Шантаж через секс-фото у Телеграмі: яку небезпеку приховує популярний месенджер (відео)

Шантаж через секс-фото у Телеграмі: яку небезпеку приховує популярний месенджер (відео)
Безпека користувачів Телеграму — під великим питанням через можливі "зливи" інтимних фото та бездіяльність адміністраторів.

Масштабне розслідування ВВС виявило, що інтимні фото жінок масово публікують у мережі Telegram з метою цькування, осоромлення і шантажу.

Дисклеймер! : Стаття містить інформацію відвертого характеру. 

Історія Сари

Одна з героїнь розслідування BBC Сара (ім'я вигадане) з Куби розповіла, що її оголене фото потрапило в мережу і з'явилося в телеграмі.

Потім її дані з номером телефону виклали в інстаграм і фейсбук, а за номером почали зв'язуватися чоловіки з непристойними пропозиціями.

Вони змусили мене почуватися повією, адже [вважали], що я сама виклала те фото. Я не хотіла виходити з дому, не хотіла спілкуватися з друзями. Я дуже страждала, — згадує Сара.

Сара поділилася світлиною з однією людиною, і потім її побачили 18 тисяч підписників місцевої телеграм-групи, більшість з яких мешкали в її районі в Гавані.

І такі випадки, кажуть, не поодинокі.

Після кількох місяців розслідування, BBC знайшли великі телеграм-групи і канали щонайменше у 20 країнах, де підписники обмінюються тисячами таємно зроблених, викрадених або злитих зображень жінок. І поки що немає достатніх доказів того, що платформа розв'язує цю проблему.

Історія Нігяр

Іншій героїні розслідування Нігяр довелося залишити рідний Азербайджан і почати нове життя в іншій країні.

Фото: BBC / Нігяр

У 2021 році відео, на якому вона займалася сексом зі своїм чоловіком, надіслали її родині, а потім виклали у телеграм.

Моя мама не могла стримати сліз, коли розповідала, що отримала те відео. Я була спустошена, абсолютно спустошена., - згадує жінка.

Відео виклали у групу, що мала 40 тисяч підписників. На кадрах обличчя чоловіка Нігяр було розмите, але її обличчя чітко видно.

Жінка вважає, що чоловік таємно зняв те відео, щоб шантажувати її брата, відомого критика президента Азербайджану. А матері сказали, що ролик опублікують у телеграм, якщо брат не припинить свою діяльність.

Усі дивляться на тебе з осудом. Ну і що, що ти була заміжня, - каже Нігяр.

Вона розійшлася з чоловіком через те відео, але він наполягає, що не мав до нього жодного стосунку. Ми намагалися отримати його коментар, але він не відповів.

Зараз Нігяр намагається жити далі.

Легше не стало. Ходжу до психотерапевтів двічі на тиждень. Вони кажуть: поки що прогресу немає. Запитують, чи можу я забути те, що сталося, я кажу, що ні, — розповідає дівчина.

Фото Нігяр і Сари виклали у загальний доступ у телеграм, а платформа ніяк не відреагувала на це.

І таких історій багато.

Як реагує і чи реагує узагалі Telegram

BBC відстежує 18 телеграм-каналів і 24 групи у країнах від Росії до Бразилії, від Кенії до Малайзії. Загальна кількість підписників складає майже 2 мільйони.

Особисті дані, як-от домашні адреси й номери телефонів батьків, оприлюднюють поруч з відвертими фото.

У виданні зазначають, що бачили, як адміністратори груп просили учасників надсилати інтимні фото колишніх партнерів, колег або однокурсників на автоматизований обліковий запис, щоб їх можна було викласти, не розкриваючи особу відправника.

Telegram заявляє, що кількість його активних користувачів перевищила пів мільярда по всьому світу — це більше, ніж у твіттер.

Фото: Roy Liu / Bloomberg

Користувачі Telegram зокрема можуть писати повідомлення, не вказуючи своє ім'я чи номер телефону, а також створювати загальнодоступні чи приватні групи до 200 тисяч учасників або канали, які можна транслювати на необмежену кількість людей.

Однак, попри репутацію надійного інструменту для спілкування, телеграм лише частково захищає свої користувачів.

Наскрізне шифрування працює лише для так званих секретних чатів, де повідомлення можуть бачити тільки співрозмовники. А групові чати (на відміну від месенджерів Signal та WhatsApp) шифруванням не захищені.

Фото: ВВС

Телеграм також приваблює користувачів, що шукають менш регульований простір, зокрема тих, кого забанили на інших платформах.

За словами власника телеграм, платформа не хоче піддавати користувачів цензурі, - каже Наталія Крапива, технічний юрисконсульт з групи захисту цифрових прав Access Now.

Але дослідження ВВС виявило, що такий поверхневий підхід до модерації призвів до того, що телеграм став майданчиком для зливу й обміну інтимними фото.

Компанія не має політики боротьби з поширенням інтимних зображень, але зобов'язує користувачів "не публікувати незаконний порнографічний контент на загальнодоступних телеграм-каналах, ботах тощо", йдеться у правилах користування платформою.

Крім того, у публічних і приватних групах працює функція звітування. Є також спеціальні канали, де користувачі можуть повідомити про випадки порнографії.

Фото: BBC

Щоб перевірити, наскільки суворо телеграм дотримується цих правил, журналісти BBC знайшли і повідомили про 100 порнографічних зображень. Однак місяць по тому 96 фото як і раніше висіли у відкритому доступі. 

А поки ми розслідували діяльність цих груп, користувач з Росії намагався продати нам відео жорстокого поводження з дітьми за ціною дешевшою, ніж чашка кави.

Ми повідомили про це телеграм і поліцію Лондона, але два місяці по тому допис і канал нікуди не зникли. А обліковий запис видалили лише після того, як ми зв'язалися з медіакомандою телеграм, - пише BBС.

Телеграм повідомив, що активно відстежує публічні платформи та обробляє повідомлення користувачів про контент, який порушує умови обслуговування.

Крім того, у Телеграмі також не відповіли, чи дозволяють там розміщувати інтимні фото людей без їхньої згоди, чи такі зображення видаляють.

Невідомо, як довго телеграм опиратиметься модерації, але для жінок, чию репутацію зруйнували, а життю завдали серйозної шкоди, зміни, схоже, настануть ще нескоро.

 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Оприлюднені журналістами "плівки" Медведчука вивчають експерти, - СБУ (відео) Оприлюднені журналістами "плівки" Медведчука вивчають експерти, - СБУ (відео)
Справжність та достовірність матеріалів одного із українських проєктів журналістських розслідувань про діяння проросійського нардепа та кума Путіна, Віктора Медведчука в період 2014-2018 років наразі перевіряють експерти.
Loading...
Load next