Посол Грузії відкликав свою пропозицію у проведенні зустрічі з Денісовою щодо Саакашвілі

Посол Грузії відкликав свою пропозицію у проведенні зустрічі з Денісовою щодо Саакашвілі
Він заявив про «політичний контекст заяви МЗС України щодо Міхеїла Саакашвілі й необхідність подальших консультацій з МЗС Грузії».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі відмовився від зустрічі з нею. Про це вона повідомила на своїй Facebook-сторінці. 

Під час зустрічі хотіла одержати пояснення щодо порушень права на життя та медичну допомогу й процесуальних прав громадянина України, Голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіла Саакашвілі, затриманого 01 жовтня 2021 року та поміщеного до в’язниці на підставі вироків грузинських судів 2018 року та судових проваджень ще у 2 справах, які тривають з 2014 року, — каже Денисова. 

 Вона додає, що Міхеїл голодує вже 40 днів, з 06 листопада відмовився від прийому ліків, вітамінів та лікарських препаратів. Консиліум лікарів за результатами медичного огляду 08 листопада засвідчив критичний стан його здоров’я.

Вчорашні дії грузинської влади щодо примусового переведення Міхеіла до пенітенціарного медичного закладу пpи установi виконання покарань № 18 м. Глдані загострили ситуацію, яка сьогодні загрожує його життю і здоров’ю, — зазначає Денисова.

Омбудсмен додає, за словами посла Грузії через супротив поміщенню у заклад Міхеілу Саакашвілі було завдано тілесні ушкодження співробітниками Спеціальної пенітенціарної служби Грузії. Ув’язнені в установі № 18 застосовують словесну агресію та погрозливі вигуки на адресу Міхеіла, які чутно в його камері.

Дії грузинської влади та перебування Міхеіла Саакашвілі в таких умовах є порушенням статтей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод та статті 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, — зявила омбудсмен.

Зі слів Денисової, медичний заклад при установі виконання покарань № 18 м. Глдані не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів. Через відсутність необхідного медичного обладнання не може забезпечити належне проведення реанімаційних заходів і лікування. Це підтверджується й Омбудсманом Грузії. 

Нагадаємо, що вчора Міхеїла Саакашвілі перевели з в’язниці у місті Руставі до лікарні у Тбілісі. Мати експрезидента Гіулі Аласанія перед цим розповіла, що її сина вивезли з в’язниці у невідомому напрямку — над в’язницею з’явився вертоліт, також звідти виїхали дві броньовані автомашини.

Читайте також
"Ми його захищатимемо, оскільки він наш": Кулеба заявив, що Україна допомогатиме Саакашвілі "Ми його захищатимемо, оскільки він наш": Кулеба заявив, що Україна допомогатиме Саакашвілі
Україна має намір домагатися повернення арештованого в Грузії Саакашвілі в Україну, оскільки у грузинського експрезидента є українське громадянство.
"У нього почалося криваве блювання", - Денісова заявила про ймовірну зустріч із Саакашвілі у вівторок "У нього почалося криваве блювання", - Денісова заявила про ймовірну зустріч із Саакашвілі у вівторок
Як зазначається у повідомленні, омбудсмен провела зустріч з адвокатами, які представляють інтереси Саакашвілі.
До Саакашвілі не допускають особистого лікаря: його стан погіршується До Саакашвілі не допускають особистого лікаря: його стан погіршується
До громадянина України Міхеіла Саакашвілі не допускають особистого лікаря Ніку Кіпшидзе.
Loading...
Load next