Українські раби в Польщі: в яких умовах працюють наші заробітчани

Українські раби в Польщі: в яких умовах працюють наші заробітчани
Українські заробітчани, які приїхали в Польщу, щоб заробити грошей скаржаться на нелюдські умови праці та образливе поводження з боку польського роботодавця.

Керівництво польської фірми "Wasz Dom" обіцяло українським заробітчанам постійну роботу на фермі яєць, однак не попередивши нікого людей примусово відправили чистити цибулю. Зокрема українці скаржаться, що їм також надали зовсім інше житло, ніж було домовлено спершу. Про це повідомляє польське видання "Glas Wielkopolski".

"Ми не отримали повної винагороди, нас виселили та змінили місце проживання та роботи без пояснень. За все були штрафи. Деякі люди за весь відпрацьований місяць змогли отримати лише кілька десятків злотих зарплати", - розповіли українці Ксенія Пода та Ілля Лебієденко, які вирішили донести справу до прокуратури.

Українці підписали контракт із польською фірмою, але, як вони кажуть, ніхто їм не дав свою копію підписаного договору. Цим роботодавці звісно ж скористались і змушували своїх працівників працювати по 12 годин на задньому дворі фермерського будинку. 

"Ми працювали 11 чи 12 годин у чийомусь фермерському будинку на задньому дворі. Вікна текли, підлога була холодною. Нам не було передбачено жодних заходів захисту. Їм навіть не дали можливості підготуватися до такої роботи",  - скаржаться чоловік із жінкою.

Зокрема фірма "Wasz Dom" постійно затримувала заробітню плату  та часто перераховувала українцям набагато менше, ніж вони заробляли насправді. До того ж часто траплялись ситуації коли за цілий місяць роботи українські заробітчани отримували лише декілька десятків злотих, а решту фірма списувала начебто за штрафи.

"Ми також знаємо випадок із людиною, яка за весь місяць роботи отримала менше кількох десятків злотих, бо все решту у нього забрали. Ці люди позбавили нас гідності", - розповідають заробітчани.

Звісно ж, що директор компанії "Wasz Dom" Марцін Беднарц всі звинувачення своїх працівників заперечує. Він розповів, що робочий процес організовувався згідно з договорами, а люди не хотіли навіть відпрацьовувати 8-й робочий день.

Однак, інформаційний портал InPoland, повідомляє про виявлення низки порушень на фірмі "Wasz Dom". Так, 15 українців, які там працювали, не мали при собі паспортів – їх забрав у них директор Беднарц. Він самостійно приніс документи інспекторам, хоча збереження чужих паспортів у Польщі вважається грубим правопорушенням та карається штрафом.

Зазначимо, що "Wasz Dom" раніше також порушував польське законодавство. У 2020 році у 18 випадках зафіксовано відсутність дозволів на роботу. В той час у районному суді Срьоди-Великопольської вирішили задовольнити клопотання та стягнути з роботодавця штраф у розмірі 1 000 злотих.

Читайте також
Вакцинація у Польщі: заробітчан з України вакцинуватимуть на кордоні Вакцинація у Польщі: заробітчан з України вакцинуватимуть на кордоні
Українські заробітчани, які їдуть до Польщі на заробітки, будуть в обов'язковому порядку проходити вакцинацію від коронавірусу на українсько-польському кордоні.
Допомагали незаконно перетнути кордон: у Польщі затримали трьох українців Допомагали незаконно перетнути кордон: у Польщі затримали трьох українців
Раніше Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що через міграційну кризу вони можуть закрити нові пункти пропуску на кордоні з Білоруссю.
Плати, щоб виїхати: Білорусь робить платним перетин кордону в Україну, Польщу та Литву Плати, щоб виїхати: Білорусь робить платним перетин кордону в Україну, Польщу та Литву
З 1 червня цього року у Білорусі обласна рада депутатів Гомельської області, що межує з Україною, вирішила ввести місцевий збір за перетин кордону до України, Польщі та Литви. Зазначається, що такі нововведення пов'язані із поширенням COVID-19.
Loading...
Load next