"Це капля в морі": що думають українські ФОПи про карантинні виплати від держави (Відео)

"Це капля в морі": що думають українські ФОПи про карантинні виплати від держави (Відео)
Влада проявила «турботу», виділивши ФОПам, які зазнали збитків через пандемію по 8 тис грн. Підприємці вважають це каплею в морі та піаром.

Жорсткі обмеження та нові правила роботи. І так уже втретє. Для власників малого та середнього бізнесу минулий рік, немов жахливий сон. Для одних він досі триває, інші ж просто не витримали і, так би мовити, зійшли з дистанції. А тим часом влада вирішила проявити нібито турботу та виділити таку собі допомогу у вигляді 8 тис грн. Підприємець Андрій зізнається, це - немов капля в морі. 

"Ми отримали допомогу минулого року. Всі мої працівники отримали без проблем 8 тис грн. Але є але. Скажімо, що таке 8 тис грн як таких. Якщо, наприклад, я порахував, що за час епідемії. З березня 20-го року по березень 21-го я сплатив з кожного закладу 100-170 тис грн податків", - розповів підприєець, Андрій Навальний.

У порівнянні з витратами ця сума - справді смішна, - каже чоловік. І ніде у світі немає таких сумних цифр. Будь-яку допомогу зі сторони держави підприємці лише вітають. Однак, не зовсім розуміють її ціль. І вбачають радше бажання пропіаритись.

"Краще б держава централізовано через органи ДФС і ДПС змогли, наприклад, вичислити тих підприємців за першими кведами яких люди би мали отримати допомогу і з них просто не зніміть податки певний період в червоні зоні. Це було б набагато чіткіше, ніж намагатися пропіаритися на біді людей", - розповів голова асоціації підприємців Львівщини, Ростислав Пшемінський.

На додачу, допомога є доступною далеко не усім представникам малого та середнього бізнесу, - пояснює чоловік. Адже критеріїв для отримання цих 8 тисяч вдосталь. Підприємці ж вважають, що логічно було б вирішити питання оренди приміщень чи податку, які навіть в період локдауну потрібно сплачувати. 

"Головне зустрітися з тими підприємствами віч-на-віч. Послухати їхні проблеми, а проблема голован це великі оперативні витрати і основною статтею цих витрат є оренда. Витрати підприємців на оренди. Треба домовлятися з власниками приміщень в наказовому тоні змушувати їх знижувати орендну плату на час карантину хоча б на 50%, а на час перебування в червоній зоні і взагалі знімати з оренди" - додав голова асоціації.

 З цією думкою погоджуються й економісти. Мовляв, при обігу у десятки чи подекуди сотні тисяч гривень підприємцям пропонують одноразово  8 тисяч грн на рік. 

"Наприклад, умовно кажучи пенсіонеру, якому сказали що уряд подбав по 8 тис, а вони ще й не задоволені, то вони зрозуміло будуть двома руками плескати уряду, але дуже негативно ставитись до ФОПів. Ну і власне у ФОПів це може викликати певне таке роздратування, що на них сильно не допомігши, але якийсь ще піар хтось робить", - зазначив економіст, Віктор Борщевський.

В об'єднанні профспілок пояснюють: окрім 8 тисяч йдеться й про звернення до місцевої влади про схожу допомогу бізнесу.

"Кабінет міністрів в цьому році звернувся до органів місцевого самоврядування, щоби вони допомогли, видали так якби ще додаткову допомогу тим ФОПам, які постраждали", - розповіла керівниця відділу правової роботи Об'єднання профспілок Львівщини, Ірина Вавринкевич.

І хоча не так давно очільник міста справді заявляв про сприяння та підтримку малого і середнього бізнесу, далі слів наразі нічого не дійшло. Ба більше, чиновники львівської мерії заговорили про стрімкий рух міста до фінансового дефолту. 

 

Читайте також
У ніч на неділю Україна перейде на літній час
Вночі, Україна в ніч на 28 березня перейде на літній час, годинники переведуть на годину вперед. Тому українці спатимуть на годину менше.
Кладовища без пластику: чим шкідливі штучні квіти і чому їх забороняють в Україні (відео) Кладовища без пластику: чим шкідливі штучні квіти і чому їх забороняють в Україні (відео)
Екологи й духовенство просять вірян відмовитися від штучних квітів. Та й вартість пластикових оберемків майже не відрізняється від живих букетів.
Львів повинен знати своїх "героїв": що відомо про контрабандистів Івана Бокало та Володимира Дідуха Львів повинен знати своїх "героїв": що відомо про контрабандистів Івана Бокало та Володимира Дідуха
РНБО оприлюднило імена ТОП-10 українських контрабандистів, зокрема під дію санкцій потрапили двоє львів'ян - Іван Бокало та Володимир Дідух.
Loading...
Load next