчань Росії на кордоні з #Україною – це намагання тиснути під час переговорів щодо припинення вогню і щодо миру як нашої цінності. Ми завжди готові до провокацій. Армія – не лише сила та міць, а й мудрість і виваженість, - повідомив у Twitter президент УКраїни Володимир Зеленський.

Згодом на сайті МЗС України з'явилося повідомлення про телефонні розмови міноборони України з міноборони США. У випадку ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці.

Як реагує США?

США застерегли РФ від "залякування" Києва: відповідну заяву зробив 1 квітня, речник Держдепартаменту США Нед Прайс. Вашингтон категорично заперечує проти "будь-яких агресивних дій, що мають на меті залякати й погрожувати нашому партнеру Україні".

Читайте також
У Криму окупанти розгорнули масштабний військовий табір (фото) У Криму окупанти розгорнули масштабний військовий табір (фото)
Німецькі ЗМІ опублікували кадри польового табору російських військ в окупованому Криму.
Росія після навчань залишила в Чорному морі два десантні кораблі Росія після навчань залишила в Чорному морі два десантні кораблі
Два великі десантні кораблі Північного флоту "Олександр Отраківський" і "Кондопога" залишаються в Чорному морі після навчань біля анексованого Криму.
США, Канада, Британія, Литва і Польща обговорили війська РФ біля України США, Канада, Британія, Литва і Польща обговорили війська РФ біля України
7 квітня відбувся багатонаціональний круглий стіл із представниками 5 країн. Говорили про Україну та загрозу для неї з боку Росії.
Loading...
Load next