Нічні батареї прогресивніше: інженери створили повну протилежність сонячній панелі

Нічні батареї прогресивніше: інженери створили повну протилежність сонячній панелі

Над новим пристроєм працювала команда з Університету Нового Південного Уельсу. Група вчених сконструювала діючий прототип "нічної батареї", яка в технічному плані є повною протилежністю сонячних панелей. Пише UNSW.

Технологія отримала назву "терморадіаціонного діода". У ній використовується той же самий принцип PN-переходу в напівпровідниках, але він працює в зворотному напрямку.

Фото: UNSW

Весь простір навколо нас пронизаний потоками енергії в різній формі, які можна перехопити. Наприклад, коли протягом дня сонячне світло опромінює поверхню Землі, воно не тільки бомбардує її фотонами, але й нагріває.

Уночі це надмірне тепло спрямовується в бік холодного космосу, що породжує інфрачервоне випромінювання від поверхні планети. Виходить, що ми можемо збирати енергію нашої зірки як удень, так і вночі, за допомогою акумуляторів різних типів.

Фото: UNSW

Терморадіаційний діод побудований на основі деталей від сонячної панелі й окулярів нічного бачення. Він може перехоплювати інфрачервоне випромінювання від будь-якого джерела, але його ефективність безпосередньо залежить від різниці температур джерела і діода.

Ця ефективність поки не надто висока: при різниці температур в 12,5 градуса за Цельсієм щільність електричної потужності склала лише 1,8 відсотка від потужності самого випромінювання.

Однак розрахунки показують, що потужність такої батареї цілком можна підвищити – вона може доходити до 10 відсотків від параметрів сонячної панелі, що працює в тій же місцевості та при тій же погоді.

Джерелом інфрачервоного випромінювання може бути будь-який нагрітий об'єкт – наприклад, двигун машини або гаряча стіна виробничого цеху. Навіть людське тіло випромінює тепло, причому часто даремно, тому можна сконструювати спеціальний одяг, який буде збирати цю енергію і заряджати невеликі ґаджети.

Нагадаємо, що війна, якщо дивитися згори, у сто разів ірраціональніша, ніж із землі: астронавти бачать війну в Україні навіть із борту космічної станції.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Новий вид 3D-друку ультразвуком дозволяє створювати об'єкти всередині об'єктів (відео) Новий вид 3D-друку ультразвуком дозволяє створювати об'єкти всередині об'єктів (відео)
Полагодити внутрішні компоненти літака, не розкриваючи фюзеляж - тепер можливо.
Loading...
Load next