"Пекло на землі": шість евакуаційних авіарейсів з Кабула були здійснені Україною (відео)

"Пекло на землі": шість евакуаційних авіарейсів з Кабула були здійснені Україною (відео)
Після захоплення Кабула бойовиками "Талібану" в столиці запанував справжній хаос: сотні людей у паніці кинулися в аеропорт, сподіваючись вилетіти з країни якомога швидше, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хотіли забрати свої заощадження, а на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги з автомобілів, власники яких намагались залишити місто.

СТРАХ, ХАОС ТА СПРОБИ “ВТЕЧІ”

Після захоплення Афганістану та його столиці Кабулу більшості місцевого населення стало зрозуміло, що від жорстокості та тиранії угрупування “Талібан” є лише один спосіб врятуватись - втеча з рідної домівки. Так, 13 серпня таліби безперешкодно захопили два великі афганські міста, друге і третє за величиною в країні після Кабула, – Кандагар і Герат, а вже 14 серпня бойовики без бою взяли Джелалабад. Та вже наступного дня у неділю 15 серпня, день який афганці тепер називатимуть найстрашнішим днем у їхньому житті та історії бойовики "Талібану" взяли столицю Кабул. "Мирно" та без бою таліби захопили президентський палац і розпочали підготовку до зміни влади у країні. 

Зокрема, міжнародно визнаний і підтримуваний США й союзниками уряд Афганістану фактично перестав існувати 15 серпня, оскільки президент країни Ашраф Гані втік з країни з повними сумками грошей після того, як таліби без бою ввійшли в столицю Кабул.

Після цього в країні розпочався справжній хаос, а аеропорт Кабула став єдиним місцем порятунку для іноземних громадян та афганців, які намагались втекти з країни й врятувати себе та свої сім’ї від тиранії талібів. Тисячі афганців та іноземців у відчаї та охоплені страхом намагалися штурмом покинути Афганістан, натовпи виходили на злітно-посадкову смугу міжнародного аеропорту Кабула в надії вилетіти з країни. Так, на відеозаписах і фотографіях, викладених у соцмережах помітно, як люди деруться по гвинтових сходах, намагаючись залізти на літаки.

Справжнє “пекло на землі” - у відчаї люди не знали, що їм робити. Вони бігали між літаками в надії, що зможуть потрапити на один із них. Крім іноземців, Кабул й досі намагаються покинути й місцеві мешканці, які побоюються розправи талібів - допомогу з евакуації їм надавали США, країни Європи та в тому числі й Україна. Через це місцеві мешканці вдавались до крайніх й моторошних методів та способі покинути країну - відчайдухи чіплялись за шасі літака, однак не втримувались та падали під час польоту. Так, 16 серпня, за даними місцевих ЗМІ, щонайменше троє людей впали з літака під час польоту та загинули. 

Окрім цього, після захоплення талібами влади в Афганістані багато журналістів, правозахисників, а також місцевих жителів, які співпрацювали з владою країн Заходу, й досі побоюються помсти з боку бойовиків. Все це стало наслідком трагічних подій в аеропорту Кабула - десятки смертей внаслідок тисняви в надії потрапити на територію летовища, кількох терактів, відповідальність за які на себе взяло угрупування "ІДІЛ" та загиблі декількох десятків афганців внаслідок стрілянини з боку талібів у День незалежності Афганістану.

Криваві події призвели до того, що гучні заяви бойовиків “Талібану” про мирне існування та панування в Афганістані залишились лише на словах, а місцеве населення та світова громадськість в черговий раз мали можливість переконатись у сумнівних обіцянках талібів.

МАСОВА ЕВАКУАЦІЯ З АФГАНІСТАНУ

Як тільки радикальний ісламістський рух “Талібан” захопив владу в Афганістані, світові держави розпочали евакуацію своїх громадян та переляканих афганців з території, охопленої страхом та надією на краще життя. Однак, після цього в Афганістані почала діяти заборона польотів для цивільних повітряних суден. Так, дозволи на польоти видавались лише військовим літакам, а ситуація в самому аеропорту протягом декількох тижнів залишалась напруженою та неконтрольованою.

Своїх громадян з захопленого Афганістану почали евакуйовувати багато іноземних держав, серед яких були США, Велика Британія, Туреччина, Іспанія, Данія, а також й Україна, яка за даними МЗС після загострення ситуації в Афганістані в середині серпня вивезла шістьма евакуаційними літаками, 650 осіб. Це громадяни України, українці афганського походження та їхні сім’ї, іноземці, афганці, які вже встигли попросити в України статус біженця та іноземні журналісти, яким загрожує найбільша небезпека. Зокрема, серед репортерів є працівники таких міжнародних видань, як Globe and Mail, WSJ, USA Today, Stars and Stripes.

Проте, попри успішні евакуації мирного населення Афганістану та іноземних громадян, понад 90 країн світу були змушені прийняти важливе рішення, яке стосувалось безпечної евакуації людей з афганської території. Так, уряди США, Естонії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Латвії, Литви, Молдови, України та інших країн світу, а також верховний представник ЄС з міжнародних справ і генеральний секретар НАТО уклали спільну заяву, яка була опублікована на сайті Держдепартаменту США від імені більш як половини урядів світу, ЄС і НАТО.

Ми отримали запевнення від "Талібану", що всі іноземні громадяни й всі афганські громадяни, які отримали дозволи на поїздки від наших країн, зможуть безпечно й організовано пройти в пункти відправлення і виїхати за межі країни - йдеться у заяві.

Окрім цього, уряди країн обіцяли й надалі видавати проїзні документи певним групам афганців та очікують від "Талібану", що вони зможуть виїхати у відповідні країни.

Так, мирна й безпечна для життя людей евакуація повинна була тривати до 31 серпня через, що більшість країн боялись, що не зможуть вчасно надати людям необхідну евакуаційну допомогу. Однак з “доброї волі” чи все ж таки під тиском іноземних держав, однак таліби погодились, що іноземці та афганці, які мають дозволи відповідних держав, зможуть безперешкодно виїжджати з Афганістану після зазначеної дати. 

У нас є чіткі очікування та запевнення з боку талібів, що вони (афганці) зможуть подорожувати в наші країни. Відзначаємо публічні заяви талібів, які підтверджують це розуміння, - додається у заяві.

Зауважимо, що президент США Джо Байден, країна якого найактивніша в цій евакуації, заявляв, що дотримається встановленого ним терміну завершення виведення з Афганістану американських військ, що означатиме й кінець евакуації для всіх інших країн, – 31 серпня. Таким чином завершиться воєнна місія США й союзників в Афганістані, що почалася невдовзі після терористичних актів у США 11 вересня 2001 року і тривала два десятиліття.

ДОПОМОГА УКРАЇНИ У ПОРЯТУНКУ

За увесь час евакуації з Афганістану українська сторона врятувала від влади “Талібану” понад 650 людей, однак у Міністерстві закордонних справ не уточнило скільки ж було всього українців на борту шести евакуаційних літаків. Однак, в Офісі президента пообіцяла згодом надати точні цифри, зазначивши, що зараз тривають формальні процедури.

Зокрема, 16 серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що з Афганістану першим українським літаком всього вивезли майже 80 осіб. Йдеться про 79 громадян України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії, Таджикистану, серед них були і зовсім малі діти. Відомо, що українців на борту було 8. Окрім цього, на борту першого евакуаційного літака до Києва прилетіла відома афганська кінорежисерка та перша жінка-гендиректор державної кінокомпанії "Афганфільм" Сахра Карімі.

Сахра Карімі

З радістю привітався із Сахрою Карімі та її сім'єю у Києві. Тепер вони цілі та неушкоджені. Сахра Карімі є першою жінкою-главою "Афганфільму" та режисеркою, фільми якої відомі за кордоном. Шкода, що сьогодні Афганістан небезпечний для таких блискучих талантів, як вона, - наголосив в той час Андрій Єрмак.

Згодом, 22 серпня, в Україні приземлився другий евакуаційний літак з Афганістану, який привіз з Афганістану 83 людини, повідомив міністр МЗС Дмитро Кулеба: “Особливо був радий бачити одного з 12 українців, які застрягли на військовій базі під Кабулом. Саме з ним я говорив телефоном і обіцяв, що ми їх витягнемо. Усіх їх ми повернули додому”.

Відео in time Ukraine.

Окрім цього, на борту другого літака були й міжнародні журналісти. Одна з них Фатіма Хусейні з видання Kabul Now сказала, що потрапити в аеропорт Кабула було нелегко через перешкоджання з боку "Талібану", який, за її словами, відкриває вогонь по людях: “Але нам це вдалося завдяки українським героям із ЗСУ”.

Проте, вже 23 серпня, у столиці приземлився ще один - третій літак, який евакуював з захопленого Кабулу 98 пасажирів, серед яких був 41 українець, зокрема 27 їхніх дітей, повідомив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін у Facebook.

Цей рейс став останнім рейсом, який вилетів із Кабулу перед закриттям аеропорту на невизначений час, - написав він у дописі.

Варто зазначити, що після цього, справді ситуація з евакуацією українських та іноземних громадян була доволі напруженою, оскільки була низка проблем, які уповільнювали цей процес. Так, лише 28 серпня, до України прибули три останні літаки з захопленого талібами Афганістану, заступник голови МЗС Євгеній Єнін повідомив, що загалом того дня до України прибуло 360 людей, у тому числі близько 80 громадян України.

Так, за словами голови Офісу президента Андрія Єрмака, Україна евакуювала з Афганістану всіх своїх громадян, які виявили таке бажання та вийшли на контакт з МЗС.

Однак, як пізніше повідомили "Українській правді" в Офісі президента, що, за попередніми даними, трьома рейсами у суботу було евакуйовано 397 осіб. З них українців – 77, з тимчасовими посвідками на проживання в Україні – 106, громадян інших держав, які працювали на міжнародні гуманітарні інституції – понад 60. 

ЛЮДЕЙ ДОВОДИЛОСЬ ВИТЯГУВАТИ ЗА ШКІРКИ

Та кожен виліт українського евакуаційного літака, який відправляли з Афганістану разом з громадянами України, супроводжувався "шаленими проблемами". Однак, як бачимо, на щастя всі ці проблеми було вирішено. 

Так, під час одного із вильотів Україна домовилася з приватною компанією, аби та вивезла українців із захопленого угрупуванням "Талібан" Афганістану. Команду літака попередили, що о шостій ранку привезуть групу пасажирів, після чого можна буде вилітати, однак ті проігнорували звернення та намагались покинути аеропорт Кабулу без українців на борту.

Але літак раптом виходить на "рульожку" та відлітає без наших громадян. Ми буквально розвернули один літак у повітрі, через те, що на його борту не було громадян України, - зазначив Кулеба.

Однак, за словами Дмитра Кулеби ця приватна компанія вирішила порушити домовленості з українською владою та забрала з Афганістану з десяток членів своїх сімей: "Ми їх розвернули на пів шляху до України, сказали: "Без громадян України ми вас прийняти не зможемо", ㅡ сказав очільник МЗС.

Окрім цього в той час в аеропорту Кабула була дуже напружена та складна ситуація з безпекою - через скупчення людей біля воріт. Зокрема, офіцерам ГРУ, які летіли в Афганістан військовим літаком, доводилося просто за шкірки хапати громадян України та витягували з натовпу, щоб вони могли потрапити на борт.

Хтось з інших людей, які хочуть вилетіти будь-куди будь-яким літаком, бачать якийсь рух і починають штурмувати цей літак. Дійшло до того, що стюарди змушені були зсередини закривати двері, просто щоб не допустити цю хвилю людей всередину, - додав Кулеба.

Наразі ж інформації щодо нової евакуації українських громадян з Афганістану ні від Офісу президента, ні від МЗС не надходило.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео) Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео)
Наразі на території Афганістану ще досі перебувають понад 230 людей, які є громадянами України або їхніми родичами - усі вони очікують на евакуацію. З цих людей – усього дві етнічні українки, які вийшли заміж та проживали в Афганістані на постійній основі, решта – етнічні афганці, які мають в Україні родичів та через різноманітні причини нині перебувають на афганській території.
В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео) В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео)
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що на території Афганістану залишаються 159 громадян України, які хочуть повернутись в Україну.
Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео) Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.
Loading...
Load next