Українським біженцям дозволили вступ до вузів Німеччини без шкільного атестата

Українським біженцям дозволили вступ до вузів Німеччини без шкільного атестата

Наявність шкільного атестата – одна з обов'язкових умов для навчання у німецькому університеті. Для тих, кому довелося тікати від війни в Україні, у Німеччині зробили виняток. Про це пише DW.

Нововведення стосується тих, хто навчався останній рік у школі в Україні та через російське військове вторгнення не зміг скласти випускні іспити та отримати атестат, а також тих, хто розпочав навчання в українському виші, але з тієї ж причини не закінчив перший курс.

За правилами, що діють у ФРН, подавати документи в німецький вуз можуть лише ті здобувачі, освіта яких формально відповідає німецькому атестату зрілості (Abitur). Оскільки німецькі школярі навчаються 12-13 років, тобто довше, ніж школярі в Україні.

Зокрема, українці з атестатом про повну загальну середню освіту мають додатково відучитися один рік або у вузі на батьківщині, або у коледжі довузівської підготовки в Німеччині – і лише після цього вони здобувають право на вищу освіту в німецькому університеті.

Важлива умова при вступі – наявність довідки з вітчизняного вишу та шкільного атестату. Тепер же, за рішенням Конференції міністрів освіти та культури федеральних земель Німеччини, для тих, хто втік від війни в Україні, зроблено виняток. І без відповідного документа студенти першого курсу можуть подавати заявку на учбове місце безпосередньо до одного з університетів Німеччини.

Вступні іспити зазвичай відсутні, але необхідні знання німецької мови , якщо спеціальність не англомовна. А одинадцятикласники можуть вступати до коледжу довузівської підготовки без атестату.

Нагадаємо, що росія відмовилася від Великоднього перемир'я (відео).

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next