"Суперечать європейському порядку безпеки": президент Фінляндії відреагував на вимогу Росії щодо нерозширення НАТО

"Суперечать європейському порядку безпеки": президент Фінляндії відреагував на вимогу Росії щодо нерозширення НАТО
Він закликав ЄС відігравати активнішу роль у консультаціях щодо європейської безпеки.

Президент Фінляндії відреагував на вимогу Росії про нерозширення НАТО на схід. Саулі Нійністе заявив, що це суперечить європейському порядку безпеки. Про це повідомляє "Європейська правда".

Таку заяву Нійністе зробив у новорічному зверненні. Він звернув увагу на кризу в Україні та міжнародну напруженість. Він також зазначив, що у політиці великих держав відбуваються суттєві зміни.

Напруга щодо європейської безпеки наростає. Після зустрічі президентів Байдена і Путіна в Женеві було припущено, що Сполучені Штати і Росія перебувають в процесі побудови шляхів комунікації, — зазначив президент.

Він сказав, що наразі ситуація зовсім інша.

Ультиматуми, які Росія поставила США і НАТО в грудні, стосуються Європи. Вони суперечать європейському порядку безпеки. Сфери інтересів не належать до 2020-х років. Суверенна рівність усіх держав є основним принципом, який кожен має поважати, — наголосив Нійністе.

Він закликав ЄС відігравати активнішу роль у консультаціях щодо європейської безпеки. Нійністе зауважив, що суверенітет кількох країн-членів, включаючи Швецію та Фінляндію, був поставлений під сумнів з-за меж Євросоюзу. А це, своєю чергою, робить ЄС зацікавленою стороною.

У своєму виступі президент повторив свій аналіз ситуації щодо позиції Фінляндії та можливого членства в НАТО. Під час свого візиту до Фінляндії генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що двері НАТО відчинені і для Фінляндії.

Простір для маневру та вибору Фінляндії також включає можливість створення військового союзу та подання заявки на членство в НАТО, якщо ми так вирішимо,  — сказав він.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив про участь України у саміті НАТО в 2022 році.

Карина Бовсуновська pravdatutnews.com

 

 

 

Читайте також
Путін може завдати ядерного удару по Польщі, – екскомандувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк Путін може завдати ядерного удару по Польщі, – екскомандувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк
Росія продовжує погрожувати світові ядерною зброєю та все ж може завдати нею удару. Проте, найімовірніше, не по Україні, а по Польщі.
Для стримування Росії: німецький чиновник заблокував передавання Україні придбаної через НАТО антидронової зброї Для стримування Росії: німецький чиновник заблокував передавання Україні придбаної через НАТО антидронової зброї
Українське посольство хоче переконати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії й порятунку життя.
Путін пояснив, чому так стурбований можливістю вступу України до НАТО Путін пояснив, чому так стурбований можливістю вступу України до НАТО
Президент США Джо Байден сказав президенту Росії Володимиру Путіну, що в разі вторгнення РФ в Україну, Сполучені штаті зміцнять східний фланг НАТО, а також нададуть Києву більше військової допомоги.
Loading...
Load next