Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео)

Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео)
Наразі на території Афганістану ще досі перебувають понад 230 людей, які є громадянами України або їхніми родичами - усі вони очікують на евакуацію. З цих людей – усього дві етнічні українки, які вийшли заміж та проживали в Афганістані на постійній основі, решта – етнічні афганці, які мають в Україні родичів та через різноманітні причини нині перебувають на афганській території.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що кожен виліт евакуаційного літака, який відправляли з Афганістану разом з громадянами України, супроводжувався "шаленими проблемами", але всі проблеми було вирішено. Про це міністр розповів в ефірі телеканалу "Україна 24".

Так, Україна домовилася з приватною компанією, аби та вивезла українців із захопленого угрупуванням "Талібан" Афганістану. Команду літака попередили, що о шостій ранку привезуть групу пасажирів, після чого можна буде вилітати, однак ті проігнорували звернення та намагались покинути аеропорт Кабулу без українців на борту.

Але літак раптом виходить на "рульожку" та відлітає без наших громадян. Ми буквально розвернули один літак у повітрі, через те, що на його борту не було громадян України, - зазначив Кулеба.

Однак, за словами Дмитра Кулеби ця приватна компанія вирішила порушити домовленості з українською владою та забрала з Афганістану з десяток членів своїх сімей: "Ми їх розвернули на пів шляху до України, сказали: "Без громадян України ми вас прийняти не зможемо", ㅡ сказав очільник МЗС.

Окрім цього в той час в аеропорту Кабула була дуже напружена та складна ситуація з безпекою - через скупчення людей біля воріт. Зокрема, офіцерам ГРУ, які летіли в Афганістан військовим літаком, доводилося просто за шкірки хапати громадян України та витягували з натовпу, щоб вони могли потрапити на борт.

Хтось з інших людей, які хочуть вилетіти будь-куди будь-яким літаком, бачать якийсь рух і починають штурмувати цей літак. Дійшло до того, що стюарди змушені були зсередини закривати двері, просто щоб не допустити цю хвилю людей всередину, - додав Кулеба.

Нагадаємо, що після захоплення Кабула бойовиками "Талібану" в столиці запанував справжній хаос: сотні людей у паніці кинулися в аеропорт, сподіваючись вилетіти з країни якомога швидше, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хотіли забрати свої заощадження, а на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги з автомобілів, власники яких намагались залишити місто.

Та вже після захоплення столиці Кабулу й коли "Талібан" почав брати нові території під власний контроль, МЗС України закликало усіх українців негайно виїхати з Афганістану, через ситуацію у країні та стрімкий наступ талібів. Окрім цього українське міністерство дало рекомендації українцям з приводу загострення військового конфлікту. 

Читайте також
В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео) В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео)
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що на території Афганістану залишаються 159 громадян України, які хочуть повернутись в Україну.
"Пекло на землі": шість евакуаційних авіарейсів з Кабула були здійснені Україною (відео) "Пекло на землі": шість евакуаційних авіарейсів з Кабула були здійснені Україною (відео)
Після захоплення Кабула бойовиками "Талібану" в столиці запанував справжній хаос: сотні людей у паніці кинулися в аеропорт, сподіваючись вилетіти з країни якомога швидше, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хотіли забрати свої заощадження, а на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги з автомобілів, власники яких намагались залишити місто.
На борту перебуває 79 українців: з Афганістану вилетів третій український літак (відео) На борту перебуває 79 українців: з Афганістану вилетів третій український літак (відео)
Ще один евакуаційний літак вилетів з Кабула до України. На його борту перебувають 79 громадян України та членів їх сімей
Loading...
Load next