Онлайн-освіта: як українці здобувають знання в епоху діджиталізації

Онлайн-освіта: як українці здобувають знання в епоху діджиталізації
Як і де наші співвітчизники здобувають нові знання та отримують омріяну роботу.

Поки системна проблема профорієнтації молоді в Україні починає налагодження, попереду ще багато років до її перших плодів. Із не менш гарних новин, перша освіта в університеті не зупиняє бажання українців до нових знань. Пандемія коронавірусу спричинила бум онлайн навчання, тож на третьому році пандемії можна отримати освіту не виходячи навіть з кімнати.

Ким би прямо зараз ви захотіли стати? Повірте – ви можете бути цією людиною. Грати на фортепіано? Замовте в онлайн-магазині інструмент, підберіть онлайн-курс, влаштуйтесь зручніше, попередьте сусідів про «народження зірки» і навчіться грати. Так, це просто.

Зараз і справді потрібне лише бажання, адже можливостей для власної реалізації багато. 

За даними експертів, жителі України стали на третину частіше відвідувати онлайн-курси 2021 року порівняно з попереднім роком і увійшли до трійки лідерів європейських країн, де купують онлайн курси. Найбільший попит - у столиці. Також серед лідерів - Харків, Одеса, Львів і Дніпро, - йдеться у повідомленні ТСН.

Ми підібрали для вас топ ресурсів, де прямо зараз можна розпочати навчання:

Prometheus

Фото: з відкритих джерел

Одна з найбільших українських освітніх платформ масових відкритих онлайн-курсів. На ній розміщуються курси як від українських спеціалістів, так і переклади іноземних освітніх програм.

Які курси там можна знайти: з програмування, англійської, маркетингу, побудови онлайн-бізнесу, агрономії, дизайну, економіки, управління персоналом, письменності, управління громадами, антикризових комунікацій.

Також є курси для підвищення кваліфікації медиків, вчителів і новачків на державних посадах. Звичайно, це далеко не весь перелік курсів, які можна знайти на платформі.

EdEra

Фото: з відкритих джерел

Ще одна українська студія онлайн освіти. Команда платформи створює онлайн-курси, спецпроекти, інтерактивні підручники та освітні блоги.

Які курси там можна знайти: на платформі є багато курсів для вчителів і матеріалів для учнів, які готуються до ЗНО.

Також можна знайти курси по медицині, захисту прав, історії України, англійській мові, підприємництву, програмуванню, української мови та літератури, біології, математиці.

WiseCow

Фото: з відкритих джерел

Це український відеолекторій, де зібрані короткі ролики по 10 хвилин. Ролики розповідають про українську культуру та історію.

Які курси там можна знайти: наразі відеолекторій пропонує лекції 9-ти тематик – це література, кіно, мистецтво, історія, журналістика, мода, міста і соціум.

У кожному з розділів планується по 10 курсів. Кожен курс вміщує 10 відео та 10 додаткових матеріалів. Розділ "Міста", на відміну від інших, містить не ролики, а цікаві культурні ініціативи кожної з областей України.

Українська команда Google

Фото: з відкритих джерел

Команда регулярно запускає онлайн-курси для підприємців в рамках проєкту Google Digital Workshop. Наразі доступно 19 курсів.

Які курси там можна знайти: основи програмування, мистецтва публічних виступів, онлайн-маркетингу. Є короткі курси на кілька годин або ж довгострокові на кілька днів.

Більшість курсів зберігаються у форматі відео на YouTube-каналі. Є курс цифрового маркетингу, по закінченню якого надається сертифікат. Курс складається з 26 модулів, створених тренерами Google. Сертифікат допоможе покращити резюме.

ВУМ online

Фото: з відкритих джерел

Це освітня ініціатива, яка поширює ідеї та сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні.

Які курси там можна знайти: більшість курсів пов'язані з персональним розвитком, підприємництвом, розумінням побудови та діяльності відкритого суспільства і його формування в Україні.

На платформі є курси з правової грамотності, проєктного менеджменту, креативного мислення, батьківства, фінансів і інших тематик.

EduHub

Фото: з відкритих джерел

Це соціальний інноваційний проєкт від освітньої агенції Київської міської державної адміністрації. Партнерами Освітнього Хабу міста Києва є Асоціація інноваційної та цифрової освіти, соціальний проєкт з вивчення іноземних мов "Lingva.Skills", телеканал ICTV, 24 канал, ТРК Київ.

Які курси там можна знайти: з продажів і комунікацій, управління людьми, екології, ораторського мистецтва, критичного мислення, маркетингу, розвитку пам'яті та багато інших.

Є спеціалізовані курси "Школа HR", "Управління містом", "Профорієнтація для школярів", "Організація івентів", "Школа експортерів".

Impactorium

Фото: з відкритих джерел

Це платформа онлайн-освіти зі сталого розвитку. На ній розміщені короткі онлайн майстер-класи, блоги, трансляції конференцій.

Які курси там можна знайти: "Фінансова грамотність", "Нефінансова звітність", "Skills Lab: успішна кар’єра" та "Корпоративна соціальна відповідальність".

Coursera

Фото: з відкритих джерел

Одна з найвідоміших освітніх платформ. Більше інформації там зможуть знайти ті, хто володіє англійською мовою. Проте, на платформі є курси, перекладені на українську мову або ж мають субтитри.

Які курси там можна знайти: з розвитку бізнесу, комп'ютерних технологій, особистого розвитку, вивчення різних мов, а також багато інших освітніх програм.

Після проходження деяких курсів платформа видає сертифікати. Сертифікат допоможе покращити резюме та показати роботодавцю, що ви завжди готові вчитися новому.

TED

Фото: з відкритих джерел

Відома англомовна платформа, де багато митців і спеціалістів із різних сфер діляться своїми думками. Більшість контенту подається англійською мовою. Але багато відео перекладені українською та російською. Здебільшого переклад можна знайти у субтитрах.

Які лекції там можна знайти: наука, мистецтво, дизайн, політика, культура, бізнес, глобальні проблеми, технології та розваги.

ПостНаука

Фото: з відкритих джерел

Проєкт про сучасну фундаментальну науку і вчених, які її створюють. На платформі розміщені авторські лекції від науковців.

Які курси там можна знайти: з астрономії, біології, культури, економіки, медицини, історії, математики, права, психології. Також на платформі є наукові ігри, тести та спецпроєкти.

Khan Academy

Фото: з відкритих джерел

Некомерційна організація, метою якої є надання безкоштовної освіти для людей з будь-якої точки світу. Сайт академії надає доступ до колекції з більш ніж 4200 безкоштовних мікролекцій.

Які курси там можна знайти: з математики, історії, охорони здоров'я та медицини, фінансів, фізики, хімії, біології, астрономії, економіці, космології, органічної хімії, історії мистецтва, макро- і мікроекономіки, комп'ютерних наук.

Проєкт був створений у 2008 році випускником MIT і Гарварду Салманом Ханом. Підтримується за допомогою пожертвувань. Значна частина пожертвувань припадає на Google і фонд Білла і Мелінди Гейтс.

Stepik

Фото: з відкритих джерел

Освітня платформа і конструктор онлайн-курсів. Автори платформи розробляють алгоритми адаптивного навчання. На сайті є безкоштовні та платні курси.

Які курси там можна знайти: з програмування, вивчення мов, дизайну, біології та медицини, статистики та аналізу даних, риторики та філософії.

Платформа дає можливість створення власного освітнього матеріалу. Вона також є майданчиком для проведення конкурсів та олімпіад. Після проходження деяких курсів можна отримати сертифікат.

Нагадаємо, що Меладзе плакав, коли дивився шоу "Голос країни-12": його донька поборолася за участь у шоу та розплакалася на сцені (відео). Лія розвернула усі тренерські крісла.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Зміняться правила вступу у виші: до чого готуватися абітурієнтам у 2022 році Зміняться правила вступу у виші: до чого готуватися абітурієнтам у 2022 році
Нещодавно Міністерство освіти і науки України затвердило Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році — документ, який визначає основні процедури. У ньому містяться певні нововведення, що впливатимуть на підготовку до вступної кампанії. Однак цей документ ще не зареєстрований у Міністерстві юстиції України, тож є ймовірність внесення до нього певних змін.
В Україні планують законодавчо зобов'язати повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків В Україні планують законодавчо зобов'язати повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків
Українців на рівні закону змусять доглядати за своїми батьками, навіть якщо вони того не хотітимуть. Тепер повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків, адже в житті це вимога часто ігнорується.
Випускників шкіл звільнили від ДПА Випускників шкіл звільнили від ДПА
Уряд звільнив від державної підсумкової атестації цьогорічних випускників 11 класу, але ЗНО все одно відбудеться.
Loading...
Load next