Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото)

Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото)
Чи реально зберегти кошти в день найбільшого розпродажу в році, чи справді в Україні є вигідні пропозиції для покупців, а не ошуканство з боку магазинів — про це та інше детальніше у статті.

Раніше ми уже розповіли дещо про історію виникнення «чорної п’ятниці». Про економічну кризу, «п’ятицентового короля» та День подяки з Рузвельтом і Конгресом США (так-так, воно усе пов’язане) можна почитати, натиснувши на клікабельне посилання.

А також про особливості святкування цього дня у США — країні, з якої походить день шопінгу (почитати можна також за клікабельним посиланням).

Звичайно, не оминули ми особливості святкування "чорної п'ятниці" у Європі. Розповімо спойлер — європейці не дуже приязно зустрічали цей день на своїх теренах.

І нарешті ми плавно переходимо до відзначення цього дня в Україні. Отож, заполонивши ринок Європи, «чорна п’ятниця» поступово дійшла й до України. В нас «чорну п'ятницю» почали проводити з 2013 року, як і у багатьох європейських країнах. Мабуть, ми не зробимо велике відкриття, сказавши, що спочатку цей день використовували просто як маркетинговий хід: для магазинів це стало приводом для накручених цін й фальшивих знижок.

Але не варто переповнюватися скептицизмом, втрачаючи віру у реальність теперішніх знижок. Поступово магазини почали відмовилися від такого шахрайства та почали пропонувати покупцям реальну вигоду.

І щоб показати, що у нас не все так погано, як дехто з вас міг би подумали, наведемо приклади з дослідження 2019 року: Україна виявилась другою у світі за вигідністю цін у період «чорної п’ятниці» — середня знижка серед покупців була на рівні 66 %. Для прикладу, такий же показник був у Канаді. США, передбачувано, опинилися на першому місці з середнім показником знижки 68 %. За даними дослідження «Black Friday Global» понад 30% українців планують здійснити покупки в період розпродажу, і цей показник невпинно росте, що свідчить про популярність заходу. Хоча зазначимо, що через тінізованість українського ринку дуже складно, а подекуди – неможливо, насправді об'єктивно оцінити масштаби прибутків магазинів.

Фото: eurhythmics.com

Звичайно, українські підприємці не приховують, чорна п'ятниця — це гарна можливість залучити нових клієнтів. І справді іноді продавці вдаються до хитрощів. Наприклад, знижку можуть нараховувати при покупці трьох одиниць товару, тому є велика ймовірність, що покупець візьме те, що йому не дуже потрібно, аби отримати відповідну знижку. Відомі випадки, коли в деяких магазинах свідомо підіймають ціни напередодні, аби в «чорну п’ятницю» привабити клієнтів спокусливими «90% знижки», в результаті продаючи товар або за таку ж ціну, як і була, або й вищу. Проте таких спекуляцій стає помітно менше – покупець тепер прискіпливіше ставиться до вибору товарів і часто порівнює ціни протягом останнього тижня із цінами товарів у «чорну п’ятницю».

До уваги, звичайно, необхідно взяти й пандемію коронавірусу, яка дуже вплинула на

  • збільшення покупок онлайн;
  • збитки у магазинах.

Саме через тривалий карантин бізнес уже втратив і втрачає й далі великі кошти, а тому зараз магазини можуть пропонувати привабливіші пропозиції, аби не лише миттєво заробити гроші, але й привабити клієнта на довшу перспективу.

Фото: BBC

Зараз, варто підмітити, «чорна п’ятниця» на піку своєї популярності. Знижки пропонують не лише у відомих та великих мережах, але й у найменших локальних магазинчиках.

Рекламна кампанія на «чорну п’ятницю» сягає неймовірних масштабів. Сумнівно, що станом на сьогодні, хтось не бачив хоча б одного оголошення, повідомлення чи банальної наліпки на магазині, що оголошують про «небачені знижки тільки цього тижня». До речі, у статті про святкування «чорної п’ятниці» в Європі, ми згадували про те, що це цілком у дусі європейських традицій – запроваджувати знижки на цілий тиждень (або й більше), а не лише саме у п’ятницю, що більш поширено у США. Україна від Європи (цілком очевидно) теж не відстає. Знижки у більшості магазинів ми можемо бачити уже від цього понеділка.

Фото: copa.com.ua

Такий «знижкопад» не може не повпливати на пересічну людину. Коли звідусіх-усюд долинає інформація про шалений розпродаж складно втриматися навіть найстійкішим. Але усе не так страшно і від розтрати усієї зарплати (добре, якщо лише однієї) вам може допомогти кілька простих порад.

Отже: як пережити «чорну п’ятницю» і не розоритися:

  1. Визначте межі суми, яку ви готові витратити. Це, безумовно, дуже важливий пункт. Насправді, мабуть, найважливіший. Легко втратити голову (і гроші), коли бачиш стільки червоних цінників, але визначивши ваш бюджет заздалегідь – ви зможете розставити пріоритети для справді важливих речей.
  2. Будьте раціональними. Так, ми знаємо, як спокусливо виглядають усі ті «-90%» на товари, але для початку звернемося до практичного аспекту покупок. Насамперед подумайте: що вам справді потрібно? Можливо, ваш холодильник уже давно поганенько виконує свої функції чи улюблені зимові чоботи уже виглядають геть не презентабельно – не нам вам підказувати. Отож як казав письменник Шон Кові: «Першою чергою – першочергове».
  3. Стежте за цінами напередодні. Це справді може допомогти вам побачити, чи вам пропонують справжню вигоду, чи намагаються ошукати.
  4. Зверніть увагу на світові компанії. Часто реально високі знижки на товар пропонують саме світові мережі, адже їхня політика в усіх країнах залишається незмінною. А до ошуканства у «чорну п’ятницю» за кордоном ставляться дуже серйозно.
  5. Не забувайте про інтернет-шопінг: часто найвигідніші акції можуть бути саме на сайтах магазинів. Також ви за таких умов вбережетеся від довжелезних черг, можливої тисняви чи штовханини у магазинах.

Не забувайте, що ваші права споживача залишаються незмінними. Якщо ви раптом зробили покупку поспіхом чи замовили якусь річ в Інтернеті, а вона виявилась у неналежному стану (пошкодження, погана якісь тощо) пам’ятайте: відповідно до Закону України ви маєте право повернути товар протягом 14 днів, за умови наявності чеку.

Вдалих та вигідних вам покупок!

Віра Коновал - pravdatutnews.com
 

Читайте також
"Чорна п'ятниця" по-європейськи: як день розпродажів проводять у Європі (фото) "Чорна п'ятниця" по-європейськи: як день розпродажів проводять у Європі (фото)
Європейці проти "чорної п'ятниці", День подарунків у Великій Британії та "Божевільний розпродаж" у Франції — як у Європі відзначають день шопінгу: детальніше у цій статті.
Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото) Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото)
Знижки та товари й послуги, "Cyber Monday", рекордні 9,5 млрд доларів — у статті ви зможете дізнатися про особливості проведення "чорної п'ятниці" у країні-походження цього дня — США.
Країна репресій: чому Лукашенко може нести загрозу для України? (відео) Країна репресій: чому Лукашенко може нести загрозу для України? (відео)
Минув майже рік відтоді, як Лукашенко знову очолив президентський престол у Білорусі. Тоді країна відразу спалахнула протестами, оскільки білоруси не погоджувалися з результатом виборів. Борців за справедливість «вдало» зупинили кийками. Дехто окрім побиття потрапив ще й за ґрати. Так, своєю нелегкою історією із ПравдаТУТ News поділився іммігрант з Білорусі, який проживає в Україні вже майже 3 місяці.
Loading...
Load next