Польща, Угорщина та Словаччина припиняють участь в роботі координаційної платформи Єврокомісії щодо українського зерна

Польща, Угорщина та Словаччина припиняють участь в роботі координаційної платформи Єврокомісії щодо українського зерна

Польща, Угорщина та Словаччина вирішили більше не брати участі в роботі координаційної платформи Єврокомісії щодо українського зерна. Так вони відповіли на заяву української сторони про намір судитися з цими країнами у Світовій організації торгівлі (СОТ).

Про це повідомляє PAP із посиланням на джерела в ЄС.

Польща, Угорщина та Словаччина відмовляються від роботи в межах платформи через процедурну обережність і той факт, що Україна може використати інформацію, надану в межах координаційної платформи, проти цих трьох країн у розгляді в СОТ, — наголосило джерело в ЄС.

П’ять держав ЄС відкинули план дій, який підготувала Україна, щодо заходів контролю за експортом зернових, який, за задумом Єврокомісії, мав замінити односторонні заборони на імпорт української агропродукції.

Українська сторона запропонувала, щоб Мінекономіки України самостійно ухвалювало рішення про надання дозволів на експорт зерна до ЄС, навіть якщо деякі країни виступатимуть проти. Представник Польщі при ЄС Анджей Садось розкритикував таку пропозицію та заявив, що вона не розв'яже питання контролю за експортом.

Водночас прем'єр Румунії Марчел Чолаку наголосив, що після рішення ЄС скасувати ембарго його країна поки не імпортувала з України "жодного кілограма пшениці". А якщо з'явиться запит від Києва на експорт до Румунії, то Чолаку ініціює продовження односторонньої заборони на експорт українського зерна ще на 30 днів, "до з’ясування ситуації".

Як відомо, у роботі цієї платформи брали участь представники Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, Єврокомісії та України. Зустрічі відбувались у Брюсселі.

Нагадаємо, Польща може блокувати вступ України до ЄС через імпорт українського зерна

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Монастирський заявив, що Україна готується до ескалації на кордоні з Білоруссю Монастирський заявив, що Україна готується до ескалації на кордоні з Білоруссю
За словами Дениса Монастирського, Україна зацікавлена в розширенні співробітництва з ЄС для спільного протистояння загрозам гібридного характеру.
Зеленський підписав декларацію із президентом Польщі щодо наближення України до вступу в ЄС Зеленський підписав декларацію із президентом Польщі щодо наближення України до вступу в ЄС
Учора, під час робочого візиту до Польщі президент України Володимир Зеленський і польський президент Анджей Дуда підписали спільну двосторонню Декларацію про європейську перспективу України, яка є важливим кроком для вступу України до складу ЄС.
Loading...
Load next