Призові за Олімпіаду: Україна сплачує спортсменам в декілька разів більше, ніж США (відео)

Призові за Олімпіаду: Україна сплачує спортсменам в декілька разів більше, ніж США (відео)
Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не виплачує призові спортсменам, які завоювали медалі. Проте, у багатьох країнах своїх спортсменів все ж таки нагороджують преміальними. Зокрема, в Україні за олімпійське "золото" можна отримати 125 тисяч доларів - це в 3 рази більше, аніж сплачує США своїм спортсменам. До того ж у Німеччині олімпійські чемпіони отримують ще менше, а деякі економічно розвинені країни взагалі не сплачують призові для своїх олімпійців.

Національний олімпійський комітет України за "золото" в Токіо пообіцяв українським олімпійцям видати 125 тисяч доларів, за "срібло" - 80 тисяч доларів, за "бронзу" ж - 55 тисяч доларів.

Зокрема, традиція нагороджувати переможців прийшла до нас ще зі Стародавньої Греції. Тоді окрім вінка з оливи, на олімпіоніків чекало ще й вшанування у рідному місті. Спортсменам влаштовували бенкети, а також їх довічно звільняли від сплати податків, безкоштовно годували обідами та навіть споруджували пам’ятники в Олімпії. Звісно, що навіть у ті часи переможцям виплачували преміальні, карбували монети із портретною схожістю, а найвищим ступенем вшанування було присвоєння культового статусу героя.

Проте, вже в "нашу олімпійську еру" МОК довгий час не розділяв фінансові заохочення для спортсменів. Так, перший олімпійський чемпіон із марафону Спірос Луїс отримав досить багато винагород: золотий кубок, бочку вина, тонну шоколаду, десять корів і тридцять баранів, безплатне харчування протягом року й довічне користування послугами кравця та перукаря. Здавалося б, що його нагородили усім чим тільки можна, але не грошима.

Тоді ж у МОН аргументували такі дії тим, що це порушувало ідеали олімпійського руху. Та втім, СРСР й інші країни соцтабору цю заборону ігнорували. Проте, лише на початку 80-х років минулого століття МОК все ж таки дозволив виплачували преміальні спортсменам-олімпійцям.

ПРЕМІАЛЬНІ В ЕКОНОМІЧНО РОЗВИНЕНИХ КРАЇНАХ

Цікаво, що у найбільш економічно розвинених країн для учасників Олімпійських Ігор передбачаються зовсім невеликі преміальні. Так, грошові винагороди у США ввели лише в 1984 році, тоді за золоту нагороду на Олімпійських іграх американці отримували лише 25 тисяч доларів, сума цих преміальних не змінювалася понад 30 років. До того ж з цих призових виплачувався податок в розмірі 39%. У кінцевому результаті американські олімпійці заробляли 15 250 доларів.

До прикладу, рекордсмен Майкл Фелпс за 23 олімпійські нагороди отримав 350 750 доларів, а 4-разовій олімпійській чемпіонці Яні Клочковій Україна виплатила 330 тисяч доларів. Досягнення у спортсменів були зовсім різні, проте, сума винагород вийшла майже однаковою. До того ж українським олімпійським чемпіонам призові виплачують вже з урахування податків.

Однак, у період зимової Олімпіади-2018 у США збільшили грошові заохочення на 50%. Тепер за "золото" американці отримають 37 500 доларів, за "срібло" - 22 500 доларів, а за "бронзу" - 15 000 доларів. Також в той же ж час було запропоновано не оподатковувати призові, проте, це було можливим лише в тому випадку, якщо валовий дохід преміальних олімпійської збірної США складе не більше 1 мільйона доларів, що вкрай малоймовірно.

Американські спортсмени мають і свої переваги, оскільки у них є хороша можливість заробляти на рекламних контрактах. Адже, рекламний ринок США в десятки разів більший за український.

Та зазначимо, що ще скромніші призові видають у Канаді. Так, за перше місце спортсмени отримують 20 000 доларів, за друге місце – 15 000 доларів, а за третє – 10 000 доларів. У Німеччині та Австрії ідентичні виплати, але в євро. Також у Німеччині, хто здобуває більше, ніж одне "золото", отримує лише одну премію. Такі невеликі преміальні мають логічне пояснення, оскільки Німеччина інвестує багато коштів у професійну освіту спортсменів. Країна турбується за те, щоб після завершення кар'єри спортсмени мали кваліфікацію та роботу, завдяки якій могли б фінансувати своє життя. 

Цікаво, що у Великобританії, Новій Зеландії, Швеції та Норвегії зовсім не виплачують призові своїм олімпійським чемпіонам. Щоправда, там можна отримати преміальні від національних федерацій або місцевого олімпійського комітету. Зазначимо, що Великобританія та Естонія, не платить своїм олімпійцям, запевняючи, що спортсменам вистачить того, що країна підтримує їхню підготовку сумою до 57 тисяч фунтів стерлінгів.

ПРЕМІЇ ЗА ОЛІМПІЙСЬКУ МЕДАЛЬ У КРАЇНАХ ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПРОСТОРУ

Серед країн пострадянського простору Україна не є лідером й у порівнянні з деякими країнами вона не є настільки щедрою. Цей список очолює Грузія – 318 тисяч доларів, Казахстан - 250 тисяч доларів, Азербайджан - 248 тисяч доларів, Узбекистан - 200 тисяч доларів, Молдова -166 тисяч доларів та Білорусь - 150 тисяч доларів.

В Естонії теж виплачують призові, але можливо дещо у дивний спосіб. Там призерам Олімпійських ігор призначають довічну пенсію в 5,5 тисячі доларів на рік. За місяць виходить менше ніж 500 доларів.

У Латвії призові теж значно більші аніж в Україні. У них за "золото" виплачують 142 300 євро, за "срібло" - 85 500 євро. Проте, на минулій Олімпіаді в Ріо-2016 латвійці не виграли жодної медалі, а на зимовій Олімпіаді-2018 здобули лише одну "бронзу". У Токіо їм поталанило дещо більше, там вони здобули чотири медалі.

А от що стосується Росії, то там призові у декілька разів менші ніж в Україні. У Російській Федерації золоті медалісти отримують по 4 мільйони рублів (приблизно 54 тисячі доларів), срібні – 2,5 мільйона (34 тисячі доларів), бронзові — 1,7 мільйона (23 тисячі доларів). Сума цих преміальних не оподатковується, а ще кожен призер Олімпійських Ігор отримує довічну стипендію у 52 тисячі рублів. Однак, преміальні в Росії не змінюються з часу Олімпіади, яка відбулась у Сочі у 2014 році, коли долар коштував значно менше, відповідно, зараз чемпіони могли б отримувати близько 115 тисяч доларів.

Зазначимо, що за рішенням Спортивного арбітражного суду (CAS) через допінговий скандал російські спортсмени до 16 грудня 2022 роки не можуть виступати під прапором і гімном Росії. У Токіо вони виступали в складі збірної Олімпійського комітету Росії.

Нагороджувати значними преміальними за олімпійські медалі властиво здебільшого країнам пострадянського простору. Можливо, ці країни розглядають Ігри як один з інструментів завоювання авторитету у світі? Так, перед Олімпіадою-2012 президент Азербайджану Ільхам Алієв виплатив за "золото" спортсменам премію в розмірі 520 тисяч доларів, попри те, що НОК Азербайджану винагороджував їх призовими у розмірі 260 тисяч доларів. Зазначимо, що ми нерідко бачимо саме українців в складі цієї збірної, можливо, що саме такі премії вплинули на їхній вибір.

ХТО ПЛАТИТЬ НАЙБІЛЬШЕ?

Троє країн Азії лідирують у заохоченні своїх спортсменів на Олімпіаді у Токіо. Це Сінгапур - 737 тисяч доларів, Тайвань - 716 тисяч доларів та Індонезія - 346 тисяч. Зауважимо, що у Сінгапурі до зазначеної суми вже врахували податки, "брудними" спортсмени взагалі заробляють 1 мільйон доларів. За всю історію участі на Олімпіадах Сінгапур заробив 5 медалей. У Токіо сінгапурці теж лишилися без нагород. Тож ризик втрат для держави не надто великий.

Складається враження, що цьогоріч в Азії було особливе ставлення до Олімпіади. Можливо, це пов’язано з бажанням проявити себе на Іграх саме в рідному регіоні.

Зазначимо, що до десятки країн із найбільшими призовими входять одразу 7 учасниць із цієї частини світу. Повністю список виглядає наступним чином:

  • Сінгапур — 737 тисяч доларів;
  • Тайвань — $716 тисяч;
  • Індонезія — $346 тисяч;
  • Грузія — $318 тисяч;
  • Бангладеш — $300 тисяч;
  • Казахстан — $250 тисяч;
  • Малайзія — $236 тисяч;
  • Італія — $213 тисяч;
  • Філіппіни — $200 тисяч;
  • Угорщина — $168 тисяч.

Зокрема, Філіппіни завоювали свою першу золоту медаль на Олімпіаді в Токіо - штангістка Хіділін Діас стала першим олімпійським золотим призером країни. За свою перемогу вона отримає не менше 33 млн філіппінських песо (близько $600 тисяч). Відомо, що профінансує її перемогу не лише Філіппінська комісія зі спорту, а також провідні бізнесмени країни. Їй також запропонували два будинки та довічні безкоштовні перельоти, повідомляє CNBC.

Зазначимо також, що після Олімпіади-2012 в Україні почали передбачатися призові тренерам олімпійців - в розмірі 50 відсотків від преміальних спортсменів.

ОЛІМПІЙЦІ ЗІ ЛЬВОВА ОТРИМАЮТЬ ВІД МІСТА ПО КВАРТИРІ 

Троє львів’ян, які вибороли медалі на літніх Олімпійських іграх в Токіо, отримають від мерії Львова квартири у подарунок. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Загалом українські спортсмени здобули 19 медалей, троє з призерів – львів’яни. Велогонщиця Олена Старікова виборола "срібло", а борчиня Алла Черкасова та каратист Станіслав Горуна здобули по "бронзі". Аби підтримати спортсменів, місто готує для них подарунки.

У Львові є традиція: хто привозить олімпійську медаль – отримує від міста квартиру. Ця норма в нас є вже дуже багато років. Цього року ми готуємо для олімпійців три квартири.

На сьогодні будь-яка олімпійська медаль є критично цінною, адже між золотом, сріблом і бронзою – мікрони різниці. Наші спортсмени дуже старались, тому отримають приблизно однакові помешкання, – сказав мер Львова.

Проте, наразі більш детальнішої інформації щодо цього у мерії не повідомляють. Так, журналістка ПравдаТУТ NEWS звернулась до пресслужби міського голови для того, аби дізнатися коли саме львівські олімпійці отримають нове житло та чи будуть інші учасники Олімпіади зі Львівщини теж якось нагороджені. Проте, нам не відповіли на поставлені запитання та зазначили, що всі деталі оголосять згодом.

Дарина Жданович - pravdatutnews.
 

Читайте також
Грошова винагорода за олімпійську медаль: відомо скільки заплатять українським спортсменам Грошова винагорода за олімпійську медаль: відомо скільки заплатять українським спортсменам
Українські спортсмени отримають за здобуті у Токіо нагороди від 55 до 125 тисяч доларів за підсумками змагань.
Третя медаль для України на Олімпіаді-2020: "бронзу" здобули стрільці у змішаному змаганні Третя медаль для України на Олімпіаді-2020: "бронзу" здобули стрільці у змішаному змаганні
Українські стрільці вибороли першу медаль. Змішані командні змагання зі стрільби дебютують в олімпійській програмі саме у Токіо.
Олімпійські зустрічі 2020: борчиня Лівач про виступ у Токіо та наступну Олімпіаду (відео) Олімпійські зустрічі 2020: борчиня Лівач про виступ у Токіо та наступну Олімпіаду (відео)
Українська борчиня вільного стилю, призерка чемпіонату світу та чемпіонка Європи Оксана Лівач поділилася своїми враженнями від першої для неї Олімпіади у Токіо. Розповіла у чому відмінність між такими стартами та виступами на Чемпіонатах світу та Європи. Також згадала про наступні Ігри у Парижі.
Loading...
Load next