Евакуація з захопленого Афганістану: ще 90 українців чекають на допомогу від МЗС (відео)

Евакуація з захопленого Афганістану: ще 90 українців чекають на допомогу від МЗС (відео)
Першим евакуаційним рейсом в Україну прилетіли 79 людей, другим — 83 людини, а третім — 98 людей. При цьому вже 65 афганців попросили статус біженця в Україні.

На території Афганістану наразі залишається близько 90 громадян України та членів їхніх сімей, які хочуть повернутись додому та врятуватись від жорстокої влади угрупування "Талібан". Наразі в МЗС опрацьовують усі можливі способи евакуації наших громадян, повідомив міністр Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу. 

Це громадяни України та члени їх сімей. Наприклад, чоловік — громадянин України, а дружина і діти — громадяни Афганістану. Але оскільки це сім'я ми допомагаємо їм усім звідти вибратися, - наголосив міністр.

Наразі ж у цій ситуації пріоритетом є евакуація українських громадян та членів їхніх родин у безпечних умовах. Окрім цього, пріоритет в евакуації надаватиметься громадянам України попри звернення інших країн та організацій із проханням вивезти їхніх громадян чи афганців.

Також зазначимо, що Україна вже вивезла понад 250 українців, членів їхніх сімей та іноземців з території захопленого Афганістану. Ситуація в Афганістані погіршилася після того, як США стали виводити свої війська, які повинні покинути країну до 31 серпня цього року. Зокрема, Туреччина вже також почала виводити свої війська з Афганістану, де захопили владу бойовики "Талібану".

Окрім цього, ситуація в аеропорту Кабула також ускладнюється. Деякі країни вже припиняють евакуаційні рейси, таке рішення, зокрема, ухвалили у Франції, Данії, Польщі.

Нагадаємо, що 23 серпня з Афганістану вилетів третій український літак з евакуйованими - загалом на борту перебуває 103 людини, серед них 79 українців.

А, 22 серпня, з Кабула до Києва прилетів військово-транспортний літак Іл-76МД із евакуйованими з Афганістану. Тоді українським літаком із Афганістану вивезли ще 83 людей, зокрема 31 громадянина України.

Читайте також
В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео) В Афганістані досі залишаються не евакуйованими ще 159 українців, - Данілов (відео)
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що на території Афганістану залишаються 159 громадян України, які хочуть повернутись в Україну.
Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео) Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.
Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео) Витягували з натовпу за шкірки: Кулеба розповів, як відбувається евакуація українців з Афганістану (відео)
Наразі на території Афганістану ще досі перебувають понад 230 людей, які є громадянами України або їхніми родичами - усі вони очікують на евакуацію. З цих людей – усього дві етнічні українки, які вийшли заміж та проживали в Афганістані на постійній основі, решта – етнічні афганці, які мають в Україні родичів та через різноманітні причини нині перебувають на афганській території.
Loading...
Load next