У Катар з захопленого талібами Афганістану прилетіла українка з дитиною (відео)

У Катар з захопленого талібами Афганістану прилетіла українка з дитиною (відео)
"Талібан", який нещодавно захопив владу в Афганістані, дозволив чартерним рейсам забрати іноземців з країни. Так, перший рейс, після закінчення операції з евакуації, здійснив літак Boeing 777 авіакомпанії Qatar Airways.

Учора, 9 вересня, з захопленого радикальним ісламським угрупуванням "Талібан" Кабула вилетів перший цивільний евакуаційний рейс з іноземцями, який приземлився у столиці Катару - місті Доха. Зокрема, рейс авіакомпанії Qatar Airways став першим цивільним евакуаційним рейсом після завершення виведення американських військ з Афганістану.

На борту літака серед евакуйованих іноземців були й двоє українців - мати та неповнолітня дитина. Український МЗС домовився із катарською стороною про можливість евакуації громадян України цим рейсом, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у коментарі РБК-Україна.

Зголосилися лише двоє українців: мати та її неповнолітня дитина. Відповідно до домовленості, катарська сторона забезпечила їхнє перевезення до Дохи та тимчасове розміщення в Катарі безкоштовно, - наголосив Ніколенко.

Відомо, що рейс з Кабула прибув до Дохи вчора о 20:00, після цього усі хто був на борту літака пройшли ПЛР-тестування та наразі очікують на результати. Згодом, двоє українців зможуть повернутись в Україну. Відповідно до домовленості, катарська сторона забезпечила їхнє перевезення до Дохи та тимчасове розміщення в Катарі безкоштовно.

Нагадаємо, що на борту рейсу з Кабула до Дохи прилетіло близько 113 пасажирів, у тому числі громадяни України, США, Канади, Німеччини та Великої Британії. Відомо, що після того, як пасажири пройшли митницю, їх відвезли до комплексу, який приймає біженців та евакуйованих з Афганістану.

Зокрема, Катар і Туреччина допомогли талібам відкрити аеропорт, а пасажири були перевезені в катарській колоні після узгодження з талібами безпечного проходу.

Читайте також
Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео) Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео)
Це перший рейс, який забрав іноземців з афганської столиці Кабула після завершення евакуації під керівництвом США, що завершилася 30 серпня. Зокрема, понад тиждень тому США завершили виведення військових із Афганістану після швидкого захоплення країни талібами.
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
Евакуації з Афганістану очікують 230 громадян України і членів їх сімей (відео) Евакуації з Афганістану очікують 230 громадян України і членів їх сімей (відео)
Всього Україна вже евакуювала з країни 250 своїх громадян, ще 20 осіб вивезли літаки інших держав.
Loading...
Load next