Хартія партерства між Україною та США: що вона передбачає

Хартія партерства між Україною та США: що вона передбачає
Документ підтверджує важливість партнерства між Україною та США й наголошує на спільних інтересах та цінностях.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен 10 листопада підписали Хартію стратегічного партнерства між країнами. Цей документ має визначати відносини між Києвом та Вашингтоном упродовж 10 років. Про це повідомляє МЗС України.

Хартія підтверджує важливість відносин України та США як друзів і стратегічних партнерів, заснованих на спільних цінностях. Партнерство ґрунтується на повазі до прав людини та верховенства права.

Україна та США підкреслює непохитну відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим та територіальні води, в умовах безперервної російської агресії, яка загрожує миру та стабільності в регіоні та підриває заснований на правилах глобальний порядок, — йдеться у Хартії.

Україна та США заявляють про свою рішучість поглиблювати стратегічне партнерство шляхом  співробітництва в політичному, безпековому, оборонному, економічному, енергетичному, науковому, освітньому, культурному, гуманітарному напрямках та сфері розвитку.

Документ підтверджує зобов’язання Президентів Зеленського та Байдена щодо зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США від 1 вересня 2021 року.

Хартія містить ще інші положення щодо різних сфер, у яких країни планують співпрацювати: 

  • підвищення обізнаності громадськості про Голодомор;
  • захист прав ромів і членів ЛГБТ;
  • боротьба з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом і дискримінацією;
  • боротьба з корупцією;
  • підтримка енергетичної безпеки України;
  • дослідження та використання космічного простору в мирних цілях;
  • боротьба проти COVID-19 тощо.

Ця Хартія замінює Хартію про стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами Америки, підписану у Вашингтоні 19 грудня 2008 р. Україна та Сполучені Штати мають намір переглядати цей документ кожні десять років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін.

Нагадаємо, що 1 вересня у Вашингтоні відбулась зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Під час зустрічі президенти обговорили співпрацю в оборонній сфері, "Північний потік-2" та війну на Донбасі. У процесі зустрічі, українська та американська сторони оприлюднили спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки.

Тетяна Єрко — pravdatutnews.com

 

Читайте також
"Північний потік-2": Україна готова обговорювати компенсації через будівництво газопроводу "Північний потік-2": Україна готова обговорювати компенсації через будівництво газопроводу
Україна готова вести переговори про компенсації через втрату надходжень від транзиту газу після запуску газопроводу "Північний потік-2".
Зеленський прибуде з офіційним візитом до США Зеленський прибуде з офіційним візитом до США
Адміністрація президента Сполучених Штатів офіційно направила запрошення президенту України Володимиру Зеленському відвідати Вашингтон.
Ведуться переговори: зустріч Зеленського і Байдена планується на кінець липня Ведуться переговори: зустріч Зеленського і Байдена планується на кінець липня
Міністр Дмитро Кулеба розповів, що наразі ведуться переговори щодо зустрічі президента США із Володимиром Зеленським. Ймовірна дата візиту Джо Байден в Україну - кінець липня.
Loading...
Load next