Президент знову пропонує дозволити множинне громадянство: що у новому законопроєкті?

Президент знову пропонує дозволити множинне громадянство: що у новому законопроєкті?

Президент Володимир Зеленський вчетверте ініціював законопроєкт про множинне громадянство. Він передбачає, що громадяни деяких країн зможуть отримати український паспорт за спрощеною процедурою. Перелік цих держав буде визначено пізніше.

Аналітики Центру спільних дій зауважують, що деякі положення законопроєкту можуть суперечити Конституції. Основний Закон визначає, що в Україні існує єдине громадянство. Тому необхідно, щоб Конституційний Суд розтлумачив відповідну статтю і дав відповідь, чи можуть українці мати два або більше паспортів. Раніше КСУ вже розглядав це питання, але рішення досі не ухвалене.

Законопроєкт про множинне громадянство ще на розгляді комітету, тому говорити про зміни до Конституції зарано. Ключове рішення має ухвалити Конституційний Суд. Якщо суд скаже “ні” щодо подвійного громадянства, змінювати Основний Закон доведеться, але під час воєнного стану це заборонено, – коментує аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова.

Законопроєкт пропонує дозволити множинне громадянство у кількох випадках:

  • коли дитина отримує паспорт іншої країни від народження або через усиновлення іноземцями;
  • якщо українець чи українка одружилися і набули громадянства держави свого партнера;
  • коли іноземці отримують український паспорт за спрощеною процедурою. У попередній версії законопроєкту спеціальний список включав країни-партнери, такі як США, Канада, Японія, Велика Британія і більшість країн Європи. У новому проєкті перелік держав буде затверджено додатково.

Аналітикиня Ірина Корженкова підкреслює, що множинне громадянство може потребувати додаткових видатків із держбюджету на пенсії та інші соціальні виплати, адже нові громадяни можуть не сплачувати податки в Україні, якщо не проживатимуть тут.

У проєкті не зазначено обсягу прав і обов’язків, але можна припустити, що особи з подвійним громадянством матимуть право на соціальні гарантії від держави. Питання сплати податків і виконання військового обов’язку потрібно з'ясувати на законодавчому рівні, – додає аналітикиня.

Також важливим питанням залишається участь осіб із подвійним громадянством у виборах. Якщо іноземці стануть громадянами, то отримають право голосувати та бути обраними, що може вплинути на політичну ситуацію в Україні.

Крім розширення можливостей отримання українського паспорта, законопроєкт пропонує позбавляти громадянства у разі певних порушень, зокрема участі в агресії проти України, тероризму, або за використання іноземного паспорта, якщо це загрожує національній безпеці. Проте, за Конституцією, громадянина України не можна позбавити громадянства, нагадує Ірина Корженкова.

Український паспорт також можна отримати за народженням або територіальним походженням, про що докладніше пояснюють аналітики Центру спільних дій у своєму дайджесті.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next