"Історичний" саміт НАТО: росія перетворилася зі стратегічного партнера на головну загрозу

"Історичний" саміт НАТО: росія перетворилася зі стратегічного партнера на головну загрозу
У Мадриді лідери планують домовитися про нові серйозні зобов’язання щодо безпеки, яких не було з часів холодної війни.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що лише за десять років відносини НАТО з росією змінилися з партнерських на такі, де росію розглядають як ключову загрозу.  

Про це пише CNN, передає ПравдаТУТ News.

Якщо ми озираємося на 2010 рік, то в Лісабоні була затверджена стратегічна концепція НАТО минулого десятиліття. Вона називала росію стратегічним партнером. Тепер, навпаки, стратегічна концепція (НАТО) Мадрида називатиме росію головною загрозою для союзників, — сказав Санчес в інтерв'ю іспанському радіо SER незадовго до відкриття саміту НАТО в Мадриді.  

Прибуваючи на саміт, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що у 2010 році на саміті НАТО в Лісабоні росія брала участь у зустрічах там. 

Зараз цього не буде, - сказав він журналістам.  

Столтенберг зазначив, що, на його думку, лідери НАТО в Мадриді погодяться, «що росія становить пряму загрозу нашій безпеці, і це буде відображено» в новій стратегічній концепції НАТО. 

Стратегічна концепція також відображатиме нову реальність, – додав він.  

Нагадаємо, лідери НАТО беруть участь у переговорах, які були викликані дипломатичною перемогою після того, як Туреччина відмовилася від приєднання Фінляндії та Швеції до військового альянсу, підготувавши основу для вступу двох давніх нейтральних країн до оборонного блоку.

Крім того, у Мадриді лідери планують домовитися про нові серйозні зобов’язання щодо безпеки, яких не було з часів холодної війни.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
На саміті НАТО лідери обговорять ситуацію в Україні та загрозу з боку РФ, - Меркель На саміті НАТО лідери обговорять ситуацію в Україні та загрозу з боку РФ, - Меркель
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що під час саміту НАТО лідери обговорять ситуацію та співробітництво Альянсу з Україною, а також загрозу з боку Росії.
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
"Початок кінця України": Росія погрожує "наслідками для державності" у разі вступу до НАТО "Початок кінця України": Росія погрожує "наслідками для державності" у разі вступу до НАТО
МЗС Російської Федерації заявило, що вступ України до НАТО призведе до масштабного нарощування військових сил на Донбасі, а також нібито стане загрозою для її державності.
Loading...
Load next