Рік повномасштабної війни: хронологія подій та найбільші перемоги України (відео)

Рік повномасштабної війни: хронологія подій та найбільші перемоги України (відео)
У 2014 путінський режим розв’язав війну проти України. 24 лютого 2022 росія розпочала акт геноциду проти українців. І світ побачив справжнє обличчя «русского міра».

Вбивства, знущання, звірства, мародерства – у 2014-му путінський режим розв’язав війну проти України. А 24 лютого 2022-го року росія розпочала акт геноциду проти українців. І світ побачив справжнє обличчя «русского міра».

Упродовж року росія ціленаправлено руйнує нашу державу нічними бомбардуваннями, танковими колонами, артилерією, що стирає з лиця землі усе.

Гостомель, Маріуполь, Херсон, Харків, Ірпінь, Буча, Охтирка – Міста-Герої, Люди-Герої. Було складно уявити, що сучасна реальність набуде вигляду Другої світової війни.

Режим лукашенка зробив Білорусь співучасником війни. Адже саме він дозволив путіну використовувати територію Білорусі для початкового етапу російського вторгнення до України в лютому 2022 року. Також з її території війська РФ регулярно запускають ракети і дрони по містах України.

Майже 5 тисяч ракетних та 3,5 тисяч авіаційних ударів за рік завдала росія по Україні. З часом почавши застосовувати дрони-камікадзе для руйнування об’єктів критичної інфраструктури в глибині нашої держави. https://www.youtube.com/watch?v=d55QtyHzMNU з 0:56 шахіди

Через початок «високоточного ракетного голодування» ворог вже вкотре використовує протикорабельні крилаті ракети повітряного базування Х-22 – так звані, вбивці авіаносців для знищення житлових будинків українців, - каже Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

Втім у перші ж години повномасштабного вторгнення всі оборонні потужності країни об’єдналися та почали поступово перехоплювати ініціативу ворога. У Міноборони зазначають: з точки зору озброєння українська армія де-факто вже стала армією НАТО.

Минулого року велася системна робота з українськими виробниками і в цьому році ми побачимо на полі бою більше якісного озброєння та техніки українського виробництва, - розповіла Ганна Маляр, заступник Міністра оборони України.

Ворог не рахується з втратами ні в озброєнні, ні в особовому складі. Так, станом на сьогодні за даними Генштабу, українські воїни ліквідували 145 тисяч рашистів. У Генштабі додають: плани кремля не змінилися і росіяни намагатимуться до літа – захопити Луганську та Донецьку області. Втім у наших сил оборони – інші плани.

Українці довели всьому світові, що значить битися за свободу, мати гідність і сміливість. Збройні Сили виконують поставлені завдання і продовжують боротьбу. Ми вистоїмо і ми переможемо. Настав час відплати. Ми зробимо все, щоб вийти на державний кордон України і щоб відбити у ворога бажання будь-коли зазіхати на наші землі, - каже Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

Ворог вдається до методу гібридної війни, активно застосовуючи кібератаки, які стали частиною інформаційно-пропагандистської машини. Вони, у свою чергу, поєднуються з ракетними ударами. Впродовж року російські хакери змінювали мету: від великої кількості підривних атак – до шпигунства та викрадення даних. Якщо на початку великої війни вони фокусувалися на ЗМІ та телекомунікації, то тепер – на цивільну енергосистему.

Інфраструктура концерну РРТ з перших днів стала мішенню рос обстрілів, оскільки метою росіїї є введення людей в оману і створення альтернативної реальності за допомогою своєї пропаганди. Було атаковано 27 антенно-мачтових споруд, в тому числі з використанням ракет і термобаричних боєприпасів. Сума збитків – 5 млрд доларів США, - зазначив Володимир Кондрашов, речник Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Водночас у Міноборони назвали 10 найбільших перемог України:

Лютий-квітень – успішна оборона Києва, Чернігова, Сум та Харкова; Масовий спротив мирного населення росіянам на тимчасово окупованих територіях; Вигнання російських військ з Київщини, Чернігівщини та Сумщини; квітень – знищення ракетного крейсера «Москва» - флагмана російського Чорноморського флоту; червень – вигнання росіян з острова Зміїний; червень-серпень – знищення системи логістики російських окупаційних військ на півдні та сході України; вересень-жовтень – вигнання росіян з Харківщини, з Херсонщини; жовтень-лютий 23-го року – успішні дії української системи протиповітряної оборони; стримування російського наступу на сході України – по сьогодні.

Воїни України, воїни добра – ті, хто день і ніч тримають оборону.Приміром, до лав сил ТерОборони лише за перші три місяці війни вступили понад 100 тисяч бійців. Ще за тиждень до збройного нападу, ці хлопці й дівчата займалися цивільними справами, хтось працював у ІТ, хтось був підприємцем, хтось на заробітках за кордоном. Звичне життя вони проміняли на зброю та окопи. Заради захисту Батьківщини.

Я – мужчина, таким родився, це мій прямий обов’язок захищати свою Батьківщину, своїх рідних, батьків, дітей, - розповів «Чайка», боєць територіальної оборони.

За ці місяці побратими стають наче кровними братами, а їхні підрозділі – справжньою сім’єю. А головне – завжди пам’ятають про тих, хто пішли на щиті.

Не забудемо і ми. Нікого і нічого.

Рік незламності наших воїнів, рік незламності і наших цивільних громадян. За лічені години українці згуртувалися. Волонтери стали рушійною силою та підтримкою як для бійців, так і для біженців.

Ніч 24 лютого змінила місце проживання для мільйонів українців. Понад 14,5 виїхало за кордон. 4,7 млн – стали внутрішньо-переміщеними особами. Зокрема на Львівщині офіційно зареєстровано понад 245 тисяч переселенців, однак реальна цифра приблизно удвічі більша.

Коли війська вже були ближче до Житомирської траси, що близько до нашого міста, я вирішила, що треба на деяких час до іншої країни тому, що мені так буде психологічно легше. Нерви треба зберігати для того, щоб потім відбудовувати нашу країну.

Кожен якийсь шорох, подих... ми ще досі здригаємося. Бо ми 7 місяців в окупації пробули.

Емоційний стан тяжкий, я сама з Маріуполя, переживаю, намагатися спокійно жити важко, але треба вчитися, бо без нас не буде перемоги і потрібно щось для цього робити.

Емоційний стан кожної людини, коли вона чує сирени...вибухи, зламані життя. Це негативно впливає на будь-яку людину.

За пів року повномасштабного вторгнення понад 40% українців залишилися без роботи.

Працював у медицині, зараз вже не працюю через війну.

Водночас здобули нові звички. Приміром під час обстрілів енергосистеми. Населені пункти на певний час залишилися знеструмленими. Міста заполонили звуки генераторів.

Почав більше цікавитися електронікою, паяти, зробив сам собі джерела безперебійного живлення для інтернету, замовив акумулятор.

Пристосувалися до нових умов усі. Укриття – тепер не про парасолю під час дощу. А підвали чи паркінги, у яких українці переховуються від російських обстрілів.

А ще озброїлися гумором. Навіть з’явився умовний словник з новим трактуванням старих слів. Приміром, «тривога» - тепер не лише емоційний стан, «чисте небо» - не про сонце, «мопед» - не завжди транспортний засіб. Укорінилася і фраза «2-3 тижні».

Ну, це може бути дуже довго.

Бавовна – це вибух, але росіяни помилились, робили переклад невірний і тому зявився такий мем бавовна.

Макронити це означає ігнорувати когось.

Що означає вислів «іти вслід за рускім воєнним кораблем»? Іти на три букви. Нецензурне слово.

З початку повномасштабного вторгнення минув рік. Змінився і портрет українця. За даними соцгрупи «Рейтинг», суспільство демонструє високий рівень життєстійкості. Попри погіршення матеріального стану, неможливості планувати життя і дохід, українці відчувають гордість за свою країну, стали більш згуртованими, вірять в перемогу, краще майбутнє та довіряють ЗСУ.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Прихильник Путіна Моргенштерн боїться їхати в Україну й скасовує свої концерти Прихильник Путіна Моргенштерн боїться їхати в Україну й скасовує свої концерти
Російський реп-виконавець Моргенштерн у прямому ефірі в мережі Instagram заявив про скасування українського туру, через незрозумілу ситуацію в Україні. Зокрема було заплановано три концерти – у Києві, Запоріжжі та Харкові.
Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя
Нещодавно український відеоблогер-мільйонник Іван Рудський, більш відомий під псевдонімом "Івангай", дав інтерв'ю відомому російському журналісту Юрію Дудю. Однак, він вирізав важливий меседж, де блогер розповідав про Україну і своє ставлення до російсько-української війни.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Loading...
Load next