Вперше з 2019 року очільники МЗС Китаю, Японії та Південної Кореї зустрілися в Пусані

Вперше з 2019 року очільники МЗС Китаю, Японії та Південної Кореї зустрілися в Пусані

Міністри закордонних справ Китаю, Японії та Південної Кореї зустрілися в портовому місті Пусан, прагнучи відновити співпрацю між азіатськими сусідами та прокласти шлях до саміту трьох лідерів.

Про це повідомляє Reuters.

Пекін, Сеул і Токіо домовилися про щорічні саміти з 2008 року з метою посилення дипломатичних та економічних обмінів, але двосторонні суперечки та пандемія COVID-19 перервали цей план, і востаннє лідери трьох країн зустрічалися у 2019 році.

Троє провідних дипломатів зустрілися в Пусані на своїй першій подібній зустрічі з 2019 року після того, як у вересні офіційні особи трьох країн домовилися організувати тристоронній саміт у "найближчий зручний час".

Міністр закордонних справ Південної Кореї Пак Джин заявив, що сподівається провести поглиблені дискусії щодо північнокорейської проблематики, прагнучи досягти "практичного результату" з таких питань, як міжлюдські обміни, зміна клімату, торгівля та економіка.

Перш за все, важливо продовжувати інституціоналізувати тристоронню співпрацю, щоб вона перетворилася на стабільну і стійку систему, - заявив Пак під час зустрічі.

Він додав, що посадовці працюватимуть над тим, щоб саміт лідерів трьох країн відбувся якнайшвидше. Також Пак окремо зустрівся зі своїми колегами, японським лідером Йоко Камікавою і китайським лідером Ван І.

У заяві міністерства закордонних справ Сеула йдеться, що Пак і Камікава засудили запуск Північною Кореєю минулого тижня свого першого супутника-шпигуна і домовилися посилити реакцію на збройні угоди між Пхеньяном і Москвою.

Міністерство закордонних справ Пекіна заявило, що Ван застеріг Пак від політизації економічних і технологічних питань на тлі напруженості у відносинах між Китаєм і США щодо напівпровідників та інших торговельних суперечок.

Нагадаємо, Зеленський: ситуація на кордоні Польщі та України сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Ведуться переговори: зустріч Зеленського і Байдена планується на кінець липня Ведуться переговори: зустріч Зеленського і Байдена планується на кінець липня
Міністр Дмитро Кулеба розповів, що наразі ведуться переговори щодо зустрічі президента США із Володимиром Зеленським. Ймовірна дата візиту Джо Байден в Україну - кінець липня.
Кулеба оприлюднив деталі неформальної зустрічі Зеленського з Тихановською у Литві Кулеба оприлюднив деталі неформальної зустрічі Зеленського з Тихановською у Литві
Глава білоруської опозиції Світлана Тихановська під час робочої зустрічі Зеленського до Литви, встигла неофіційно з ним зустрітись.
Loading...
Load next