"Зазначена стаття - найсуворіша": справу про напад на журналістів в "Укрексімбанку" перекваліфікували (відео)

"Зазначена стаття - найсуворіша": справу про напад на журналістів в "Укрексімбанку" перекваліфікували (відео)
Раніше в "Укрексімбанку" заявляли, що журналіст ставив питання, яких не було в направленому пресслужбі переліку, а також, що в його діях "були ознаки протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом".

Поліція перекваліфікувала справу про напад на журналістів "Схем" в "Укрексімбанку", який трапився напередодні, 4 жовтня. Тепер, нова кваліфікація передбачає покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років. Про це повідомила пресслужба МВС.

Поліцейські Голосіївського відділу поліції Києва внесли у ЄРДР відомості за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст. 171 КК "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" за фактом нападу на працівників "Радіо Свобода" у приміщенні державного "Укрексімбанку", - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що саме третя частина цієї статті є найсуворішою. Вона передбачає, що злочинні дії щодо перешкоджання журналістам було скоєно службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб.

Покарання за це — штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, - повідомив директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.

Окрім того, поліція вже долучила до матеріалів розслідування відео з кабінету голови правління "Укрексімбанку", на якому зафіксовані протиправні дії групи осіб щодо журналістів.

Зокрема, дії голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера засудили в Офісі президента, а також міністр МВС Денис Монастирський та генпрокурорка України Ірина Венедіктова. Також у ЄС заявили про занепокоєння у зв’язку з нападом на знімальну групу, повідомляє "Європейська правда".

ЄС надає величезне значення безпеці журналістів. Вони повинні відчувати себе в безпеці і мати можливість вільно виконувати свою роботу.  Надійні повідомлення про насильство щодо журналістів повинні бути ретельно розслідувані, - наголосив речника Європейської служби зовнішніх дій Петера Стано.

Свою стурбованість такою ситуацією та поведінкою із журналістами висловили також посли США та Великої Британії  в Україні.

Внаслідок некоректної поведінки Євгена Мецгера під головною будівлею "Укрексімбанку" у Києві зібралися десятки небайдужих громадян, які вимагали відставки керівництва банку за перешкоджання журналістській діяльності.

Зокрема, зауважимо, що сам голова правління вже написав заяву про складення повноважень на час розслідування інциденту із нападом на журналіста та оператора програми "Схеми". Згодом він також заявив, що сам шокований своєю поведінкою та додав, що вона викликає у нього самого сором і огиду.

Події, що сталися у моєму робочому кабінеті 4 жовтня та були згодом опубліковані виданням "Схеми" з мого боку є неприпустимими та стали шоком не тільки для громадськості та журналістської спільноти, але й для мене… Я не мав права на той спалах, він викликає найбільшу огиду і сором саме в мене, - написав на своїй Facebook-сторінці Євген Мецгер.

Нагадаємо, що Ірина Венедіктова відреагувала на напад на знімальну групу й заявила, що прокурори і поліцейські активно працюють над розслідуванням цього інциденту. Також, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський пообіцяв, що розслідування не забере багато часу, будуть оголошені підозри.

Відео: "Радіо Свобода".

Читайте також
$60 млн на покупку ТРЦ Sky Mall: журналісти опублікували скандальне розслідування в "Укрексімбанку" (відео) $60 млн на покупку ТРЦ Sky Mall: журналісти опублікували скандальне розслідування в "Укрексімбанку" (відео)
Під час інтерв'ю сам Євген Мецгер заперечував інформацію, запевняючи, що "Укрексімбанк" не видавав кредит компаніям "Оптова мережа 2011" та "Славіан", а також що у компаній-позичальників банку немає власників, які б сплачували податки "ДНР".
"Розслідування не забере багато часу": голова правління "Укрексімбанку" Мецгер склав повноваження (відео) "Розслідування не забере багато часу": голова правління "Укрексімбанку" Мецгер склав повноваження (відео)
Після скандалу із журналістами, Мецгер склав повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку. Причиною конфлікту стало те, що посадовцю не сподобалося одне з питань журналіста.
Напад у кабінеті голови "Укрексімбанку": поліція відкрила справу через напад на журналістів (відео) Напад у кабінеті голови "Укрексімбанку": поліція відкрила справу через напад на журналістів (відео)
За фактом перешкоджання журналістській діяльності поліція відкрила кримінальну справу. Порушникам загрожує максимальне покарання у вигляді штрафу до 850 гривень, арешту до шести місяців або обмеження волі до трьох років.
Loading...
Load next