Британські метеорологи прогнозують, що цьогорічний лютий поб'є усі теплові рекорди

Британські метеорологи прогнозують, що цьогорічний лютий поб'є усі теплові рекорди

Метеорологи прогнозують, що лютий поб'є всі теплові рекорди, оскільки глобальне потепління, спричинене людською діяльністю, і природна кліматична модель Ель-Ніньо підвищують температуру на суші й в океанах по всьому світу.

Про це повідомляє The Guardian.

Кліматичні експерти б'ють на сполох, оскільки сплеск температури в найкоротшому місяці року став настільки помітним, що кліматичні діаграми виходять на нову територію.

Планета нагрівається з прискоренням. Ми спостерігаємо швидке підвищення температури в океані, найбільшому резервуарі тепла в кліматі, – зазначив доктор Джоел Хірші, заступник керівника відділу моделювання морських систем Національного океанографічного центру Великої Британії. 

За його словами, швидкість, з якою були побиті попередні рекорди температури морської поверхні у 2023 та 2024 роках, перевищує очікування.

Згідно з висновками вченого-землезнавця з Берклі Зіка Хаусфатера, людство стоїть на порозі найспекотнішого лютого за всю історію спостережень після рекордних січня, грудня, листопада, жовтня, вересня, серпня, липня, червня і травня.

Він зауважив, що потепління, яке спостерігається останніми тижнями, на 2 градуси вище доіндустріального рівня, однак це буде короткий, піковий вплив Ель-Ніньйо, якщо він піде шляхом попередніх років і почне охолоджуватися в найближчі місяці.

(Минулий рік, - ред.) настільки перевершив очікування, що важко мати таку ж упевненість у підходах, які ми використовували для цих прогнозів у минулому, - зазначив він. - Я б сказав, що лютий 2024 року має всі шанси побити попередній рекорд, установлений у 2016 році.

Однак науковець зауважив, що це ще не остаточний висновок, оскільки погодні моделі показують, що глобальна температура знову знизиться наступного тижня. 

І хоча я вважаю, що ці екстремальні температури свідчать про прискорення темпів потепління в останні роки - як і передбачають кліматичні моделі, якщо викиди CO₂ не знизяться, а аерозолі зростуть, - це не обов'язково гірше, ніж ми думали, - підсумував Хаусфатер.

Минулого тижня станції моніторингу в Південній Африці, Саудівській Аравії, Таїланді, Індонезії, Казахстані, Колумбії, Японії, Північній Кореї, на Мальдівах і в Белізі зафіксували місячні теплові рекорди.

Вплив Ель-Ніньйо призвів до підвищення температури, однак Франческа Ґульєльмо, старший науковий співробітник «Коперника», зазначила, що це був лише один з кількох факторів, які діяли в комплексі. Адже кожна додаткова тонна вуглекислого газу, яку викидає людство, збільшує тиск на океани. Крім того, в деяких районах аномальна спека посилюється слабкими пасатами, млявими струминними течіями, коливаннями північноатлантичної циркуляції та зниженням рівня аерозольного забруднення, що відкриває більшу частину океану для сонячного світла.

Нагадаємо, У Мюнхені підписали меморандум про виробництво боєприпасів Rheinmetall в Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
21 січня — Міжнародний День обіймів 21 січня — Міжнародний День обіймів
За традицією, цього дня можна дружньо обіймати навіть незнайомих людей.
Loading...
Load next