Фільм для глядачів з вадами зору: над озвучкою кінострічки "Теорія всього" працював Ярослав Нудик (відео)

Фільм для глядачів з вадами зору: над озвучкою кінострічки "Теорія всього" працював Ярослав Нудик (відео)
Книжки шрифтом Брайля, фільми та мультфільми з аудіодескрипцією. Усе для комфорту людей із вадами зору. В арсеналі Ресурсного центру чимало таких добрих справ. До цього надбання додалася ще одна спеціально озвучена кінострічка.

Зворушлива історія про генія, вченого, астрофізика, лауреата Нобелівської премії, який досяг неймовірної слави. При цьому бувши фізично обмеженим. Кінострічка "Теорія всього" саме про цього мужнього чоловіка - Стівена Гокінга. Тут у ресурсному центрі саме завершили роботу над аудіодескрипцією цієї стрічки.

Люди, які не бачать хочуть ходити в театр, ходити в кіно, читати книжку, ходити в музей, бачити цю пам'ятку архітектури. І от властиво, для того, аби дати незрячим людям можливість розширити коло свого пізнання, дати їм оцю духовну поживу, насолоду, збагатити їхній духовний світ, - зазначила керівниця ресурсного центру НУ "Львівська Політехніка" Оксана Потимко.

Пристосовувати  цю стрічку для глядача з вадами зору Ресурсному центру запропонувала одна із ІТ-компаній. Над адаптуванням стрічки ж працював Ярослав Нудик. 

Моє завдання є зробити так, щоб незрячий справді зрозумів, що там відбувається, як ці люди виглядають, що є довкола них. З яким настроєм вони це говорять, з якими емоціями. Описувати емоції на лиці які, - розповів аудіодескриптор, учасник вокальної формації "Піккардійська терція" Ярослав Нудик.

На створення аудіодискрипції такої стрічки необхідно до трьох тижнів, каже чоловік. Адже необхідно написати короткий опис, того що відбувається у фільмі в цей момент. 

Найважче у цьому плані це лаконічність і змістовність. Повний зміст передати у цих 2, 3 сек деколи буває, передати властиво палітру емоцій, - додав Ярослав Нудик.

Сьогодні фільм презентують старшокласникам однієї зі спеціальних шкіл. Однак уже невдовзі його планують представити широкому загалу в різних куточках країни.

Ми буквально через тиждень вирушаємо в такі відрядження по Україні. Це запоріжжя, це Дніпро. Ми плануємо відвідати Київ, Харків і так далі.

І показати це кіно незрячим. Не лише дітям, але й дорослим. Бо в принципі це кіно є для дорослих, - розповіла Оксана Потимко.

У Ресурсному центрі окрім книг шрифтом Брайля уже створили аудіодескрипцію до сотень фільмів та мультфільмів. Переважно, каже Оксана Потимко, кінострічки обирають за побажаннями людей із вадами зору.

 

Читайте також
У Києві під будівлею Деснянської РДА зібралися люди з російськими прапорами (відео) У Києві під будівлею Деснянської РДА зібралися люди з російськими прапорами (відео)
На місці подій розвісили оголошення про знімальний процес фільму. Прем'єра фільму запланована на весну 2022 року.  
Одеський кінофестиваль: гран-прі отримала стрічка "Стоп-Земля" (відео) Одеський кінофестиваль: гран-прі отримала стрічка "Стоп-Земля" (відео)
Журі 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю визначило цьогорічних переможців конкурсу.
Фільм "Віденська кава": у культурній столиці України в одній з львівських кав’ярень знімають нову кінострічку  (відео) Фільм "Віденська кава": у культурній столиці України в одній з львівських кав’ярень знімають нову кінострічку (відео)
Йосип Сталін, Адольф Гітлер та Зигмунд Фройд – у центрі Львова. Культурна столиця продовжує бути осередком для нових кінострічок. Інтелектуальну комедію "Віденська кава" за мотивами п’єси Дмитра Корчинського знімають в одній з міських кав’ярень. У стрічці гратимуть актори трупи, які понад два роки демонстрували «Віденську каву» на театральних сценах.
Loading...
Load next