Засновниками "Кримської платформи" стануть 44 держави: Кулеба назвав повний склад саміту

Засновниками "Кримської платформи" стануть 44 держави: Кулеба назвав повний склад саміту
Усі 44 країни-учасниці саміту та Україна стануть засновницями "Кримської платформи". Окрім цього, саміт, який має відбутися напередодні 30-річчя Незалежності України, 23 серпня, відвідають 14 глав держав.

Глава МЗС Кулеба назвав повний список країн-учасниць "Кримської платформи" й повідомив, що її засновниками стануть 45 держав та міжнародних організацій. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер, 19 серпня, повідомляє "Укрінформ".

Ви побачите, яка титанічна дипломатична робота була проведена за усі півтора роки. Ми починали з одного документу на декілька сторінок, який описував концепцію "Кримської платформи". 23 серпня засновниками Кримської платформи стануть 44 держави і міжнародні організації, у тому числі 14 глав держав, урядів і Європейського Союзу, - наголосив Кулеба.

Зокрема, на рівні президентів на саміті "Кримської платформи" будуть представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія, а також президент Європейської радиНа рівні прем’єр-міністрів будуть представлені Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція.

Водночас 14 країн на саміті будуть представлені міністрами закордонних справ – Туреччина, Німеччина, Франція, Іспанію, Італію, Австрію, Бельгію, Нідерланди, Люксембург, Данію, Ірландію, Болгарію, Чорногорію і Північну Македонію

Міністри оборони приїдуть від Великої Британії та Португалії, а Норвегію представлятиме держсекретар міністра закордонних справ. Також сім держав – Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада та Греція - будуть представлені на рівні послів.

Також США будуть представлені особистим посланцем президента, членом уряду, міністром транспорту. В той час Європейську комісію представлятиме віцепрезидент, НАТО заступник генсекретаря, Раду Європи представлятиме генсекретар та ГУАМ буде представлений на рівні генсекретаря.

Разом з Україною на саміті "Кримської платформи" будуть присутні 45 учасників.

Нагадаємо, що нещодавно міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав саміт "Кримської платформи" щодо деокупації півострова "шабашем". Однак, український очільник МЗС Дмитро Кулеба задоволений нервовою реакцією Лаврова й нагадав, що тоді Лавров перебував у Криму незаконно.

Також зауважимо, що "Кримська платформа" - це новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму. Ініціатива проведення саміту належить президенту Володимиру Зеленському.

Читайте також
"Там палає": Кулеба прокоментував реакцію Росії на "Кримську платформу" "Там палає": Кулеба прокоментував реакцію Росії на "Кримську платформу"
Дмитро Кулеба назвав реакцію Москви на проведення саміту Кримської платформи "істеричною" й заявив, що у Росії та проросійських ЗМІ "палає" після проведеного саміту.
Держсекретар США Блінкен проведе зустріч із Зеленським: в ОП розповіли деталі візиту Держсекретар США Блінкен проведе зустріч із Зеленським: в ОП розповіли деталі візиту
Вже завтра, 6 травня, державний секретар Сполучених штатів Ентоні Блінкен зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським. Зокрема також у графіку американського посадовця заплановані зустрічі із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.
Президентка Словаччини візьме участь у першому саміті "Кримської платформи" Президентка Словаччини візьме участь у першому саміті "Кримської платформи"
Президентка Словаччини візьме участь у першому саміті Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня в Києві.
Loading...
Load next