Україна може відкласти виплату пенсій, якщо США та ЄС не нададуть фіндопомогу – Мінекономіки

Україна може відкласти виплату пенсій, якщо США та ЄС не нададуть фіндопомогу – Мінекономіки

Києву, можливо, доведеться затримати зарплати для 500 тис. держслужбовців і 1,4 млн вчителів, а також виплати 10 млн пенсіонерів, якщо західна допомога не надійде.

Про це очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко повідомила FT.

За її словами, дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку назад до режиму "виживання" після того, як вона почне відновлення у 2023 році зі зростанням валового внутрішнього продукту, за оцінками МВФ, у 4,5 відсотка.

Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново, - сказала Свириденко.

Уряд намагається зібрати гроші для оплати державних послуг і пільг після того, як обіцяне фінансування від його найближчих союзників не надійшло. Наступного року Україні потрібно 37 млрд доларів зовнішньої підтримки, підкреслила чиновниця.

Також вона додала, що Київ намагався заощадити гроші та змінити пріоритети видатків із вересня, коли західна підтримка почала слабшати. Він збільшив податок на надприбуток банків до 50 відсотків. Також президент Володимир Зеленський у листопаді підписав закон про передачу до загального бюджету "військового" ПДФО громад. Але Україна вже відчуває дефіцит. Близько 5 млрд доларів, виділених міжнародними донорами та кредиторами в грудні, не вистачить для покриття витрат.

Свириденко зазначила, що Україна надаватиме пріоритет обороні та обслуговуванню боргу, що означає "великий ризик недофінансування окремих соціальних галузей".

Нагадаємо, Київ отримав пожежні машини і сучасні сміттєвози від німецьких міст

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії
Росія хоче спровокувати Україну та її міжнародних партнерів на агресію. Однак, український політик та секретар РНБО заявив, що українська армія готова дати відсіч російській агресії.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом" Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом"
Австрійська газета "Der Standardat" в одному зі своїх матеріалів використала російську пропаганду й назвала війну в Україні "громадянським конфліктом".
Loading...
Load next