Терористичний напад 20-річної давності: як трагедія 11 вересня 2001 року змінила світ (відео)

Терористичний напад 20-річної давності: як трагедія 11 вересня 2001 року змінила світ (відео)
Життя багатьох американців поділилося на "до" та "після" з 11 вересня 2001 року. 20 років тому, того дня, в США відбулися теракти, які назавжди змінили життя мільйонів людей. В результаті загинуло майже 3000 осіб. Трагедія змінила багато процесів у світі та призвела до глобальних змін у світовій політиці та сфері безпеки.

11 вересня група терористів-смертників захопила чотири пасажирські авіалайнери, що належали двом великим авіаперевізникам США – United Airlines і American Airlines та спрямували їх на вежі-близнюки, Пентагон під Вашингтоном, один з літаків впав у полі в Пенсильванії. В результаті загинуло 2977 осіб, з них 343 пожежників і 60 офіцерів поліції. 6000 людей отримали поранення. Також померло ще 19 терористів і 24 особи зникли безвісти. А 3051 дитина втратила батьків під час терактів.

Мотиви теракту

У терористичному акті, під час захоплення 4 літаків, було залучено 19 осіб - вихідці з Єгипту, ОАЕ, Саудівської Аравії і Лівану. Лідер угруповання "Аль-Каїди" Усама бен Ладен спершу заперечував свою причетність до теракту, проте, у 2004 році зізнався у скоєному та розповів, що безпосередньо керував діями терористів. Свої дії він хотів показати підтримку США Ізраїлю, присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку. Злочинці спрямували два літаки в хмарочоси Всесвітнього торгового центру, які вважалися одним із символів Америки. Їх висота становила 110 поверхів. У травні 2011 року Осама бена Ладена виявив та вбив американський спецзагін в Афганістані. Ця операція отримала назву "Спис Нептуна", вона була здійснена за наказом експрезидента Барака Обами.

Того ж року в центрі Манхеттену побудували національний меморіал пам'яті  жертвам терактів, який відкрили у 2014-му для широкої публіки.

Цей меморіал включає найбільші на території Північної Америки штучні водоспади. На бронзових плитах по периметру басейнів написані імена жертв. Також на площі, де розташований меморіал, не можна співати чи грати на музичних інструментах.

Не тільки США, а й багато інших країн посилили своє антитерористичне законодавство та розширили повноваження правоохоронних та розвідувальних органів щодо запобігання терактам, після терактів 11 вересня 2001 року.

Після терористичної атаки ФБР розпочало найбільше кримінальне розслідування за всю історію США. Спецагенти досить швидко ідентифікували 19 викрадачів авіалайнерів. Головного підозрюваного в організації нападів — Халіда Шейха Мохаммедта та чотирьох його спільників було заарештовано в Пакистані у 2002-2003 роках. Зараз зловмисники знаходяться на військовій базі Гуантанамо на Кубі. 30 серпня 2019 року Військовий суддя США встановив, що судовий процес над передбачуваними організаторами атак почнеться 11 січня 2021 року.

Жертви катастрофи

В результаті терористичних актів загинули 2 977 осіб з 92 країн світу:

  • 246 пасажирів і членів екіпажів літаків;
  • 2 606 людей в будівлях і на землі в Нью-Йорку, включаючи 341 пожежного, двох парамедиків пожежного департаменту, 60 поліцейських і 8 співробітників швидкої допомоги;
  • 125 осіб в будівлі Пентагону.

Українці серед жертв терактів  

Серед загиблих було 12 осіб українського походження. Diaspora.ua повідомляє, що під час пам'ятних церемоній на місці, де був Всесвітній торговий центр, звучать імена двох українців - поліцейського Івана Скали та дизайнера Олега Венгерчука, які загинули там.

Розповідається, що Іван Скала, якого всі згадують як доброзичливу людину і відданого друга, готового завжди прийти на допомогу, у той ранок добровільно увійшов у будівлю, що палала після вибуху літака, щоб вивести поранених. За кілька хвилин будівля, з якої Іван рятував людей, завалилася.

Олег Венгерчук - син члена УПА, народився шестимісячним в Австрії, коли родина тікала від радянської армії. Після німецьких таборів Ді-Пі, непростої еміграції та пристосування до життя в США він виріс сильним і розумним чоловіком. Воював у В’єтнамі, а потім обрав фах художника-дизайнера.

Наводяться такі дані про всіх жертв теракту 11 вересня 2001 року в США українського походження:

1. Олена Белеловська (Україна, Київ), емігрувала до США в 1993 р.

2. Олександр Брагінський (Україна, Одеса), емігрував до США в 1979 р.

3. Марина Геруберг (Україна, Одеса), емігрувала до США в 1984 р.

4. Геннадій Боярський (Україна, Львів), емігрував до США в 1978 р.

5. Юрій Мучинський (Україна), емігрував до США в 1994 р.

6. Володимир Савінкін (Україна, Одеса), емігрував до США в 1996 р.

7. Борис Халіф (Україна), емігрував до США в 1979 р.

8. Людмила Ксідо (Україна, Одеса), емігрувала до США в 1979 р.

9. Ігор Зукерман (Україна), емігрував до США в 1992 р.

10. Тетяна Бакалінська (Україна, Біла Церква), емігрувала до США в 1994 р.

11. Іван Скала (Україна), народився у США

12. Олег Венгерчук (Україна), народився в Австрії.

До 15-ї річниці трагедії Голос Америки виклав архівне відео про історію життя Івана Скали.

 

Наймолодшій жертвою теракту стала дворічна Крістін Хенсон, яка летіла з батьками в Діснейленд.

Також напередодні 20-ї річниці терористичної атаки 11 вересня в Нью-Йорку офіс головного медичного експерта міста ідентифікував ще двох жертв нападів на Світовий торговий центр. Про це повідомляє CBS.

Відомо, що одну з жертв ідентифікували як Дороті Морган із Хемпстеда. Ім’я другої загиблої не розголошується на прохання її родини.

Їх ідентифікували за допомогою аналізу ДНК невстановлених людських останків, знайдених після нападів.

Наслідки теракту

 

Теракт 11 вересня став найбільшим в історії США за кількістю жертв. Інфраструктура країни також зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США.

Руйнація Всесвітнього торговельного центру значно вплинула на світові ринки. Тоді Волл-стріт закрили до 17 вересня 2001 року, громадянський повітряний простір в США та Канаді — до 13 вересня. Знадобилося багато досить часу для того, щоб повністю очистити територію від уламків. Це зробили лише у травні 2002 року, Пентагон відновили впродовж року.

Ставлення американців

Через 20 років кількість американців, які вважають тероризм серйозною загрозою нацбезпеці, значно зменшилася. Про це свідчать дані Pew Research Center. Зараз американців більше хвилює економіка, коронавірус, пандемія та расизм. Цього року, ще до евакуації з Афганістану, Pew встановив, що 35% американців вважали "внутрішньоамериканський" тероризм великою проблемою.

Набагато більше американців хвилювалися через доступ до медичних послуг (56%) та дефіцит державного бюджету (49%).

Також опитування, яке проводили USA Today та Cаффолкський університет, свідчить, що більшість американців вважали пандемію куди серйознішим викликом для держави ніж теракт 11 вересня. До того ж, 60% вважають, що терористичні акти 2001 року змінили американські життя назавжди. Проте, 38% з цим не погоджуються.

Вшанування та пам'ять

З 2002 року, за рішенням Конгресу США, 11 вересня у в Сполучених Штатах відзначають "День патріота". А з 2009-го, після затвердження акта 111-13 Загального Закону США, дата називається "Загальнонаціональним днем служіння і пам’яті". У цей день державний прапор США, як на території країни, так і за її межами, має бути наполовину приспущений.

 

Дарина Жданович - pravdatutnews.

Читайте також
Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео) Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео)
До 20-річниці масштабних терактів у Сполучених Штатах Америки президент Джо Байден наказав розсекретити документи, пов'язані з терористичними атаками, що сталися 11 вересня 2001 року. Тоді загинули більш як 2,9 тисячі осіб, а відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація "Аль-Каїда".
Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео) Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео)
Криваве 11 вересня, наслідки якого дотепер відчуває уся світова спільнота. Сьогодні, 11 вересня, минають 20-ті роковини з дня наймасштабнішого світового теракту, що стався в Нью-Йорку. Тоді трагедія забрала життя майже трьох тисяч людей, а нині призвела до загострення військового конфлікту в Афганістані.
В Афганістані перебувають десятки українців: вони хочуть повернутися в Україну В Афганістані перебувають десятки українців: вони хочуть повернутися в Україну
У МЗС обіцяють, що при першій можливості розпочнеться евакуація українців.
Loading...
Load next