Президентка Словаччини візьме участь у першому саміті "Кримської платформи"

Президентка Словаччини візьме участь у першому саміті "Кримської платформи"
Президентка Словаччини візьме участь у першому саміті Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня в Києві.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з Міністром закордонних справ Словаччини Іваном Корчоком у Братиславі.

Словаччина є однією з перших держав Європи та світу, яка продемонструвала свою солідарність з Україною в період нарощування Росією своєї присутності на кордоні в останні тижні. Ми дуже цінуємо це... Я хочу також подякувати окремо Словаччині та президенту Словаччини Зузані Чапутовій за її підтвердження участі в установчому саміті Кримської платформи, який відбудеться в серпні цього року в Києві. Ми ніколи не повинні забувати про український Крим, докладати максимальних зусиль для його невідворотної деокупації, - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, що Кримська платформа - це новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму. За задумом української влади ця платформа має стати майданчиком, що згуртує наших міжнародних партнерів, котрі підтримують територіальну цілісність і суверенітет України в міжнародно визнаних кордонах. 

Відомо також, що 24 березня президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції Криму, яка передбачає, зокрема, створення Кримської платформи. Згідно зі стратегією, яка складається з преамбули та 97 пунктів, які розбиті на загальні положення, керівні принципи, пріоритетні напрямки. Україна наполягає на демілітаризації та денуклеаризації Кримського півострова і приділяє особливу увагу створенню міжнародної платформи, метою якої є повне звільнення Криму від Російської Федерації.

Публічно про свою участь у саміті оголосив президент Польщі Анджей Дуда, президент Латвії Егілс Левітс, президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Кримська платформа буде працювати на кількох рівнях. Перший - найвищий політичний рівень, до якого приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони. Третій - міжпарламентський рівень. І четвертий - рівень неурядових експертів.

Читайте також
Засновниками "Кримської платформи" стануть 44 держави: Кулеба назвав повний склад саміту Засновниками "Кримської платформи" стануть 44 держави: Кулеба назвав повний склад саміту
Усі 44 країни-учасниці саміту та Україна стануть засновницями "Кримської платформи". Окрім цього, саміт, який має відбутися напередодні 30-річчя Незалежності України, 23 серпня, відвідають 14 глав держав.
"Я не маю де спокійно відпочити!" - Зеленський "Я не маю де спокійно відпочити!" - Зеленський
Запитання від представника «Схеми: корупція в деталях» викликали гнівну реакцію голови держави.
На тлі обстрілів окупантів: помічниця держсекретаря США зустрілася в Києві з Кулебою перед візитом до Москви На тлі обстрілів окупантів: помічниця держсекретаря США зустрілася в Києві з Кулебою перед візитом до Москви
Після візитів до Києва та Москви Донфрід вирушить до Брюсселя.
Loading...
Load next