Україна евакуювала з Афганістану ще близько 100 людей - Міноборони (фото)

Україна евакуювала з Афганістану ще близько 100 людей - Міноборони (фото)
Перемовини щодо чергової евакуаційної місії з Афганістану завершилися успіхом — літак прямує до України.

Сьогодні, 23 вересня, орієнтовно о 14:00 за київським часом з аеропорту Кабула вилетів український цивільний борт з близько сотнею евакуйованих людей. Літак має прибути до Києва протягом наступних 24 годин.

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Відомо, що перемовини щодо чергової евакуаційної місії з Афганістану завершилися успішно. Протягом останніх декількох днів їх проводили українські дипломати, військові та Офіс президента. Активну участь брали представники Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.

Зазначили, що узгоджували саме можливість евакуації українських громадян та членів їхніх родин. І вранці 23 вересня перемовини закінчилися успіхом, цивільний літак вилетів із території аеропорту Кабула.

Вчергове Україна продемонструвала свою рішучість у допомозі власним громадянам за кордоном, а також простягнула руку допомоги громадянам інших країн, які її потребували. Наші спецпризначенці показали високий професіоналізм та ще раз довели, що можуть бути надійними партнерами для західних союзників, - йдеться у повідомленні.

У Міноборони наголошують, що успішні дії розвідників вивели Україну до десятки країн Європи, які мають найвищий результат з евакуації цивільних громадян з Афганістану.

Нагадаємо, що 16 серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що з Афганістану першим українським літаком всього вивезли близько 80 осіб. Тоді в Україну прилетіли 79 осіб, які є громадянами України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану, серед них були і зовсім малі діти. Відомо, що на першому евакуаційному борту літака було 8 українців.

Згодом, 22 серпня, в Україні приземлився другий евакуаційний літак з Афганістану, на борту якого було 83 особи, з них 31 громадянин України. Тоді міністр МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що “Особливо був радий бачити одного з 12 українців, які застрягли на військовій базі під Кабулом. Саме з ним я говорив телефоном і обіцяв, що ми їх витягнемо. Усіх їх ми повернули додому”. Проте, вже 23 серпня, у столиці приземлився ще один - третій літак, який евакуював з захопленого Кабулу 98 пасажирів, серед яких був 41 українець, зокрема 27 їхніх дітей

Пізніше, 28 серпня, до України прибули три останні літаки з захопленого талібами Афганістану. Тоді заступник голови МЗС Євгеній Єнін повідомив, що загалом того дня до України прибуло 360 людей, у тому числі близько 80 громадян України.

Читайте також
Евакуація з Афганістану: понад 150 українців чекають повернення додому, - Кулеба Евакуація з Афганістану: понад 150 українців чекають повернення додому, - Кулеба
Україна відправить до Афганістану ще один літак для евакуації українців. Зокрема, наразі на допомогу чекають вже понад 150 громадян України.
Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані
Сьогодні із аеропорту Кабул (Афганістан) вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД.
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
Loading...
Load next