Китай запустив в експлуатацію першу в світі АЕС четвертого покоління

Китай запустив в експлуатацію першу в світі АЕС четвертого покоління

На сході Китаю в провінції Шаньдун запустили в комерційну експлуатацію першу в світі атомну електростанцію (АЕС) четвертого покоління з високотемпературним реактором із газовим охолодженням HTGR.

Про це повідомляє з посиланням на Національне енергетичне управління КНР, передає CGTN.

АЕС «Шидаовань» (Shidaowan) збудована на узбережжі Жовтого моря і є повністю китайським проєктом, тому лише Китай володіє всіма правами інтелектуальної власності на неї.

Головними підрядниками розробки й будівництва електростанції виступили компанія China Huaneng Group, один із п’яти найбільших державних виробників електроенергії в Китаї, провідний ВНЗ країни Університет Цінхуа та Китайська національна ядерна корпорація.

За даними розробників, наразі потужність АЕС становить 200 МВт, а рівень локалізації в Китаї виробництва її обладнання досяг 93,4%.

Перед офіційним введенням в експлуатацію нова АЕС успішно пройшла передбачене регламентом випробування її стабільної безперервної роботи впродовж тижня (168 годин).

У реалізації проєкту АЕС «Шидаовань» взяли участь понад 500 компаній. Будівельні роботи почались у грудні 2012-го, і вже через дев’ять років, у грудні 2021-го, на ній вперше було згенеровано електроенергію.

Для оснащення АЕС китайські фахівці розробили понад 2200 комплектів перших у світі одиниць обладнання та шість нових ключових технологій для роботи атомної електростанції.

АЕС має підвищені показники безпеки і кілька рівнів запобіжників для уникнення розплавлення або витоку радіоактивних матеріалів. Ця здатність збережеться навіть у разі повної втрати потужності охолодження без будь-якого втручання фахівців.

Встановлений на «Шидаовань» реактор HTGR (High Temperature Gas-Cooled Reactor) є передовим типом реактора, використовує ядерні енергетичні технології четвертого покоління й має підвищену надійність та міцність, що гарантують його максимальну безпеку в разі аварій.

Нагадаємо, Укрзалізниця запустила сервіс замовлення квитків для військових

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next