Влада Грузії не передаватиме затриманого Саакашвілі Україні

Влада Грузії не передаватиме затриманого Саакашвілі Україні
Напередодні виборів Саакашвілі повернувся до Грузії та потрапив за ґрати. Тепер грузинська влада не має наміру видавати Михаїла Саакашвілі Києву.

Грузія не має наміру передавати Україні експрезидента і громадянина Михеїла Саакашвілі, якого практично одразу після приїзду в країну затримали напередодні місцевих виборів. Зумовлено це тим, що в Грузії на нього завели кілька кримінальних справ. Зокрема, грузинська влада звинуватила політика у плануванні "вбивства опозиціонерів для провокування заворушень".

Про це під час брифінгу повідомила віцепрем'єрка, міністерка культури, спорту і молоді країни Тея Цулукіані, повідомляє News Georgia.

Екстрадиція в Україну з Грузії відбувається тільки в тому випадку, коли людина, видачу якого вимагає інша сторона, там притягнутий до кримінальної відповідальності. Я не думаю, принаймні не знаю, щоб Саакашвілі був притягнутий до кримінальної відповідальності в Україні. Тому розмови про екстрадицію є правовим безглузддям, тобто нонсенсом, - заявила Тея Цулукіані.

Посадовиця також відкинула можливість передачі Саакашвілі Україні для відбування покарання, призначеного в Грузії. Вона зазначила, що вироки, які винесли грузинські суди, будуть виконуватися у Грузії: "Вироки, винесені нашою суверенною державою… будуть приведені у виконання на грузинській землі, тобто в грузинських в'язницях".

Не може йти мова про екстрадицію, і в політичному плані я здивована, тому що, якщо людина настільки прихильна ідеї жертвувати собою заради ідеалів, у неї зазвичай не повинно бути бажання повернутися до Києва. Він повинен бути з нами і боротися за перемогу, - додала Цулукіані.

Тим часом український консул вже відвідав затриманого у Грузії експрезидента Михеіла Саакашвілі, який перебуває у грузинській в'язниці та ймовірно також відмовиться від екстрадиції в Україну. Про це в коментарі "Українській правді" повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

Український консул сьогодні відвідала громадянина України Міхеіла Саакашвілі в пенітенціарному закладі міста Руставі в Грузії. Стан Саакашвілі задовільний, скарг на умови утримання він не висловлював, - наголосив Ніколенко.

Зауважимо, що раніше міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані зазначив, що Саакашвілі може бути екстрадований тільки в разі вчинення кримінального злочину в Україні.

Читайте також: Сховався у вентиляційній кабіні трейлера: Саакашвілі потрапив до Грузії поромом

Читайте також
До Саакашвілі не допускають особистого лікаря: його стан погіршується До Саакашвілі не допускають особистого лікаря: його стан погіршується
До громадянина України Міхеіла Саакашвілі не допускають особистого лікаря Ніку Кіпшидзе.
"Ми його захищатимемо, оскільки він наш": Кулеба заявив, що Україна допомогатиме Саакашвілі "Ми його захищатимемо, оскільки він наш": Кулеба заявив, що Україна допомогатиме Саакашвілі
Україна має намір домагатися повернення арештованого в Грузії Саакашвілі в Україну, оскільки у грузинського експрезидента є українське громадянство.
"Полечу додому до Києва", - Саакашвілі про плани на майбутнє "Полечу додому до Києва", - Саакашвілі про плани на майбутнє
НВ передало Міхеілу Саакашвілі до шпиталю листа із запитаннями. У своєму першому інтерв'ю, після повернення в Грузію, Саакашвілі розповів, що він планує робити далі, в яких умовах утримується і в якій країні бачить своє майбутнє.
Loading...
Load next