Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)

Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.

Міністр закордонних справ України назвав фейком інформацію про нібито евакуацію Росією українців з Афганістану. Окрім того, можливість того, що на евакуаційних літаках Росії з Афганістану були українські громадяни, дуже низька. Про це повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу.

Станом на зараз у нас відсутня інформація про те, що на борту цих літаків були громадяни України. 

Водночас глава МЗС зазначив, що той факт, що літаки з РФ летіли не в аеропорт Кабула, а в аеропорт Баграма, свідчить про тісний зв'язок між РФ і рухом "Талібан".

По-перше, про тісний зв'язок між Російською Федерацією і рухом "Талібан", який, до речі, офіційно у Росії заборонений. А по-друге, про те, що можливість, аби на цих евакуаційних літаках були українські громадяни, вона дуже низька, тому що на базі Баграм і у її околицях не було українських громадян. Принаймні тих громадян України, про яких нам було відомо, - наголосив Кулеба.

Міністр також закликав дуже обережно ставились до будь-якої російської інформації й зазначив, що Російська Федерація на чотирьох літаках здійснила евакуацію близько 500 людей.

Окрім цього, він нагадав, що росіяни вже вкидали в інформаційний простір фейки про те, що Україна нібито "кинула" на військовій базі своїх 12 українських  громадян і про ще начебто "двох військових, які десь сидять під скелею".

Мені дуже прикро бачити, що після семи років російської дезінформації багато українських громадян, зокрема й тих, хто мав би, якщо чесно, розбиратися в цих речах, ведуться на ці речі й одразу починають писати гнівні повідомлення у Facebook про чергову зраду, - додав дипломат.

Нагадаємо, що після захоплення Кабула бойовиками "Талібану" в столиці запанував справжній хаос: сотні людей у паніці кинулися в аеропорт, сподіваючись вилетіти з країни якомога швидше, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хотіли забрати свої заощадження, а на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги з автомобілів, власники яких намагались залишити місто.

Та вже після захоплення столиці Кабулу й коли "Талібан" почав брати нові території під власний контроль, МЗС України закликало усіх українців негайно виїхати з Афганістану, через ситуацію у країні та стрімкий наступ талібів. Окрім цього українське міністерство дало рекомендації українцям з приводу загострення військового конфлікту. 

Читайте також
У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі
Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін загалом пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб витягти українців.
Евакуація з захопленого Афганістану: ще 90 українців чекають на допомогу від МЗС (відео) Евакуація з захопленого Афганістану: ще 90 українців чекають на допомогу від МЗС (відео)
Першим евакуаційним рейсом в Україну прилетіли 79 людей, другим — 83 людини, а третім — 98 людей. При цьому вже 65 афганців попросили статус біженця в Україні.
В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео) В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео)
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що на території Афганістану залишаються 159 громадян України, які хочуть повернутись в Україну.
Loading...
Load next