Порошенко, Арахамія, Тищенко, Кива: топ депутатів-прогульників Верховної Ради (фото)

Порошенко, Арахамія, Тищенко, Кива: топ депутатів-прогульників Верховної Ради (фото)
Після місячної перерви Парламент розпочинає роботу вже на наступному тижні.

Напівпуста зала Верховної Ради неодноразово ставала приводом для скандальних протестів серед звичайних українців. Головну вимогу щодо позбавлення депутатів-прогульників зарплати народ неодноразово висловлював і в петиціях, і в коментарях на сторінці ВРУ у Фейсбуці. Та, як виявилося, котрий місяць поспіль метод "розплати" із такими нардепами вже діє — і за весь минулий рік парламентарів-прогульників оштрафували на 34 млн грн з держбюджету. Про це пише Знай.ua.

Профільний Комітет Парламенту передав на підпис голови ВРУ Руслана Стефанчука список нардепів-прогульників — кожен з них недоотримає 45 тис грн за відсутність на пленарних голосуваннях або пропуск засідань Комітетів.

80 нардепів не отримають 45 тисяч гривень депутатських виплат за грудень. На цих виплатах в бюджеті буде заощаджено 3,6 млн грн. Вся інформація наразі передана регламентним Комітетом спікеру Парламенту, — повідомляє голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради Павло Фролов.

В переліку штрафників можна побачити представників 7 фракцій і депутатських груп.

На 1-му місці "Антирейтингу" за грудень-2021 – ОПЗЖ, "срібло" дісталося членам групи "За майбутнє", а "бронза" — представникам фракції "Батьківщина".

Скріншот: Юлія Тимошенко

Антирейтинг прогульників — грудень 2021:

1.ОПЗЖ - 59% (26 депутатів).

2.За Майбутнє - 48% (10 депутатів).

3.Батьківщина - 28% (7 депутатів).

4.Довіра - 24% (5 депутатів).

5.ЄС - 11% (3 депутати).

6.Голос - 10% (2 депутати).

7.Слуга народу - 8% (19 депутатів).

Як не дивно, та до списку штрафників потрапили і лідери політичних сил. Це — голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія, голова партії "Голос" Кіра Рудик і лідер фракції "ЄС" Петро Порошенко.

Також в цьому списку є і скандально відомий нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива.

Ілля Кива. Фото: Уніан

Цей список — не остаточний. У разі наявності поважних причин неучасті депутатів у голосуваннях на пленарці або у засіданнях комітетів, виплати будуть поновлені, — підкреслює голова підкомітету з питань Регламенту Павло Фролов.

Додамо, що експрезидент Петро Порошенко, довкола якого зараз розгортаються гарячі події із судовим слідством, вже другий місяць поспіль входить до "топу" прогульників у ВРУ.

Петро Порошенко. Фото: Знай.ua

Вже в грудні Регламентний комітет звернувся до спікера щодо невиплати "депутатських" за листопад 2021 року 72 нардепам. У списку також засвітився і відомий нардеп-ресторатор Микола Тищенко.

Арахамія і Тищенко. Фото: censor.net

Повний розмір відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень, дорівнює 45 тис 400 грн.

А головною причиною штрафування є пропуск без поважних причин більше 30 % пленарних засідань та понад 50 % засідань Комітетів Верховної Ради, членами якого є нардеп.

До речі, прогулом вважається і відсутність факту голосування — якщо депутат не голосує, він не вважається присутнім на засіданні.

Це також пов'язано із підписаним президентом 16 жовтня 2019 року Законом щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень.

У 2021 році 158 народних обранців 758 разів залишалися без відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень.

Найбільше таких депутатів у фракції "ОПЗЖ" — 79 %, а також групі "За майбутнє" — 76 %. Хоча б раз були серед найбільших прогульників 54 % позафракційних, 48 % членів "Батьківщина" та 45 % нардепів із групи "Довіра". Найменше позбавляли коштів народних депутатів з "ЄС" — 37%, з "Голосу" — 30%, а також з фракції "Слуга Народу" — 23%", — повідомляють в громадській мережі "ОПОРА".

Фото: Громадська мережа "ОПОРА"

Загалом же, у 2021 році парламентарі "напрогулювали" на 34 млн грн — саме стільки їм сумарно не виплатили з державного бюджету за пропуск засідань.

В середньому Регламентний комітет позбавляв відшкодування 69 народних депутатів щомісяця. Найчастіше не відшкодовували коштів депутатам "ОПЗЖ" —  266 разів на загальну суму в 12,1 млн грн. На 2-му місці "Слуга Народу" із показником у 150 невідшкодувань на суму у 6,8 млн грн. А на 3-му —  члени групи "За майбутнє" —  104 невідшкодування на суму в 4,7 млн грн", —  зазначають у Громадській мережі "ОПОРА".

Фото: Громадська мережа "ОПОРА"

Нагадаємо, раніше НАЗК підтвердило, що нардеп Волинець не задекларував автомобіль.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Прогули у Верховній Раді: Порошенко, Арахамія та Тимошенко залишаться без депутатських виплат Прогули у Верховній Раді: Порошенко, Арахамія та Тимошенко залишаться без депутатських виплат
Низка українських нардепів залишаться без депутатських виплат, оскільки "прогуляли" чимало засідань Верховної Ради або ж профільних комітетів.
Депутати "обмінюються" родичами: у ВР платять мільйони з бюджету родичам колег (відео) Депутати "обмінюються" родичами: у ВР платять мільйони з бюджету родичам колег (відео)
На оплату праці цих родичів-помічників лише у 2021 році витратили майже 2 млн грн з держбюджету, а за два роки понад — 4,5 млн.
Кива VS Вірастюк: нардеп від "ОПЗЖ" прокоментував ймовірний двобій із "слугою народу" (відео) Кива VS Вірастюк: нардеп від "ОПЗЖ" прокоментував ймовірний двобій із "слугою народу" (відео)
Ілля Кива прокоментував можливий двобій з членом фракції "Слуга народу" й силачем світу Василем Вірастюком.
Loading...
Load next