Верховна Рада схвалила закон про корінні народи, який обурив Путіна

Верховна Рада схвалила закон про корінні народи, який обурив Путіна
За законопроект парламентарі проголосували як у першому, так і у другому читанні. Ініціативу Зеленського підтримали 325 народних обранців.

Верховна Рада України схвалила сьогодні, 1 липня, законопроєкт який ініціював президент Володимир Зеленський № 5506 “Про корінні народи України”. Закон визнає корінними народами в Україні кримських татар, караїмів та кримчаків. Росіяни чи інші національності під це визначення не підпадають.

Зокрема, законопроект Зеленського за основу підтримали 331 депутат, а в цілому — 325. Не голосували за закон лише представники фракції "Опозиційна платформа – За життя".

Метою законопроекту є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, що встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції та законах України, - йдеться у законі.

Більшість норм закону вступає в силу з дня його опублікування, крім ч. 3 ст. 7. Вона вступить в силу після деокупацію Криму та повернення півострова під юрисдикцію України. Тим часом держава повинна сприяти представництву корінних народів в органах влади, а також гарантувати захист від актів геноциду, примусу або насильства.

Корінним народам також надали право на створення власних навчальних закладів або співпрацю з іншими закладами для забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури та навчання на мові корінного народу.

Зауважимо, що згідно з текстом законопроєкту, "корінний народ України – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України".

Нагадаємо, що раніше президент Росії Володимир Путін назвав Україну "породженням радянського періоду", а поділ на корінні та не корінні народи він порівняв з нацистською Німеччиною. Зокрема, законодавчу ініціативу президента України, Путін вважає смішною, оскільки, на його думку "говорити про росіян як про "некорінний народ" - це просто некоректно і нерозумно".

Читайте також
Українські депутати не проголосували за створення слідчої комісії проти "вагнерівців" Українські депутати не проголосували за створення слідчої комісії проти "вагнерівців"
На сьогоднішньому засіданні у Верховній Раді планували організувати Тимчасову слідчу комісію з розслідування справи "вагнерівців", однак відповідна постанова не набрала необхідну кількість голосів.
Loading...
Load next