В Одесі на вимогу Кременя закрили російськомовний дитячий журнал “Пчелка”

В Одесі на вимогу Кременя закрили російськомовний дитячий журнал “Пчелка”
Перестали видавати одеський дитячий журнал "Пчелка". Причиною цьому слугувало звернення до мовного омбудсмена Тараса Кременя.

Батьки школи, де російськомовний журнал  "Пчелка" використовували в освітніх цілях, звернулись до омбудсмена.

Про це у Фейсбуці повідомила редакторка журналу Олена Павленко.

Повідомлення надійшло 7 жовтня, а вже за кілька місяців Тарас Кремень надіслав відповідь до міськради Одеси. Він зазначив, що в листі до нього вказали на можливе порушення закону, відповідно до якого діти мають право на отримання освіти державною мовою.

Прошу перевірити можливі факти надходження у заклади загальної середньої освіти Одеси навчальних матеріалів або іншої друкованої продукції російською мовою, яка використовується в навчальних заняттях і підготовці до них, – написав омбудсмен

Також він попросив у випадку виявлення порушень вилучити ці журнали. Цей лист надійшов до департаменту освіти міськради.

Пчелку” розсилав у навчальні заклади однойменний благодійний фонд. Про зупинку друку розповіла головна редакторка журналу та президентка фонду Олена Павленко. Вона зазначила, що співпрацює з багатьма школами майже 17 років.

Вона додала, що за публікаціями журналу “Пчелка” не викладають, оскільки це не навчальні матеріали, а є розважально-пізнавальне видання. Також жінка зазначила, що їхній журнал не є обов’язковим для тих, хто хоче читати та розмовляти державною мовою.

Діти купують журнали з благодійною метою, і лише з дозволу батьків, яких не бентежить, що матеріал надрукований російською мовою, – зазначила Павленко.

Також вона написала про великий обсяг різних матеріалів, які друкуються в журналі. Починаючи з текстів іноземних авторів, закінчуючи листами читачів. Мовляв, автор скарги позбавив цього всього 3 300 читачів. Проте додала, що весь надрукований тираж буде переданий у школи-інтернати.

Павленко написала, що не готова перекладати весь журнал на українську мову. Це пояснила тим, що не любить несправедливість і не бажає під примусом робити те, що вважає абсурдом.

Окрім цього вона додала, що не проти української мови, а проти категоричних заборон. Мовляв, із думкою російськомовного населення не хочуть рахуватися.


На сторінці редакторки журналу багато публікацій про її благодійну діяльність. Однак привертає увагу й фото, де вставлена рамка привітання з 9 травня. Там Друга світова названа “вітчизняною” війною, а ще вставлена радянська символіка. Світлину оприлюднили 8 травня 2020 року.


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Тестування по-новому: школярі складатимуть не ЗНО, а мультипредметний тест (відео) Тестування по-новому: школярі складатимуть не ЗНО, а мультипредметний тест (відео)
Замість ЗНО абітурієнти складатимуть національний мультипредметний тест. Основна сесія триватиме з 18 липня по 10 серпня.
У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік
Школи можуть продовжити навчальний рік у червні через карантин, однак адміністрації українських шкіл будуть самостійно вирішувати коли завершувати навчальний рік для учнів.
ЗНО в умовах карантину: учні українських шкіл вже отримали запрошення на тестування ЗНО в умовах карантину: учні українських шкіл вже отримали запрошення на тестування
На інформаційних сторінках 389 683 тисяч українських школярів вже розміщено запрошення-перепустки на зовнішнє незалежне оцінювання, яке є необхідним для вступу у вищі навчальні заклади.
Loading...
Load next