В Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

В Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій
Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій, влаштованих тоталітарним сталінським режимом.

У День пам’яті жертв політичних репресій від Президента Володимира Зеленського встановили кошик квітів до меморіального знака на в’їзді до Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили", повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Квіти поклали також до братської могили та пам’ятного знака польських поховань на території заповідника.

"Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Горезвісним символом цих злочинів є Биківнянський ліс на околиці Києва. Упродовж 1937-1941 років він був місцем таємного поховання жертв політичних репресій, закатованих і розстріляних НКВС у київських в'язницях", — зазначив Володимир Зеленський.

Зокрема зазначається також, що, на думку істориків, кількість похованих в Биківнянському лісі може становити до 100 тисяч осіб.

"Пам’ятаючи це, сучасне покоління незалежних українців та Українська держава завжди ставитимуть захист життя, здоров’я, свободи й гідності кожної людини як найвищу цінність", – наголосив глава держави.

Нагадаємо, що День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій. А також відзначання цього дня має на меті привернення уваги світового суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології за часів СРСР.

Читайте також
На борту перебуває 79 українців: з Афганістану вилетів третій український літак (відео) На борту перебуває 79 українців: з Афганістану вилетів третій український літак (відео)
Ще один евакуаційний літак вилетів з Кабула до України. На його борту перебувають 79 громадян України та членів їх сімей
80-річчя трагедії Бабиного Яру: як в Україні вшановують пам'ять загиблих (відео) 80-річчя трагедії Бабиного Яру: як в Україні вшановують пам'ять загиблих (відео)
Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем жорстокого злочину та масових розстрілів невинних людей. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Щороку у ці криваві дні в історії, Україна вшановує пам’ять розстріляних людей, які стали жертвами нацистського режиму.
"Це прояв любові та турботи": Зеленський закликав українців святкувати Великдень вдома (відео) "Це прояв любові та турботи": Зеленський закликав українців святкувати Великдень вдома (відео)
Президент України Володимир Зеленський у великодньому привітанні згадав також про військовослужбовців на Донбасі та лікарів, які борються з коронавірусом.
Loading...
Load next