"Чорна п'ятниця" по-європейськи: як день розпродажів проводять у Європі (фото)

"Чорна п'ятниця" по-європейськи: як день розпродажів проводять у Європі (фото)
Європейці проти "чорної п'ятниці", День подарунків у Великій Британії та "Божевільний розпродаж" у Франції — як у Європі відзначають день шопінгу: детальніше у цій статті.

Раніше ми уже розповіли дещо про історію виникнення «чорної п’ятниці». Про економічну кризу, «п’ятицентового короля» та День подяки з Рузвельтом і Конгресом США (так-так, воно усе пов’язане) можна почитати, натиснувши на клікабельне посилання.

А також про особливості святкування цього дня у США — країні, з якої походить день шопінгу (почитати можна також за клікабельним посиланням).

Так що з "чорною п'ятницею" у Європі? Насамперед варто зазначити, що європейці довго барилися і не підтримували введення на своїй території «чорної п'ятниці». Тривало це аж до 2013 року. Того року найбільший розпродаж року масово підтримали найбільші європейські магазини та торгові мережі. Якщо «чорна п’ятниця» у США відбувається після Дня подяки та фактично стає початком різдвяних розпродажів, то у Європі завжди були знижки у різдвяний період, який починався трохи пізніше і тривав довше ніж «чорна п’ятниця». Згодом, коли свято покупок інтегрувалося в європейське суспільство, стала помітна тенденція впровадження знижок за приблизно за тиждень до старту «чорної п’ятниці».

Так, з’явилися навіть терміни «чорний weekend» або «чорний тиждень», що стають дедалі популярнішими. Таким чином придбати товар за вигідними цінами можна і напередодні, проте варто зважати, звісно, на те, що найгарячіші пропозиції продавці прибережуть на саму «чорну п’ятницю».

Фото: agrodoctor.eu

До речі, варто зазначити, що чесність знижок у багатьох європейських країнах навіть контролює держава. Тому тут, як і у США, ніяких фіктивних акцій.

"Чорна п’ятниця" у Британії

Зазвичай у "чорну п'ятницю" у пошуках знижок магазини відвідують близько половини населення США. У Великій Британії традиція ще не така популярна й ціни в середньому падають на 40%.

Аналітики прогнозують суттєве збільшення продажів цього дня у Британії, а от тисняви в магазинах має бути менше. Адже внаслідок штовханини у попередні роки, зараз ситуацію з безпекою контролюють краще.

Відомі випадки, що під час «чорної п’ятниці» у магазинах неодноразово викликали поліцію через безлади, а на одну жінку навіть упав телевізор.

Загалом у Великій Британії "чорну п’ятницю" вперше впровадив онлайн магазин Amazon, а у роздрібній торгівлі - Asda.

Цікавим фактом є те, що «чорна п’ятниця» фактично витіснила британське національне свято День подарунків (Boxing Day, який традиційно відзначають 26 грудня), виборовши «звання» головного дня шопінгу в країні.

Фото: christmaswalls

Італія та Франція

Близько половини італійців стають покупцями у день «Чорної п’ятниці», не втримуючись від напливу реклами з голосними повідомленнями про знижки.

За даними Coldiretti/Ixe (Колдіретті) середні витрати на одну людину в Італії – приблизно €118. Натомість витрати італійців на різдвяні подарунки стали на 10 % вище, у порівнянні з попередніми цифрами, що становлять 197 на одну сім’ю.

Фото: Іtaly24news

2016 року до дня шопінгу вирішила долучитися й Франція, хоча, варто зазначити, більшість покупців не сприймають цю назву після теракту 13 листопада в Парижі, через який загинули 130 осіб. «Чорна п'ятниця» для них по-справжньому "чорна", тому, звичайно така назва для них не є приємною, але навпаки.

Якщо тобі щось не подобається – просто зміни це. Саме так вчинила французька група супермаркетів Auchan, вирішивши відмовитися від назви «чорна п’ятниця», а натомість запровадити "Божевільний вікенд" (Le Grand Weekend). Зауважте, назва вказує на затяжний, а не одноденний, період знижок, що знову ж показує звиклість Європи до різдвяного розпродажу, що триває тиждень або більше. Хоча зараз така "нетерпимість" до назви свята уже помітно зменшується і на вітринах й оголошеннях можна побачити виразне "Black Friday".

Фото: abcnews

Власне, незважаючи на достатньо високий рівень витрат, Європа все ще далека від американських споживачів, які у святковий сезон, що традиційно розпочинається з «чорної п’ятниці», витрачають понад тисячу доларі на свої покупки товарів різної категорії.

Сподіваюсь, у статті ви знайшли для себе невідомі раніше факти. Залишайтесь з «ПравдоюТУТ», на черзі (нарешті) проведення «чорної п’ятниці» в Україні та поради, як вберегтися від імпульсивних покупок.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото) Пережити "чорну п'ятницю" і не розоритися: як в Україні проводять день шопінгу (фото)
Чи реально зберегти кошти в день найбільшого розпродажу в році, чи справді в Україні є вигідні пропозиції для покупців, а не ошуканство з боку магазинів — про це та інше детальніше у статті.
Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото) Феномен «чорної п’ятниці» у США: як святкує країна, з якої походить найбільший розпродаж у році (фото)
Знижки та товари й послуги, "Cyber Monday", рекордні 9,5 млрд доларів — у статті ви зможете дізнатися про особливості проведення "чорної п'ятниці" у країні-походження цього дня — США.
Netflix придбав фільм "Носоріг" Олега Сенцова: початок онлайн прокату планується весною Netflix придбав фільм "Носоріг" Олега Сенцова: початок онлайн прокату планується весною
Українську сторону виробництва представляють продюсер Денис Іванов («Артхаус Трафік») та Олег Сенцов («Край Кінема»).
Loading...
Load next