Путін прийняв рішення про вторгнення в Україну, — Байден (відео)

Путін прийняв рішення про вторгнення в Україну, — Байден (відео)
Проте американський лідер запевнив, що шлях дипломатії і повернення за стіл переговорів все ще можливий.

Президент США Джо Байден заявив, що він переконаний, що президент Росії Володимир Путін вирішив розпочати вторгнення в Україну, і що напад може статися "найближчими днями".

Про це повідомляє ВВС, передає "ПравдаТУТ News".

Байден зазначив, що його заява спирається на дані американської розвідки, які припускали, що мішенню Росії буде українська столиця Київ.

Росія заперечує, що планує вторгнення

За оцінками США, в Україні та поблизу неї зосереджено 169 000-190 000 російських військовослужбовців, і ця цифра включає підтримуваних Росією бойовиків у самопроголошених Донецькій і Луганській республіках на сході України.

У телевізійному зверненні з Білого Дому президент Байден сказав, що США мають "підстави вважати", що російські війська "планують і мають намір атакувати Україну наступного тижня, найближчими днями".

На цей момент я переконаний, що він прийняв рішення (про вторгнення - ред.), — додав він, маючи на увазі Путіна. Раніше президент і його високопосадовці заявили, що не знають, чи це так.

Але, за його словами, Росія "все ще може вибрати дипломатію" і що "ще не пізно деескалувати і повернутися за стіл переговорів".

Евакуація

Учора на чергову ознаку зростання напруженості, лідери двох сепаратистських районів оголосили про евакуацію жителів, заявивши, що Україна посилила обстріли та планує напад.

Україна своєю чергою неодноразово заявляла, що не планує жодного нападу, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відкинув те, що він назвав "російськими повідомленнями про дезінформацію".

Глава "ДНР" Денис Пушилін заявив про евакуацію на відео, яке нібито було знято в п'ятницю. Однак аналіз метаданих BBC показав, що вони були записані два дні тому, до розгортання бойових дій.

Державний департамент США назвав оголошення про евакуацію "цинічним" кроком Москви, щоб "відвернути світ від того факту, що Росія нарощує свої сили, готуючись до нападу". Білий дім заявив, що евакуація була прикладом того, що Москва використовує дезінформацію як привід для війни.

Нагадаємо, Пушилін оголосив "загальну мобілізацію" в ОРДЛО.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
"Це вже не просто про Україну та Росію", — Байден звернувся до Путіна (відео) "Це вже не просто про Україну та Росію", — Байден звернувся до Путіна (відео)
Байден наголосив, що дипломатія залишається єдиним варіантом подолання кризи, і закликав Росію до співпраці. 
Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора
США планують ввести санкції проти РФ у разі прямої агресії проти України з її боку.
Міноборони Британії опублікувало відео можливих шляхів вторгнення Росії в Україну (відео) Міноборони Британії опублікувало відео можливих шляхів вторгнення Росії в Україну (відео)
А у Сполучених Штатах вважають, що напад на Україну розпочнеться з масштабних провокацій.
Loading...
Load next