Військові на вулицях, мародери напали на телеканали, російська та вірменська "допомога", українці в аеропорту та нові завдання від Токаєва - останні події у Казахстані

Військові на вулицях, мародери напали на телеканали, російська та вірменська "допомога", українці в аеропорту та нові завдання від Токаєва - останні події у Казахстані
Зачистка міст, лунають постріли, кількість жертв збільшується.

Жертви протестів

Казахстанські телеграм-канали sputnikKZ повідомляє, що в Алмати протестувальники розбили загін силовиків. За непідтвердженими даними 13 співробітників правоохоронних органів загинули в ході зіткнень, ще 353 отримали поранення.

Понад тисяча людей постраждала внаслідок масових заворушень у Казахстані. З них майже 400 госпіталізовано, 62 особи перебувають у реанімації, - ідеться у повідомленні МОЗ Казахстана.

Військові на вулицях

Фото: з відкритих джерел

Військові Казахстану вивели на вулиці міста армійські бронеавтомобілі К-43269 "Постріл" із встановленими ґратами захисту. Аеропорти Алмати, Актобе та Актау поки що не працюють. У деяких областях перекрито залізницю. Знову почалися відключення інтернету.

Українці в Казахстані

Група українських громадян не змогла вилетіти з Алмати до Києва через призупинення роботи аеропорту, що викликано ускладненням ситуації в Казахстані, пов'язаної з протестами у цій країні. Про це написав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Українське зовнішньополітичне відомство уважно слідкує за розвитком подій в Казахстані, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитися на захисті інтересів українських громадян в Казахстані.

Зараз ключовий пріоритет - їхня безпека. Посольство України в Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи. У разі загрози життю чи безпеці, українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: [email protected], - заявив речник.

Мародери напали на 5 телеканалів в Алмати

Під час нападу постраждав один працівник каналу "Казахстан". Він зазнав легких травм. Повідомляє sputnikKZ. Пошкоджено дорогу апаратуру, мародери вкрали відеокамери, повідомляє "Хабар 24". На місці працюють пожежники.

Російські війська в Казахстані 

Російські військові прибули до Казахстану на допомогу чинній владі. У мережі з'явилися перші кадри силовиків перед відправленням. На відео, яке опублікував канал, зняли відправлення військових до країни.

Перший борт із російськими миротворцями прибув до Казахстану, - пише Telegram-канал Shot.

Вірменські війська в Казахстані

Вірменія відправила близько 70 військових до Казахстану. Повідомляє Telegram-канал Sputnik Вірменія. Вірменські військові вирушили до Казахстану у складі миротворчих сил ОДКБ.

Фото: з відкритих джерел

Військовослужбовці мають у складі контингенту забезпечувати охорону об'єктів стратегічного значення на тлі масових протестів у Казахстані.

Відновлення роботи банків

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв дав низку термінових доручень уряду, щоб стабілізувати ситуацію на тлі протестів. Окрім того, казахський лідер наказав відновити роботу банків та транспорту, а також надати моральну підтримку військовим. Відповідне розпорядження опубліковане на сайті президента.

Стабілізувати роботу комунальних служб, громадського транспорту та об'єктів соціальної інфраструктури. Збройним силам, КНБ, МВС, Нацгвардії та іншим силовим структурам – здійснити заходи щодо підвищення бойової готовності та оснащеності, підтримки морального духу військовослужбовців, - ідеться у заяві президента.

Серед пунктів також згадується забезпечення відновлення стабільної та безперебійної роботи банків другого рівня та інших фінансових організацій після стабілізації ситуації.

Фото: з відкритих джерел

Створення спеціальної слідчої групи у складі представників Генпрокуратури, МВС, КНБ та інших компетентних структур для виявлення причин подій, встановлення та притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності всіх винних.

Також вжити заходів щодо захисту дипломатичних представництв, а також суб'єктів іноземних інвестицій та бізнесу закордонних компаній.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Китай наказав Путіну забиратися з Казахстану, - Піонтковський Китай наказав Путіну забиратися з Казахстану, - Піонтковський
Повернення російських "миротворців", що під егідою ОДКБ придушували повстання у Казахстані, зумовлене тиском офіційного Пекіна на Москву.
Казахська зима: українське МЗС відреагувало на останні події Казахська зима: українське МЗС відреагувало на останні події
Міністерство закордонних справ України уважно слідкує за розвитком ситуації в Республіці Казахстан.
"Істерія, яка сьогодні нагнітається з боку РФ": Данілов у прямому ефірі пояснив, для чого Росія пересуває свої війська на кордоні "Істерія, яка сьогодні нагнітається з боку РФ": Данілов у прямому ефірі пояснив, для чого Росія пересуває свої війська на кордоні
Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов в інтерв'ю Military Times заявив, що Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військових біля кордонів з Україною.
Loading...
Load next