НАЗК звернеться до Зеленського з проханням ветувати ухвалений законопроєкт про декларування

НАЗК звернеться до Зеленського з проханням ветувати ухвалений законопроєкт про декларування

Нацагенство з питань запобігання корупції звернеться до президента України Володимира Зеленського з проханням накласти вето на ухвалений нардепами законопроєкт 9587-Д, який стосується обовʼязкового декларування статків державних посадовців.

Про це йдеться у повідомленні НАЗК.

5 вересня 2023 року Парламент ухвалив у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (№9587-Д). Таким рішенням депутати підтримали низку суперечливих норм, про які зазначало Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), – йдеться у повідомленні.

НАЗК направить звернення Президентові України з проханням накласти вето щодо прийнятого Парламентом законопроєкту, що дозволить повернути його на повторний розгляд Верховній Раді. Таке рішення є єдиним в правовій площині, яке задовольнить запит суспільства на перемогу над корупцією та європейське майбутнє України.

Перш за все в ухваленому законопроєкті підтримано норму, відповідно до якої особа, яка подала завідомо недостовірні відомості в декларації на суму до 1,3 млн грн, у разі сплати штрафу не потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (далі – Реєстр). При цьому недостовірне декларування є одним із найбільш суспільно небезпечних пов’язаних із корупцією правопорушень, за які настає адміністративна відповідальність. Такі зміни мають лише одну мету  сприяти приховуванню інформації про статки державних службовців, які після сплати штрафу у розмірі від 17 000 до 42 500 грн залишатимуться на своїй посаді і не отримуватимуть жодних обмежень на доступ до державної служби надалі, – наголошується у повідомленні.

Також зазначається, що законотворці підтримали норму, яка фактично знищує Реєстр. Йдеться про зміни до ст. 59 Закону України «Про запобігання корупції», які приховують дані Реєстру від громадян, журналістів та доброчесних керівників, шляхом не внесення відомостей про осіб, яких притягнуто до  дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення адміністративних та кримінальних пов’язаних з корупцією та корупційних правопорушень.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" дерусифікувала квитки на всіх видах залізничних сполучень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Збори "слуг народу" у Трускавці: покличуть Венедіктову і Баканова Збори "слуг народу" у Трускавці: покличуть Венедіктову і Баканова
Під час зборів "слуги" не виключають і секторальну роботу – окремо за напрямками безпеки, економіки, міжнародної політики.
Зеленський ветував закон про брехню у деклараціях та повернув його на розгляд парламенту України Зеленський ветував закон про брехню у деклараціях та повернув його на розгляд парламенту України
Президент України ветував закон про повернення тюремної відповідальності за брехню в деклараціях. Володимир Зеленський повернув законопроєкт до Верховної Ради зі своїми власними пропозиціями.
Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях.
Loading...
Load next