В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва (фото)

В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва (фото)
Український режисер знімає фільм про боротьбу кримського народу та про те, хто такий Мустафа Джемілєв.

До жовтня цього року в Україні триватимуть зйомки повнометражного ігрового фільму "Киснева станція", режисером якого є Іван Тимченко. Про це повідомили у пресслужба Держкіно.

Про що цей фільм? Про сильну внутрішню свободу. Але водночас — це й історія кохання, бо як інакше?  Починалося все навіть не з ідеї, а з доволі болісного усвідомлення, що українці небагато знають про боротьбу кримськотатарського народу за своє право повернутися на рідну землю, і про те, хто такий Мустафа Джемілєв. Сьогодні це дуже актуальна для нас історія, і це історія перемоги, яка надихає, - наголошує режисер фільму Іван Тимченко.

Як зазначається в повідомленні, події відбуваються влітку 1980-го року, і якутському селищі Зирянка, де Мустафа Джемілєв відбуває чотирирічне заслання, працюючі на кисневій станції. У цій монотонній та виснажливій роботі, він уподібнюється до міфологічного Сізіфа. Хоча це не перше й не останнє його ув’язнення, та здається, що триватиме воно нескінченно.

В історії Мустафи Джемілєва мене зацікавила саме ось ця міфологічна, екзистенційна проблематика. Колись Альбер Камю намагався відповісти на запитання: чи може Сізіф бути щасливий? В яку саме мить Сізіф здатен відчути і зрозуміти, що таке щастя? Власне, сценарій фільму “Киснева станція” і почався як спроба знайти відповідь на це питання — завдяки життєвому прикладу Мустафи Джемілєва, - сценарист стрічки Михайло Бриних.

У ролях – Борис Орлов, Христина Дейлик, Віктор Полторацький, Василь Кухарський, Едем Ібадуллаєв та інші. Режисер – Іван Тимченко, оператор – Томас Стоковскі (Німеччина), композитор – Джун Міяке (Японія), продюсер – Світлана Соловйова.

Зазначимо, що Мустафа Джемілєв є українським політичний діячем, а також одним із провідників кримськотатарського національного руху, учасником дисидентського руху та політичним в'язнем.

Прем’єра фільму запланована на 2022 рік.

Читайте також
Одеський кінофестиваль: гран-прі отримала стрічка "Стоп-Земля" (відео) Одеський кінофестиваль: гран-прі отримала стрічка "Стоп-Земля" (відео)
Журі 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю визначило цьогорічних переможців конкурсу.
Фільм про ЛГБТ "Мій юний принц" взяв у Держкіно 20 мільйонів гривень Фільм про ЛГБТ "Мій юний принц" взяв у Держкіно 20 мільйонів гривень
Режисер Хачатур Василян готується до фільмування картини про дорослішення й ЛГБТ-стосунки між чоловіками "Мій юний принц". Проєкт переміг на 17 конкурсі Держкіно, яке профінансує його у розмірі 20 мільйонів гривень.
У Києві під будівлею Деснянської РДА зібралися люди з російськими прапорами (відео) У Києві під будівлею Деснянської РДА зібралися люди з російськими прапорами (відео)
На місці подій розвісили оголошення про знімальний процес фільму. Прем'єра фільму запланована на весну 2022 року.  
Loading...
Load next