Не може бути безпеки Європи без безпеки України, — Боррель

Не може бути безпеки Європи без безпеки України, — Боррель
Глава європейської дипломатії підкреслив, що вже найближчими днями відбудеться зустріч міністрів закордонних справ і міністрів оборони країн ЄС.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель під час візиту на Донбас ще раз задекларував підтримку ЄС України та нагадав, що будь-яка агресія Росії матиме високу ціну.

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що наразі конфлікт Росії та України знаходиться на межі, і напруга зростає навіть у відношенні європейської безпеки. Про це він повідомив на брифінгу за результатами візиту з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою до Станиці Луганської.

За словами Борреля, безпека в Європі і в Україні, яка є її частиною, — це питання, яке першою чергою стосується саме українців та європейців і не може вирішуватися без них.

Не може бути безпеки в Європі без безпеки України. Будь які обговорення питань безпеки в ЄС мають відбуватися за участі ЄС і за участі України. Всі питання, які стосуються безпеки України, мають обговорюватись саме за участі України, — зазначив він.

Також Боррель зауважив, що загроза ескалації конфлікту дійсно є, адже Росія швидко нарощує війська та збільшує кількість зброї біля українського кордону. Глава європейської дипломатії підкреслив, що його візит на Донбас відбувся в дійсно критично важливий момент і він є свідченням підтримки ЕС України.

Ми тут сьогодні для того, щоб в першу чергу наголосити на підтримці ЄС незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Ми тут для того, щоб працювати разом над деескалацією ситуації. Наша головна мета — зниження напруги, — додав він.

За його словами, урегулювання ситуації має відбуватися шляхом перемовин. 

Це має працювати разом: наша воля до деескалації ситуації, наша тверда позиція відданості Україні і наша позиція, що будь-яка агресія буде мати масштабні наслідки і величезну  ціну. Тому ми координуємо з США, НАТО та іншими партнерами нашу роботу щодо деескалації, — сказав він.

Нагадаємо, раніше Боррель заявив, що ЄС на тлі наростаючої російської загрози готовий розглянути різні форми підтримки України.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
"Буде багато загиблих російських солдатів": Кулеба застеріг Путіна щодо ймовірного наступу на Україну "Буде багато загиблих російських солдатів": Кулеба застеріг Путіна щодо ймовірного наступу на Україну
Міністр закордонних справ України запевнив, що не очікує, що сили НАТО воюватимуть проти Росії разом з українськими військами.
Арестович вважає, що Росія не готова говорити з Зеленським про ситуацію на Донбасі Арестович вважає, що Росія не готова говорити з Зеленським про ситуацію на Донбасі
Спікер України у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що не бачить готовності та прагнення Росії розмовляти із Володимиром Зеленським.
"Про Донбас не говоритимуть": Кремль відреагував на можливу зустріч Путіна та Зеленського "Про Донбас не говоритимуть": Кремль відреагував на можливу зустріч Путіна та Зеленського
Володимир Зеленський заявив, що все йде до того, що зустріч із російським президентом може все ж таки відбутися. Своєю чергою у Кремлі заявили, що підтримують ініціативу Зеленського про проведення зустрічі з Володимиром Путіним.
Loading...
Load next