Джо Байден візьме участь у саміті "Бухарестської дев'ятки", де обговорять ситуацію в Україні

Джо Байден візьме участь у саміті "Бухарестської дев'ятки", де обговорять ситуацію в Україні
Президент Сполучених Штатів Джо Байден та держсекретар Ентоні Блінкен у понеділок, 10 травня, візьмуть участь у саміті "Бухарестської дев'ятки" на рівні глав держав.

На віртуальному саміті планується обговорення насамперед питань безпеки у Чорноморському регіоні та ситуації довкола України, повідомляє українське видання "Укрінформ" з посиланням на заяву під час брифінгу голови Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павела Солоха.

Президенти Румунії та Польщі надіслали спільного листа із запрошенням Джо Байдену взяти участь у саміті в березні цього року. 

"Президент Польщі Анджей Дуда і Президент Румунії Клаус Йоганніс направили запрошення як генеральному секретарю НАТО, так і Президенту США. Вони обидва підтвердили свою участь, а тому сьогодні після опівдня у зустрічі візьмуть участь генсек НАТО Єнс Столтенберг, Президент США Джо Байден, а також держсекретар США Ентоні Блінкен", - зазначив Солох.

Зокрема за словами Солоха, зустріч глав держав буле присвячена низці питань, в тому числі про безпеку в басейні Чорного моря і ситуацію в Україні і вписуватиметься у переговори в рамках Ініціативи Трьох морів.

"Ці обидва формати, разом з формуванням позицій країн сходу Європи в рамках ЄС та НАТО, допомагатимуть будувати трансатлантичні контакти. Без сумніву, українське питання якимось чином там буде відображене", - додав він.

Зазначимо, що Президент Польщі Анджей Дуда сьогодні, 10 травня, в Бухаресті під час спільної пресконференції з Президентом Румунії Клаусом Йоганнісом в рамках офіційного візиту до Румунії своєю чергою заявив, що Європа і світ повинні уважно слідкувати за ситуацією в Україні у контексті агресивних дій Росії.

"Ані Європа, ані світ не повинні відводити очей від цієї частини світу. З одного боку, ми усі повинні підтримувати Україну, а з іншого ми повинні стояти на сторожі нашої безпеки, оскільки як для Польщі, так і для Румунії - це східний фланг НАТО", - заявив Дуда.

Нагадаємо, що нещодавно під час робочого візиту до Польщі президент України Володимир Зеленський і польський президент Анджей Дуда підписали спільну двосторонню Декларацію про європейську перспективу України, яка є важливим кроком для вступу України до складу ЄС. 

Читайте також
Білий дім передумав запрошувати Зеленського на зустріч із Байденом у Вашингтон, - ЗМІ Білий дім передумав запрошувати Зеленського на зустріч із Байденом у Вашингтон, - ЗМІ
Білий дім передумав запрошувати Зеленського на зустріч із президентом США Джо Байденом після зміни керівництва "Нафтогазу".
Україна і США працюють над організацією зустрічі президентів – Маркарова (відео) Україна і США працюють над організацією зустрічі президентів – Маркарова (відео)
Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що посольства України та Сполучених Штатів працюють над організацією зустрічі Джо Байдена та Володимира Зеленського.
Зустріч Байдена та Зеленського в Україні може відбутись найближчим часом, - Єрмак Зустріч Байдена та Зеленського в Україні може відбутись найближчим часом, - Єрмак
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак анонсував можливу зустріч президентів України та Сполучених Штатів Володимира Зеленського і Джо Байдена, яка може відбутись вже найближчим часом.
Loading...
Load next