$60 млн на покупку ТРЦ Sky Mall: журналісти опублікували скандальне розслідування в "Укрексімбанку" (відео)

$60 млн на покупку ТРЦ Sky Mall: журналісти опублікували скандальне розслідування в "Укрексімбанку" (відео)
Під час інтерв'ю сам Євген Мецгер заперечував інформацію, запевняючи, що "Укрексімбанк" не видавав кредит компаніям "Оптова мережа 2011" та "Славіан", а також що у компаній-позичальників банку немає власників, які б сплачували податки "ДНР".

Журналісти "Схем" опублікували розслідування про державний "Укрексімбанк", яке привело до скандалу. Журналістське розслідування, через яке на знімальну групу напали у кабінеті голови правління банку, нині вже відстороненого Євгена Мецгера, з'ясувало, що банк видав $60 мільйонів кредиту фірмам бізнесмена Сергія Брюховецького, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донеччини і сплачує податки окупаційній владі.

Про це йдеться в резонансному розслідуванні програми Схеми.

За даними "Схем", у квітні 2021 року "Укрексімбанк" ухвалив рішення видати кредит на $60 мільйонів двом компаніям — "Оптова мережа 2011" та "Славіан". Їхнім власником є бізнесмен Сергій Брюховецький, який був депутатом Горлівської міськради від Партії регіонів, а нині власник проблемного ТРЦ Sky Mall, який із 2010 року перебуває в центрі корпоративного конфлікту.

Більше того, гарантією повернення цих грошей, під заставу банк взяв об'єкт, цінність і надійність якого сумнівні - адже за нього роками йшла боротьба в декількох юрисдикціях, - йдеться у розслідуванні.

Фото: "Радіо Свобода"

У цій справі й досі триває кримінальне провадження, яке веде Державне бюро розслідувань у супроводі Офісу генерального прокурора. Через це на майновий комплекс ТРЦ неодноразово накладали арешт.

Як випливає з документів — суть кредиту, виданого Укрексімбанком, як раз і полягала в тому, щоб профінансувати цю його покупку [ТРЦ]. Цей механізм викладений у кредитному договорі обсягом у понад 100 сторінок, який є у розпорядженні "Схем", — розповіли журналісти.

Зауважимо, що розслідувачі сумніваються, чи можна вважати таку заставу надійною, а також чи зможе державний банк у разі потреби продати ТРЦ і повернути назад видані кошти.

Проте, "Укрексімбанк" уже прокоментував цю історію. У банку стверджують, що перевірка не виявила зв’язку Сергія Брюховецького із донецькими сепаратистами, і що на час отримання кредиту він мешкав у Києві.

На вимогу банку позичальником було надано правові висновки професійних юристів, в тому числі британського юриста, зареєстрованого в Solicitors Regulation Authority,  щодо врегулювання корпоративного конфлікту та щодо наявних судових позовів. Відповідно до отриманих юридичних висновків, наявність арбітражного рішення в справі естонського бізнесмена Тедера Хіллара не ставила під загрозу права власності позичальників на ТРЦ Скай Молл, - повідомив виконуючий обов’язки голови правління АТ "Укрексімбанк" Сергій Єрмаков.

У відео також фігурують останні запитання до Мецгера перед нападом на знімальну групу.

Відео: "Радіо Свобода".

Нагадаємо, що раніше Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста, після чого він наказав охороні "забрати камери" та "дістати із них касети". Проте, знімальна група все ж таки змогла записати те, що відбувалось, на аудіо. Згодом, 7 жовтня Євгену Мецгеру вручили підозру за двома частинами статті про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Читайте також
Кредит на покупку Sky Mall горлівському бізнесмену: Мецгер прокоментував скандальне розслідування (відео) Кредит на покупку Sky Mall горлівському бізнесмену: Мецгер прокоментував скандальне розслідування (відео)
Державний "Укрексімбанк", головою якого був Євген Мецгер, видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донеччини.
Напад на журналістів у кабінеті Мецгера: відстороненому голові "Укрексімбанку" вручили нову підозру (відео) Напад на журналістів у кабінеті Мецгера: відстороненому голові "Укрексімбанку" вручили нову підозру (відео)
Тепер Мецгеру загрожує штраф до 8,5 тисячі гривень, або до 5 років тюрми, чи позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
Скандальний напад на журналістів "Схем": правоохоронці вручили третю підозру у справі (відео) Скандальний напад на журналістів "Схем": правоохоронці вручили третю підозру у справі (відео)
Ймовірно, чергову підозру вручили директору департаменту банківської безпеки "Укрексімбанку" Ігорю Тельбізову. Однак, наразі правоохоронці не називають імені нового підозрюваного.
Loading...
Load next