Евакуація з Афганістану: понад 150 українців чекають повернення додому, - Кулеба

Евакуація з Афганістану: понад 150 українців чекають повернення додому, - Кулеба
Україна відправить до Афганістану ще один літак для евакуації українців. Зокрема, наразі на допомогу чекають вже понад 150 громадян України.

Вже 153 українці, які наразі перебувають у захопленому угрупуванням "Талібан" Афганістані звернулися за допомогою до дипломатів і попросили допомоги у поверненні додому - в Україну. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Це громадяни України, які перебувають на військовій базі, де виконували роботи за контрактом; українці афганського походження, які відвідували родичів; бізнесмени та інші громадяни України. Найважче зараз - це, щоб вони дісталися кабульського аеропорту, - повідомив міністр.

За його словами, це громадяни України, які працювали на військовій базі за контрактом, українці афганського походження, родичі, бізнесмени.

Держава працює щогодини над тим, щоб допомогти нашим громадянам. Допоможемо й іноземцям, але громадяни України - абсолютний пріоритет, тому що ми своїх не кидаємо. Є кілька конкретних сценаріїв повернення, які нині втілюються в життя. З безпекових міркувань не можу розповідати подробиці, але працюємо, щоб все вдалося, - наголосив Дмитро Кулеба.

Також зауважимо, що Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі "Україна 24" повідомив, що Україна відправить сьогодні літак в Афганістан для евакуації людей.

Він (літак) має сьогодні відправитися в Афганістан, в Кабул. Ми будемо забирати всіх своїх громадян, скільки б не було потрібно рейсів, щоб виконати свій обов'язок, - додав Данілов.

Окрім цього він наголосив, що президент України Володимир Зеленський тримає ситуацію з Афганістаном під власним контролем.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що українські військові, які працювали в Афганістані за приватним військовим контрактом не можуть повернутись додому, оскільки члени угрупування "Талібан" оточили військову базу на якій вони знаходяться. Так, американській військовій базі в охопленому хаосом та талібами Афганістані виявилися заблокованими 12 українців, які працювали там за приватним військовим контрактом.

Читайте також
В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео) В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео)
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що на території Афганістану залишаються 159 громадян України, які хочуть повернутись в Україну.
У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі
Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін загалом пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб витягти українців.
Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео) Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.
Loading...
Load next