80-річчя трагедії Бабиного Яру: як в Україні вшановують пам'ять загиблих (відео)

80-річчя трагедії Бабиного Яру: як в Україні вшановують пам'ять загиблих (відео)
Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем жорстокого злочину та масових розстрілів невинних людей. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Щороку у ці криваві дні в історії, Україна вшановує пам’ять розстріляних людей, які стали жертвами нацистського режиму.

Трагедія у Бабиному Яру стала символом масового знищення євреїв у Східній Європі та прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі ідеології та жорстокі амбіції окремих осіб. Конвеєр смерті у Бабиному Яру не зупинявся аж до визволення Києва від окупантів. Він забрав життя понад 100-150 тисяч українців, серед яких були євреї, роми та люди інших національностей.

Так, сьогодні, 29 вересня, виповнюється 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі українських євреїв, які проживали на той час у місті. Протягом 29 та 30 вересня у столиці відбудуться меморіальні заходи за участі перших осіб держави та церковних ієрархів.

"ДВА КОРОТКИХ СЛОВА, ЩО ЗВУЧАТЬ, ЯК ДВА КОРОТКИХ ПОСТРІЛИ"

Вранці, о 10 годині, меморіальні заходи розпочались з символічного запалення пам’ятного вогню вищими посадовими особами держави, який горітиме упродовж двох днів біля пам’ятника загиблим киянам та військовополоненим. Зокрема, у 80-ту річницю початку масових розстрілів у Бабиному Яру в Києві президент України Володимир Зеленський поклав квіти до пам’ятника громадянам, страченим нацистами у Бабиному Яру, а також встановив лампадку до підніжжя пам’ятного знака "Менора".

Фото: Офіс Президента

Президент також переконаний, що трагедія Бабиного Яру ніколи не повинна повторитися ні в Україні, ні у світі, а збереження пам’яті про неї є обов’язком перед майбутніми поколіннями, повідомив Зеленський на своїй сторінці у Facebook.

Збереження пам’яті про Другу світову війну, зокрема про трагедію Бабиного Яру та Голокосту, – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями. Гідне вшанування пам’яті всіх загиблих – наш обов’язок перед минулими поколіннями. І з 2019 року ми робимо все, щоб Бабин Яр з території забуття перетворився на місце пам’яті, - написав Володимир Зеленський.

Також з нагоди Дня вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру до українців звернувся й Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, повідомила пресслужба парламенту.

Біль від трагедії Бабиного Яру до сьогодні озивається в серцях багатьох. Адже жертвами розстрілів стали тисячі громадян різних національностей: євреї, українці, роми та інші.  

Ми не в змозі змінити хід історії, але ми можемо і повинні не забувати про загиблих. Адже поки ми їх пам’ятаємо, доти вони живуть у наших серцях. І кожен з нас повинен докласти всіх зусиль, аби не допустити повторення тих страшних подій у майбутньому, - наголосив Дмитро Разумков.

УРОК ПАМ'ЯТІ

Окрім цього, в усіх школах України відбувся Національний урок пам’яті до 80-х рокових трагедії Бабиного Яру. Заняття одночасно провели у 15 тисячах навчальних закладів по всій території України. Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти та науки.

Національний урок пам’яті покликаний сприяти формуванню стійкого негативного ставлення громадян до фактів дискримінації, зневаги до людської гідності та зазіхань на право на життя, - наголосили у МОН.

На жаль, цю жахливу сторінку історії Голокосту в Україні та масові розстріли в Бабиному Яру в Києві вже неможливо виправити. Однак у Меморіальному центрі Голокосту Бабин Яр наголошують, що необхідно гідно вшанувати пам’ять невинних жертв і зробити все можливе, щоб подібна біда ніколи не повторилася. Зокрема, до проведення уроку вшанування пам’яті долучились відомі культурні та громадські діячі. Так, у Києві в столичній школі № 234 участь у ньому взяв музикант Святослав Вакарчук.

СПІЛЬНА МОЛИТВА

Також, о 20:30, в Бабиному Яру відбудеться міжрелігійний захід (молитва) за людьми, які стали жертвами масового вбивства з боку нацистів. Долучитися запрошують всіх охочі незалежно від віросповідання. Окрім цього, упродовж двох пам’ятних днів, 29-30 вересня, кожен українець та охочий вшанувати пам’ять розстріляних може прийти до Бабиного Яру та біля різних пам’ятників на території заповідника взяти символічні камінці й лампадки, щоб покласти до меморіальних місць.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
День пам'яті захисників України: Зеленський вшанував пам’ять полеглих (відео) День пам'яті захисників України: Зеленський вшанував пам’ять полеглих (відео)
Зокрема, у цей день згадують полеглих під час Іловайської трагедії.
Трагедія Бабиного Яру: спогади українців, яким вдалось врятуватись від нацистів Трагедія Бабиного Яру: спогади українців, яким вдалось врятуватись від нацистів
Трагедія у Бабиному Яру була однією з найбільших масових акцій знищення мирного населення в період Другої світової війни. Нищення євреїв виявилося лише початком інших убивств. Після цього в Бабиному Яру протягом тривалого часу нищили людей різного етнічного походження і віку.
В Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій В Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій
Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій, влаштованих тоталітарним сталінським режимом.
Loading...
Load next