Масштабна евакуація з Афганістану: Україна опинилась серед країн-лідерів за кількістю евакуйованих людей (відео)

Масштабна евакуація з Афганістану: Україна опинилась серед країн-лідерів за кількістю евакуйованих людей (відео)
День який афганці називатимуть найстрашнішим у своїй історії - 15 серпня, коли радикальний ісламістський рух “Талібан” без бою взяв владу в Афганістані під свій контроль. В країні запанував справжній хаос, а десятки держав відгукнулися надати політичний прихисток біженцям з Афганістану, які за будь-яку ціну намагались врятуватись від жорстокої розправи талібів. Внаслідок цього світові держави розпочали евакуацію своїх громадян з епіцентру подій. Серед них опинилась й Україна, яка розпочала масштабну евакуацію не лише українців, а й іноземних громадян.

Загалом за час евакуації з захопленого радикальним терористичним угрупуванням “Талібан” Афганістану українськими літаками вдалось евакуювати 700 людей. Завдяки цьому Україна опинилась в лідерах серед європейських країн за кількістю евакуйованих з захопленого аеропорту столиці Афганістану - Кабула. 

Цих людей Україна евакуювала, починаючи з 16 серпня, серед них були українці та іноземні громадяни. Так, на борту першого евакуаційного літака до Києва прилетіла відома афганська кінорежисерка та перша жінка-гендиректор державної кінокомпанії "Афганфільм" Сахра Карімі. Також останніми трьома рейсами, які приземлились у Києві, 28 серпня, прилетіли репортери, які є працівниками таких міжнародних видань, як Globe and Mail, WSJ, USA Today, Stars and Stripes

Проте, в той час в аеропорту Кабула була дуже напружена та складна ситуація з безпекою - через великі скупчення людей біля воріт, які в паніці та страху намагались покинути територію своєї країни та вдавались заради цього на відчайдушні вчинки. Зокрема, офіцерам ГРУ, які прилетіли в Афганістан військовим літаком, доводилося просто за шкірки хапати громадян України та витягували з натовпу, щоб вони могли потрапити на борт та вилетіти в Україну.

Та попри це Україні все ж таки вдалось врятували з Афганістану близько 700 людей, повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України у Facebook. 

Ми довели, що готові рятувати наших громадян в не залежності від точки світу. Також цей результат демонструє міжнародній спільноті нашу надійність, як партнера, який не боїться проводити завдання заради порятунку і інших громадян, які бажають покинути Афганістан, - зазначається у повідомленні.

Українські військові в Афганістані

Окрім цього, завдяки успішній евакуації про Україну заговорили у всьому світі та закордонні засоби масової інформації. Так, в Нідерландах про порятунок їхніх громадян українськими силами написали основні ЗМІ, а незалежні ЗМІ Білорусі у зв'язку з евакуацією білоруського громадянина назвали Україну "справжнім другом білоруського народу".

У соцмережах громадяни з Польщі, Іспанії, Великої Британії ставили Україну у приклад та захоплювалися результатами роботи наших структур, - наголосили у ГУР.

Зазначається, що спеціалістами відомства було пророблено та відпрацьовано безпечні шляхи евакуації, а українські військові здійснили супровід евакуйованих громадян.

Скільки людей евакуювали різні європейські країни:

  • Велика Британія евакуювала 13 700 людей,
  • Німеччина – 5 193 людини,
  • Франція – 2 100 людей,
  • Іспанія – 2066,
  • Бельгія – 1 400,
  • Данія – 1 000,
  • Польща – 900,
  • Україна - 700,
  • Угорщина – 540,
  • Швейцарія – 292 людини,
  • Австрія – 89 людей,
  • Ірландія – 36.

Нагадаємо, що 16 серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що з Афганістану першим українським літаком всього вивезли близько 80 осіб. Тоді в Україну прилетіли 79 осіб, які є громадянами України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану, серед них були і зовсім малі діти. Відомо, що на першому евакуаційному борту літака було 8 українців.

Згодом, 22 серпня, в Україні приземлився другий евакуаційний літак з Афганістану, на борту якого було 83 особи, з них 31 громадянин України. Тоді міністр МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що “Особливо був радий бачити одного з 12 українців, які застрягли на військовій базі під Кабулом. Саме з ним я говорив телефоном і обіцяв, що ми їх витягнемо. Усіх їх ми повернули додому”. Проте, вже 23 серпня, у столиці приземлився ще один - третій літак, який евакуював з захопленого Кабулу 98 пасажирів, серед яких був 41 українець, зокрема 27 їхніх дітей. 

Пізніше, 28 серпня, до України прибули три останні літаки з захопленого талібами Афганістану. Тоді заступник голови МЗС Євгеній Єнін повідомив, що загалом того дня до України прибуло 360 людей, у тому числі близько 80 громадян України.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Евакуація з захопленого Афганістану: ще 90 українців чекають на допомогу від МЗС (відео) Евакуація з захопленого Афганістану: ще 90 українців чекають на допомогу від МЗС (відео)
Першим евакуаційним рейсом в Україну прилетіли 79 людей, другим — 83 людини, а третім — 98 людей. При цьому вже 65 афганців попросили статус біженця в Україні.
"Пекло на землі": шість евакуаційних авіарейсів з Кабула були здійснені Україною (відео) "Пекло на землі": шість евакуаційних авіарейсів з Кабула були здійснені Україною (відео)
Після захоплення Кабула бойовиками "Талібану" в столиці запанував справжній хаос: сотні людей у паніці кинулися в аеропорт, сподіваючись вилетіти з країни якомога швидше, біля банківських установ вишикувалися черги людей, які хотіли забрати свої заощадження, а на виїздах з афганської столиці утворилися довгі черги з автомобілів, власники яких намагались залишити місто.
Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео) Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.
Loading...
Load next