У Вашингтоні відбулась зустріч президентів Зеленського та Байдена (відео)

У Вашингтоні відбулась зустріч президентів Зеленського та Байдена (відео)
Під час зустрічі 1 вересня президенти обговорили співпрацю в оборонній сфері, "Північний потік-2" та війну на Донбасі.

У Вашингтоні відбулась зустріч президента України Володимира Зеленського та президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Переговори між президентами відбулись за участі делегацій у розширеному форматі та особисто - віч-на-віч. Зокрема, довгоочікувана зустріч стартувала о 21:00 за київським часом й тривала вона понад дві години.

Українська делегація приїхала у Білий дім.

Зустріч розпочали із короткого спілкування з пресою, а згодом президенти зробили низку заяв щодо майбутнього України. Так, американський президент привітав Зеленського і заявив, що у період святкування 30-річниці Незалежності України партнерство між країнами міцнішає та додав, що США неухильно підтримують суверенітет України у боротьбі з російською агресією

Пресконференція президентів по завершенню переговорів не проводилася.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПЕРЕДАВ БАЙДЕНУ СПИСОК УКРАЇНСЬКИЙ В'ЯЗНІВ

Як повідомлялось раніше, президент Володимир Зеленський привіз Джо Байдену на зустріч у США список українських військовополонених, заручників і політв'язнів. Так, український президент попросив свого американського колегу посприяти звільненню людей, які потрапили у цей перелік.

Дуже чутливе питання. Ми сьогодні зранку передали Вашій команді, пане президенте, список всіх полонених України, ми їх підготували, ці списки – людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, в Росії, Москві. 

Їх біля 450 людей. Яку роль, яку допомогу можуть надати Сполучені Штати?, - запитав Володимир Зеленський.

Президент передав американському колезі список із 450 полонених українців.

Відео телеканалу "Дом"

ДЖО БАЙДЕН ХОЧЕ ЗНОВУ НАВІДАТИСЬ В УКРАЇНУ

Перед початком зустрічі із Володимиром Зеленський американський лідер наголосив, що хотів б знову відвідати Україну. Зазначимо, що раніше українська влада вже неодноразово надсилала йому запрошення для візиту.

У період святкування 30 річниці Незалежності України партнерство між нашими країнами стало міцнішими, ніж коли-небудь, і стане ще міцнішим. Україна і США мають спільні цінності й непохитно відданні досягненню нашої довготермінової цілі щодо Європи, щоб вона буда цілісною і мирною. Наша підтримка Євроатлантичного прагнення України залишається непохитною, - наголосив Джо Байден.

Нагадаємо, що за часів президенства Барака Обами Джо Байден як віцепрезидент побував в Україні 6 разів: у липні 2009-го, березні, червні й листопаді 2014-го, грудні 2015-го, січні 2017-го.  

ПІДТРИМУЄ ПРАГНЕННЯ УКРАЇНИ ДО НАТО

Американський лідер в черговий раз заявив, що підтримка Сполученими Штатами Америки євроатлантичного прагнення України залишається незмінною.

Сполучені Штати Америки залишаються переконливо прихильними суверенітету та територіальній цілісності України перед лицем російської агресії, і наша підтримка євроатлантичного прагнення України залишається непохитною, - зазначив Джо Байден.

Окрім цього США й надалі залишаються прихильниками суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії. Попри це Байден додав, що додав, що планує обговорити із українським президентом подальшу підтримку Сполученими Штатами України у її просуванні щодо досягнення демократичних реформ та її інтеграції в Європу.

Україна і Сполучені Штати Америки мають спільні цінності, і ми також непохитно віддані досягненню нашої довготермінової цілі щодо Європи, щоб вона була цілісною, вільною і мирною, - зазначив американський президент.

СПІЛЬНА ЗАЯВА УКРАЇНИ ТА США

Також, під час розмови Зеленського і Байдена українська та американська сторони оприлюднили спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки. Заява, яку згодом опублікували на сайті Офісу президента містить декілька розділів.

Зокрема, заява містить декілька розділів такі як "Безпека та оборона", "Демократія, правосуддя та права людини", "Енергетична безпека та клімат", "Економічне зростання та процвітання" та "Протидія пандемії та гуманітарна допомога".

Головні тези заяви:

  • США наголосили, що ніколи не визнають анексію Криму та підтвердили повну підтримку міжнародних зусиль, зокрема Нормандський формат.
  • У судовій системі та протидії корупції, Україна обіцяє реформувати свій судовий сектор відповідно до найкращих міжнародних практик.
  • США у 2021 році планує виділити на підтримку реформ в Україні 463 млн доларів.
  • Сполучені Штати засвідчують підтримку зусиль України у «Кримській платформі» щодо відновлення контролю над окупованою територією та закликають Росію припинити вогонь на Донбасі.
  • США обіцяють не допустити використання Кремлем енергетики та "Північного потоку-2" як геополітичної зброї проти України.
  • Америка має намір передати Україні додаткові 12,8 мільйона доларів пов’язаної з COVID допомоги.
  • Цього року уряд США надасть Україні додаткові 45 млн доларів гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, що нещодавно стало відомо, що зустріч президента України Володимира Зеленського з американським лідером Джо Байденом не відбудеться 31 серпня. Зустріч президентів перенесли з 31 серпня, оскільки це останній день евакуаційних процедур з Афганістану.

Згодом, було оголошену нову дату зустрічі - 1 вересня: "З огляду на непередбачуваність і напруженість ситуації в Афганістані, не може виникати жодних двозначностей через те, що американській стороні потрібен фокус на цій темі в цей день", - повідомляв радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Читайте також
Зеленський привіз Байдену на зустріч у США список українських полонених Зеленський привіз Байдену на зустріч у США список українських полонених
Питання українських військовополонених, заручників і політв'язнів порушуватимуть під час візиту Зеленського у США.
Білий дім офіційно підтвердив зустріч Зеленського і Байдена Білий дім офіційно підтвердив зустріч Зеленського і Байдена
Глава американської держави вже наступного тижня прийме Зеленського в Білому домі. Зустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена запланована на 31 серпня.
Зеленський прибуде з офіційним візитом до США Зеленський прибуде з офіційним візитом до США
Адміністрація президента Сполучених Штатів офіційно направила запрошення президенту України Володимиру Зеленському відвідати Вашингтон.
Loading...
Load next